SZCZEPAN Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2006 Kiełbasa Wiejska Wielkopolska 10kg Surowiec 1 Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki 5kg 2 Boczek 3kg 3 Mięso ścięgniste z golonek 2kg Przyprawy 1 sól 0,18kg 2 pieprz 0,025kg 3 czosnek św 0,040kg 4 cukier 0,02kg 5 majeranek 0,04 kg Jelita wieprzowe 26-28mm Sposób przyrządzania Mięso peklujemy i odstawiamy na 24h Mięso chude mielimy przez sitko 10mm, boczek mielimy przez sitko 6mm, mięso z golonek3mm Po tej czynności mieszamy mięso zmielone na sitku 3mm mieszamy dolewając 0,5l wody aż uzyskamy mocno kleistą masę i dokładamy pozostałe mięso ,przyprawy dokładnie mieszając.Osadzanie 3-4hWędzenie ; Wędzimy w dymie ciepłym do odpowiedniego koloru (jasno brązowy) Parzymy 20m 75 stC Kiełbasa wiejska może być także pieczona Smacznego Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/405-kie%C5%82basa-wiejska-wielkopolska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2006 cze Szczepan. ....no to może być ciekawe,czy próba smakowa już się odbyła?....następnym razem taką kiełbaskę zrobię,na razie byłem zajęty robieniem dobrej kaszaneczki. pozdrawiam jurek :wink: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/405-kie%C5%82basa-wiejska-wielkopolska/#findComment-5263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.