RAFAŁŁ Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2010 WitamJestem początkujący w tej materii, coś tam robiłem ale dopiero jak wspomniałem zaczynam. Chce z rodzinką na święta zrobić kiełbasę. Zawsze kupowałem kawałek szynki karkówki boczku, tym razem chce kupić ćwiartkę świnki. I stąd moje pytanie czy lepiej kupić przednią czy tylnią z przeznaczeniem całej na kiełbaskę. Oczywiście dokupię jeszcze wołowego lub drobiu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2010 witamjak robisz dla siebie nie oszczędzaj kup tylną ćwiartke świnki,dawaj wszystko prócz skórek,kości,chrzęści grubych żył gwarantuje Ci że kiełbase bedzieszmiał Petarda :idea: zrób czysto wieprzową,nie kombinuj z wołowym i drobiem,polecamdodać troche podgardla lub boczku b/k b/s z podgardla wywal gruczołypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2010 Jestem początkujący w tej materii, coś tam robiłem ale dopiero jak wspomniałem zaczynam.Ja wiem, że nowi forumowicze odsyłani są najczęściej do strony głównej.Nie jest to żadna złośliwość czy lenistwo ale tam naprawdę dużo się dowiesz.Tak jak niektórzy pisali ,kopalnia wiedzy. Na pierwszej stronie "Wędliny domowe"/strona główna/ są po lewej stronie brązowe beleczki. Kliknij na tę z zielonym listkiem. Tam znajduje się AKADEMIA DZIADKA, wiele się dowiesz a jak będziesz dysponował czasem to poczytaj więcej. Tam są informacje ukryte pod beleczkami właśnie dla nas. Pozdrawiam.Owocnej pracy. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2010 czy lepiej kupić przednią czy tylnią z przeznaczeniem całej na kiełbaskę Zimą tylną, im bliżej wiosny i lata proponuję przednią. Dlaczego? :grin: zrób czysto wieprzową,nie kombinuj z wołowym i drobiem,polecam - te słowa weź do serca i tak zrób. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2010 Zimą tylną, im bliżej wiosny i lata proponuję przednią. Dlaczego?No właśnie , dlaczego :rolleyes: Pytanie w stylu Dziadka :wink: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2010 jak robisz dla siebie nie oszczędzaj kup tylną ćwiartke świnki,dawaj wszystko prócz skórekpowiedzcie Moi Mili jeszcze jak zmielić to mięsko klasa I-grubo, klasa 2 srednio np 8 mm klasa 3 np golonka i okrawki scięgniste 2 mm a co zwe słoniną i innym tluszczem ??? Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2010 a co zwe słoniną i innym tluszczem ???Smalczyk i skwarki :grin: :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2010 a co zwe słoniną i innym tluszczem Teraz na półtuszach to słoniny prawie nie ma, jak jest to smalczyk z cebulką, jabłkiem i majerankiem wytopić. :grin: No właśnie , dlaczego To pytanie nie do Dziadka, ale dlaczego? :shock: klasa I-grubo, klasa 2 srednio np 8 mm klasa 3 np golonka i okrawki scięgniste 2 mm Tok prawidłowy... :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2010 no a tej słoniny do kiełbaski dodac nie można zamiast np. podgarla kupować ? Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAŁŁ Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2010 Dziękuje za odpowiedzi. Kupie tylnąKolego Anerka stronę główną i Akademie Dziadka to ja studiuje już ze trzy lata, ale zawsze warto się spytać jak niedokońca jest się pewnym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2010 Kolego Anerka To koleżanka Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2010 Anerka jest koleżanką kolego Raffale Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2010 ale zawsze warto się spytać jak niedokońca jest się pewnym.No pewnie,że tak.Pomyślałam tylko,że nie przeczytałeś jednak i dlatego taka moja sugestia. Ja też pytam gdy czegoś nie wiem. [ Dodano: Czw 25 Mar, 2010 19:54 ] Jestem początkujący w tej materii, coś tam robiłem ale dopiero jak wspomniałem zaczynam :question: Dlatego tak Ci poradziłam.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAŁŁ Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2010 Przepraszam za pomyłkę (kolega) , Pozdrawiam Panią ANERKA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Marca 2010 powiedzcie Moi Mili jeszcze jak zmielić to mięsko klasa I-grubo,jak chcesz delikatniejszą kiełbaske zmiel na 8-10,a jak chcesz mieć wieksze kawałki to na 12-16mm a co zwe słoniną i innym tluszczem ???no a tej słoniny do kiełbaski dodac nie można zamiast np. podgarla kupować ?możesz spokojnie dać jest jej tak niewiele i jest taka cienka że zgubi się w farszu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Marca 2010 dziękuję i tak właśnie zrobię przekręcę całą cwiartkę, no i I klasa 16-stką taką lubię pozdrawiam bliskie mi Bielsko Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Marca 2010 no i jeszcze jedno słoninkę zmielić razem z kl-II czy inaczej ??? Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Marca 2010 Słoninę zmiel przez 6 a jeżeli chcesz widzieć słoninę w kiełbasie to przez 8 a nawet 10 Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Marca 2010 a jeżeli chcesz widzieć słoninę w kiełbasie to przez 8 a nawet 10 I lekko pod mrozić przed zmieleniem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Marca 2010 Wszystko pięknie tylko jutro sobota i jak dla mnie to ostatnia chwila na kupno mięska. kiełbaskę mogę krecić dopiero we wtorek a wędzić w środę (praca niestety). Czy Sadzicie że wytrzyma taki czas peklowania???Nigdy jeszcze tyle nie trzymałem ? Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.