SZAMOT Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2010 Jakieś 2 miesiące temu uwędziłem na zimno metkę luksusową z dodatkiem papryki. Przez 2 miesiące 2szt (sparzona i niesparzona) wisiały wędzarni (temperatury od 2C - 23C) Kiełbaski wysuszyły się i pokryły delikatnym białym nalotem (bardziej ta sparzona) w smaku przypominają salami i są naprawdę dobre (niesparzona ma bardziej wyrazisty smak) ale mam też problem - Oprócz tego zostawiłem (po ostatnim wędzeniu na ciepło) na ok 2 tygodnie w wędzarni trochę kiełbasy królewskiej (pod koniec była przypiekana). Tutaj szybko osadził się wyraźny nalot z białej pleśni Przypomina ten z salami nie jest mokry ale delikatnie wilgotny) Trochę się boje co z tym zrobić ? wyrzucić czy ta pleśń to tzw "dobra pleśń" ??? - wytrzeć i jeść ? Zdjęcia poniżej - może ktoś miał takie doświadczenia ??? Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2010 Hallo!!!! Ja susze podobnie jak Ty w wedzarni ale temp. jeszcze nigdy nie mierzylem.Z moich obserwacji wynika ze nalot (plesn) jest rozna na tych samych wedlinach .Mysle ze ma to cos wspulnego z bardzo wieloma czynnikami,tz. temp. powietrza , wilgotnosc,przeplyw powietrza, itd.Moich suszonych nie wycieram lecz obieram ze skorki i jemy :thumbsup: Jak cos jest nie tak to wyczujesz w smaku.Twoje kielbasy wygladaja super i chyba tez tak smakuja???Smacznego w degustracji. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-110354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Maja 2010 wyrzucić czy ta pleśń to tzw "dobra pleśń" ??? - wytrzeć i jeśćtak wygląda nie wędzona wędlina dojrzewająca zaszczepiona kulturą Kiedyś mi taka pani Dr. specjalistka z chemi powiedziała, że aby otrzymać pożądane mikroby i grzybki to trzeba je zaszczepić, wszystko inne to ruletka :grin: Czy Twoja pleśń jest porządana ciężko powiedzieć nierobiąc analizy pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-110365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Maja 2010 Kiedyś mi taka pani Dr. specjalistka z chemi powiedziała, że aby otrzymać pożądane mikroby i grzybki to trzeba je zaszczepić, wszystko inne to ruletka :grin: Czy Twoja pleśń jest porządana ciężko powiedzieć nierobiąc analizy pozdrawiam A skąd wiemy czy te szczepione nie zostały pokonane przez te z otoczenia ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-110713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Maja 2010 A skąd wiemy czy te szczepione nie zostały pokonane przez te z otoczenia ?Dobre pytanie... spróbuje odpowiedzieć :smile: Jedno z podstawowych zadań kultur dojrzewających jest stworzenie środowiska pożądanego, które hamuje rozwój patogenów. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-110722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Maja 2010 tak wygląda nie wędzona wędlina dojrzewająca zaszczepiona kulturą a tak pożądane środowisko :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-111421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Maja 2010 Dzisiaj w pracy sprawdziłem parametry dojrzewania wędliny a la salame włoskie.Wartosć pH 4,9 :shock:( to potrafi kefirek)Strata wagi 42%NaCl 2,1%nie zadymiałem i tyle straty :sad: jak tu zarobić :rolleyes:Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-111933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Maja 2010 Kiedys mialem taki przypadek ze znalazlem w lodowce dwa kawalki slaskiej chyba z dwa miesiace sobie tam lezakowaly no ale byly juz pokryte ladna biala plesnia . No wlasnie boje sie sie ze jad kielbasany mnie zabije jak to dokladnie jest bo juz sam niewiem czy jesc tylko swieze a niepewne wyzucac ? Zjadlem i jem i zyje wiec poczym rozpoznac ze wedlina moze nas zatruc? Zawsze pozostawiam pare kawalkow w celach doswiadczalnych i zadnych zmian negatywnych nigdy nieodczulem ale do wedlin typowo dojrzewajacych to chyba jaszcze niedoroslem chyba tylko ze strachu :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-111959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Maja 2010 marcus, Umyj i do jedzenia. Ta pleśń jest wskazana, w przeciwnym wypadku była by zielona lub żółta czyli szkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-111982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Maja 2010 zielona lub żółta czyli szkodliwe. :shock: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-111997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Maja 2010 zielona lub żółta czyli szkodliwe. :shock: Drobnoustroje i ich enzymy to wlasnie decydujace czynniki odnosnie wartosci danej "wedliny". :grin: Mozna uskuteczniac wymyslne "tradycyjne obrzedy" i produkowac "rakotworcza" kielbase, albo kierowac sie wiedza i rozumem i otrzymac LEKARSTWO na te straszna chorobe. Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4093-dojrzewanie-kie%C5%82basy-rodzaje-ple%C5%9Bni/#findComment-112000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.