Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A więc od początku, mam 7 kilo karczka + 7 kilo szynki.

Co roku robimy 'otwarcie sezonu' i na nim z rożna na ognisku przez całą sobotę pieczemy mięso. Zawsze była to jedna duża szynka w całości.

Problem był w tym, że z zewnątrz - idealna, ale w środku sucha i bez smaku.

W tym roku postanowiłem ją napeklować, podzielić w grube plastry i je założyć na rożen ogniskowy.

Czy wystarczy zwykłe mokre peklowanie jak do wędzenie, czy może macie inną technikę którą się chętnie podzielicie ? :-)

 

--

Pozdrawiam, Marcin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4060-pieczenie-mi%C4%99sa-na-ognisku/
Udostępnij na innych stronach

Ja bym już gotowe plastry natarła przyprawami i zostawiła minimum dobę w lodówce, raz przewracając.

Nie wiem czy peklowanie wzbogaci smak mięsa przeznaczonego na grilla (bo to w końcu jak grill)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4060-pieczenie-mi%C4%99sa-na-ognisku/#findComment-109605
Udostępnij na innych stronach

Po peklowaniu,trzeba mięso zapiec na patelni.Następnie upiec w piekarniku.Nabić na rożen i ucztować.Tak robie także z prosiakami,które piekę w piekarni i na rozen.Pod rożnem ma być tylko żar :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4060-pieczenie-mi%C4%99sa-na-ognisku/#findComment-109606
Udostępnij na innych stronach

Nie peklowałabym mięsa na grill.

Zastosowałabym jakąś aromatyczna marynatę np.:

 

Marynata rozmarynowa do mięsa (na ok.1/2 kg mięsa)

 

2 duże ząbki czosnku

15 ziaren czarnego pieprzu

1 liść laurowy

5 gałązek świeżego rozmarynu

2 gałązki natki pietruszki

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 spora szczypta słodkiej papryki w proszku

1 spora szczypta zmielonej kolendry.

 

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.Pieprz stłuc lekko w moździerzu.Połamać na kawałki liść laurowy.Gałązki ziół opłukać pod zimną wodą i dobrze osuszyć.Rozmaryn włożyć do foliowej torebki i przejechać po niej wałkiem.Oliwę ,pieprz,liść laurowy ,paprykę,kolendrę i sól dobrze wymieszać.Oskubać listki natki i dodać razem z czosnkiem.Mięso posmarować marynatą ,równomiernie obłożyć listkami rozmarynu,oblać resztą marynaty i szczelnie przykryć folią.Wstawić do lodówki na 24 godz.Wyjąć po tym czasie z lodówki ,usunąć rozmaryn,pietruszkę i czosnek.Upiec na grillu.

 

Przepis z książki "Sosy 100 najlepszych przepisów" Silvia Faller,Monika Cremer

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4060-pieczenie-mi%C4%99sa-na-ognisku/#findComment-109607
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.