Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego napisz coś szerzej, co rozumiesz przez

dość kruchy

wydać by się mogło, że to zaleta a nie wada, czy dla Ciebie to wada?

Opisz proces wędzenia, parzenia, peklowania, z czasem i temperaturą.

Bo po takim opisie to można tylko strzelać: A więc wydaje mi się, żę przyczyną mogło być zbyt długie parzenie, w zbyt wysokiej temperaturz, 3h w 100 st. C to stanowczo za dużo i to mogło wpłynąć na ostateczny efekt. :wink:

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-112997
Udostępnij na innych stronach

Za długie parzenie, za wysoka temperatura a może coś innego???

 

Podaj jak robiłeś a postaramy się odpowiedzieć :smile: Może być jedno i drugie .

 

Pozdrawiam

 

O ........... kolega napisał pierwszy :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-112999
Udostępnij na innych stronach

Mi się wydaje że tu problem parzenia będzie grać rolę. Włożyłem do wyłączonego już wrzątku i podgrzewałem na tak małym ogniu że woda nie zabulgotała ale była bliska tego. Baleronik ok 1kg parzyłem ok 1g40min i potem do zimnej wody ale tylko krotko. Może min.Nie znam zależności miedzy czasem parzenia lub gotowania/szynki/ a jej soczystością.To był mój pierwszy wyrób ale nie mam zdjęcia bo mi produkt zjedli na pniu. Dla innych był trochę za słony ale ja lubię taką wersje kanapkową.Dziękuję za chęć pomocy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-113002
Udostępnij na innych stronach

Mi się wydaje że tu problem parzenia będzie grać rolę.

 

To najlepiej" Szukaj" i poczytaj trochę teorii . A najlepiej na stronie głównej beleczkę z zielonym listkiem Dla Początkujących .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-113008
Udostępnij na innych stronach

A więc nie było takie złe skoro tak szybko zjedli :wink: :rolleyes:

W pierwszej kolejności to:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

A jeśli chodzi o wędzonki to masz wytłumaczone jak krowie na miedzy tu:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173

Jeżeli po przeczytaniu przynajmniej akademi Dziadka będziesz miał wątpliwości to pytaj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4180-kruchy-baleron/#findComment-113016
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.