Notos Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 A więc od początku, mam 7 kilo karczka + 7 kilo szynki.Co roku robimy 'otwarcie sezonu' i na nim z rożna na ognisku przez całą sobotę pieczemy mięso. Zawsze była to jedna duża szynka w całości.Problem był w tym, że z zewnątrz - idealna, ale w środku sucha i bez smaku.W tym roku postanowiłem ją napeklować, podzielić w grube plastry i je założyć na rożen ogniskowy. Czy wystarczy zwykłe mokre peklowanie jak do wędzenie, czy może macie inną technikę którą się chętnie podzielicie ? :-) -- Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4060-pieczenie-mi%C4%99sa-na-ognisku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Ja bym już gotowe plastry natarła przyprawami i zostawiła minimum dobę w lodówce, raz przewracając.Nie wiem czy peklowanie wzbogaci smak mięsa przeznaczonego na grilla (bo to w końcu jak grill) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4060-pieczenie-mi%C4%99sa-na-ognisku/#findComment-109605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Po peklowaniu,trzeba mięso zapiec na patelni.Następnie upiec w piekarniku.Nabić na rożen i ucztować.Tak robie także z prosiakami,które piekę w piekarni i na rozen.Pod rożnem ma być tylko żar :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4060-pieczenie-mi%C4%99sa-na-ognisku/#findComment-109606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Nie peklowałabym mięsa na grill. Zastosowałabym jakąś aromatyczna marynatę np.: Marynata rozmarynowa do mięsa (na ok.1/2 kg mięsa) 2 duże ząbki czosnku 15 ziaren czarnego pieprzu 1 liść laurowy 5 gałązek świeżego rozmarynu 2 gałązki natki pietruszki 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 spora szczypta słodkiej papryki w proszku 1 spora szczypta zmielonej kolendry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.Pieprz stłuc lekko w moździerzu.Połamać na kawałki liść laurowy.Gałązki ziół opłukać pod zimną wodą i dobrze osuszyć.Rozmaryn włożyć do foliowej torebki i przejechać po niej wałkiem.Oliwę ,pieprz,liść laurowy ,paprykę,kolendrę i sól dobrze wymieszać.Oskubać listki natki i dodać razem z czosnkiem.Mięso posmarować marynatą ,równomiernie obłożyć listkami rozmarynu,oblać resztą marynaty i szczelnie przykryć folią.Wstawić do lodówki na 24 godz.Wyjąć po tym czasie z lodówki ,usunąć rozmaryn,pietruszkę i czosnek.Upiec na grillu. Przepis z książki "Sosy 100 najlepszych przepisów" Silvia Faller,Monika Cremer Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4060-pieczenie-mi%C4%99sa-na-ognisku/#findComment-109607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Przepraszam,że napisałem,,zapetlować".Robię podobną marynatę jak napisała Małgoś. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4060-pieczenie-mi%C4%99sa-na-ognisku/#findComment-109609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.