Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem początkujący w tej materii, coś tam robiłem ale dopiero jak wspomniałem zaczynam.

Chce z rodzinką na święta zrobić kiełbasę. Zawsze kupowałem kawałek szynki karkówki boczku, tym razem chce kupić ćwiartkę świnki. I stąd moje pytanie czy lepiej kupić przednią czy tylnią z przeznaczeniem całej na kiełbaskę. Oczywiście dokupię jeszcze wołowego lub drobiu.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

witam

jak robisz dla siebie nie oszczędzaj kup tylną ćwiartke świnki,dawaj wszystko

prócz skórek,kości,chrzęści grubych żył gwarantuje Ci że kiełbase bedziesz

miał Petarda :idea:

zrób czysto wieprzową,nie kombinuj z wołowym i drobiem,polecam

dodać troche podgardla lub boczku b/k b/s z podgardla wywal gruczoły

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106487
Udostępnij na innych stronach

Jestem początkujący w tej materii, coś tam robiłem ale dopiero jak wspomniałem zaczynam.

Ja wiem, że nowi forumowicze odsyłani są najczęściej do strony głównej.Nie jest to żadna złośliwość czy lenistwo ale tam naprawdę dużo się dowiesz.Tak jak niektórzy pisali ,kopalnia wiedzy. Na pierwszej stronie "Wędliny domowe"/strona główna/ są po lewej stronie brązowe beleczki. Kliknij na tę z zielonym listkiem. Tam znajduje się AKADEMIA DZIADKA, wiele się dowiesz a jak będziesz dysponował czasem to poczytaj więcej. Tam są informacje ukryte pod beleczkami właśnie dla nas. Pozdrawiam.Owocnej pracy.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106492
Udostępnij na innych stronach

czy lepiej kupić przednią czy tylnią z przeznaczeniem całej na kiełbaskę

Zimą tylną, im bliżej wiosny i lata proponuję przednią. Dlaczego? :grin:

zrób czysto wieprzową,nie kombinuj z wołowym i drobiem,polecam

- te słowa weź do serca i tak zrób. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106502
Udostępnij na innych stronach

Zimą tylną, im bliżej wiosny i lata proponuję przednią. Dlaczego?

No właśnie , dlaczego :rolleyes:

 

Pytanie w stylu Dziadka :wink: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106503
Udostępnij na innych stronach

jak robisz dla siebie nie oszczędzaj kup tylną ćwiartke świnki,dawaj wszystko

prócz skórek

powiedzcie Moi Mili jeszcze jak zmielić to mięsko

klasa I-grubo,

klasa 2 srednio np 8 mm

klasa 3 np golonka i okrawki scięgniste 2 mm

a co zwe słoniną i innym tluszczem ???

hopek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106506
Udostępnij na innych stronach

a co zwe słoniną i innym tluszczem ???

Smalczyk i skwarki :grin: :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106508
Udostępnij na innych stronach

a co zwe słoniną i innym tluszczem

Teraz na półtuszach to słoniny prawie nie ma, jak jest to smalczyk z cebulką, jabłkiem i majerankiem wytopić. :grin:

 

No właśnie , dlaczego

To pytanie nie do Dziadka, ale dlaczego? :shock:

 

klasa I-grubo,

klasa 2 srednio np 8 mm

klasa 3 np golonka i okrawki scięgniste 2 mm

Tok prawidłowy... :lol:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106509
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedzi. Kupie tylną

Kolego Anerka stronę główną i Akademie Dziadka to ja studiuje już ze trzy lata, ale zawsze warto się spytać jak niedokońca jest się pewnym.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106530
Udostępnij na innych stronach

ale zawsze warto się spytać jak niedokońca jest się pewnym.

No pewnie,że tak.Pomyślałam tylko,że nie przeczytałeś jednak i dlatego taka moja sugestia. Ja też pytam gdy czegoś nie wiem.

 

[ Dodano: Czw 25 Mar, 2010 19:54 ]

Jestem początkujący w tej materii, coś tam robiłem ale dopiero jak wspomniałem zaczynam

:question: Dlatego tak Ci poradziłam.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106541
Udostępnij na innych stronach

powiedzcie Moi Mili jeszcze jak zmielić to mięsko

klasa I-grubo,

jak chcesz delikatniejszą kiełbaske zmiel na 8-10,a jak chcesz

mieć wieksze kawałki to na 12-16mm

a co zwe słoniną i innym tluszczem ???

no a tej słoniny do kiełbaski dodac nie można zamiast np. podgarla kupować ?

możesz spokojnie dać jest jej tak niewiele i jest taka cienka że zgubi się w farszu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106657
Udostępnij na innych stronach

a jeżeli chcesz widzieć słoninę w kiełbasie to przez 8 a nawet 10

 

I lekko pod mrozić przed zmieleniem .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106703
Udostępnij na innych stronach

Wszystko pięknie tylko jutro sobota i jak dla mnie to ostatnia chwila na kupno mięska. kiełbaskę mogę krecić dopiero we wtorek a wędzić w środę (praca niestety).

 

Czy Sadzicie że wytrzyma taki czas peklowania???

Nigdy jeszcze tyle nie trzymałem ?

hopek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3931-jakie-mi%C4%99so-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-106742
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.