maciej49 Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Maja 2010 Po uwędzeniu i parzeniu mój baleron jest dość kruchy. Wędziłem tylko w siatce. Co wpływa na taki efekt?. Za długie parzenie, za wysoka temperatura a może coś innego??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Maja 2010 Kolego napisz coś szerzej, co rozumiesz przez dość kruchywydać by się mogło, że to zaleta a nie wada, czy dla Ciebie to wada? Opisz proces wędzenia, parzenia, peklowania, z czasem i temperaturą. Bo po takim opisie to można tylko strzelać: A więc wydaje mi się, żę przyczyną mogło być zbyt długie parzenie, w zbyt wysokiej temperaturz, 3h w 100 st. C to stanowczo za dużo i to mogło wpłynąć na ostateczny efekt. :wink: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-112997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Maja 2010 Za długie parzenie, za wysoka temperatura a może coś innego??? Podaj jak robiłeś a postaramy się odpowiedzieć :smile: Może być jedno i drugie . Pozdrawiam O ........... kolega napisał pierwszy :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-112999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej49 Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Maja 2010 Mi się wydaje że tu problem parzenia będzie grać rolę. Włożyłem do wyłączonego już wrzątku i podgrzewałem na tak małym ogniu że woda nie zabulgotała ale była bliska tego. Baleronik ok 1kg parzyłem ok 1g40min i potem do zimnej wody ale tylko krotko. Może min.Nie znam zależności miedzy czasem parzenia lub gotowania/szynki/ a jej soczystością.To był mój pierwszy wyrób ale nie mam zdjęcia bo mi produkt zjedli na pniu. Dla innych był trochę za słony ale ja lubię taką wersje kanapkową.Dziękuję za chęć pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-113002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Maja 2010 maciej49, baleron o tej wadze powinien być parzony 50 min. Ja tak robię w temp. 82 do 85 stopni i zawsze wychodzi super Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-113005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Maja 2010 Mi się wydaje że tu problem parzenia będzie grać rolę. To najlepiej" Szukaj" i poczytaj trochę teorii . A najlepiej na stronie głównej beleczkę z zielonym listkiem Dla Początkujących . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-113008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Maja 2010 A więc nie było takie złe skoro tak szybko zjedli :wink: :rolleyes: W pierwszej kolejności to:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100A jeśli chodzi o wędzonki to masz wytłumaczone jak krowie na miedzy tu:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173Jeżeli po przeczytaniu przynajmniej akademi Dziadka będziesz miał wątpliwości to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-113016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.