Geronimo Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Witajcie :wink: Bocianie łapy (busłowe łapy)- pieczywo obrzędowe w kształcie pięciopalczastych łap ptasich, pieczone do końca XIX w. na Podlasiu i Kurpiach na święto Zwiastowania NMP (2 luty) i powitanie bociana- zwiastuna wiosny.Wypieki wkładano do gniazd bocianich, aby skłonić ptaki do powrotu, a tym samym przybliżyć nadejście wiosny. Z książki ,,Pieczenie chleba" Tedeusza Barowiczaciekawe....... czy ktoś z Was o tym obyczaju słyszał???pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4090-bocianie-%C5%82apy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 i Kurpiach Podlasiak, Gonzo do tablicy Tych dwóch "prose pana" jest na wagarach :rolleyes: a ja jako Kurpiak przyznaję się bez bicia , że o czymś takim nie słyszałem. Wypiekano natomiast podczas pieczenia chleba tak zwane byśki , czyli niewielkie figurki z ciasta ku uciesze gawiedzi. http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAgQFjAA&url=http%3A%2F%2Ffakty.interia.pl%2Fciekawostki%2Fnews%2Fbyski-i-nowe-latka-popularniejsze-od-choinki%2C1233971&ei=yHrZS5ulMaehOJbpeQ&usg=AFQjCNG9VYb4oM-ckAB_oVUhJOohFbeyBA&sig2=e4DCriX8lfi7xC_L-XWDCw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4090-bocianie-%C5%82apy/#findComment-110217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 40gdh.com/region/ksiazka_kucharska.ppstam wszystko znajdziecie pod potrawy regionalne Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4090-bocianie-%C5%82apy/#findComment-110218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 [ Tych dwóch "prose pana" jest na wagarach :rolleyes: a ja jako Kurpiak przyznaję się bez bicia , że o czymś takim nie słyszałem. Wypiekano natomiast podczas pieczenia chleba tak zwane byśki , czyli niewielkie figurki z ciasta ku uciesze gawiedzi. O byśkach autor też pisze,,noworoczne pieczywo obrzędowe w kształcie zwierząt zarówno hodowlanych jaki wolno zyjących, wypiekane na Kurpiach, Podlasiu ,Warmii i Mazurach. Pieczono je w Wigilję i święto Trzech Króli z formowanych ręcznie wałeczków ciasta razowego i razowo- pytlowego. Kładziono na parapecie okna lub w ołtarzykudomowym,aby przynosiły pomyślność w hodowli i polowaniu. Czerstwe i pokruszone byśkidodawano do paszy dla zwierząt domowych. " pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4090-bocianie-%C5%82apy/#findComment-110219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.