Paprykarz Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Maja 2010 http://wiadomosci.onet.pl/2172509,12,klej_do_miesa_stek_to_stek__szynka_to_szynka,item.html Czy ktoś może coś więcej powiedzieć na ten temat, czy jest w użyciu oficjalnym czy ostatecznie nie? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4151-trombina/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Maja 2010 Trombina to nic innego jak biako z właśwościami enzymatycznymi tzn. białko które reaguje.Trombine jako dodatek funkcjonalny wygorzystuje się już od wieków jako dodatek krwi do wędlin. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4151-trombina/#findComment-112158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Maja 2010 Krew krwią, jakby i jej mieli zakazać, to z produkcją kaszanki trzeba by zejść do podziemia. Ja zrozumiałem z tego tyle, że teraz używają tego enzymu nielegalnie, bo nie jest dopuszczony jako dodatek spożywczy, a wszyscy o tym wiedzą.I tu pokrętna logika proponuje zamiast karania nieuczciwych, usankcjonować to w świetle prawa. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4151-trombina/#findComment-112159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Maja 2010 http://www.gazetasokolowska.pl/content/view/3643/69/ Niemniej jednak dzisiejsza decyzja PE nie oznacza, że trombina objęta została zakazem stosowania, gdyż państwa członkowskie mogą na poziomie krajowym odpuszczać jej stosowanie jako dodatku do żywności. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4151-trombina/#findComment-112164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2010 Ale najgorsze jest to, że tylko jednego głosu brakło by to przeszło, następnym razem na pewno się uda.Niestety kierunek zmian jest tylko jeden, jeśli idzie o jakość żywności, na gorsze. Jedyna szansa na zachowanie zdrowia jak najdłużej, to takie miejsca jak to forum. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4151-trombina/#findComment-112165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Maja 2010 Podstawą decyzji PE jest między innymi, aby nie stosować trombiny do sklejania steków, szynek itd. z odpadów i deklarowania jako produkt naturalny :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4151-trombina/#findComment-112167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.