Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,mam do was pytanie jak zrobić kiełbasę aby jelito na niej po uwedzeniu i pieczeniu w wędzarni było cieńkie zmarszczone i chrupiące.

mi wychodzi jakieś twardawe czy może to jest kwestia dłuższego osuszania w wedzarni.Dzięki za odpowiedż i pozdrowionka dla wszystkich pasionatów!!!! czuj dym!!

krzychu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4252-chrupi%C4%85ca-sk%C3%B3rka/
Udostępnij na innych stronach

czy masz zbyt dużą temperaturę wędzenia skórka będzie twarda.

Nie do końca tak musi być.Ostatnio wędziłem kiełbasy z założeniem żeby nie odparzać.Ostatnie ok. 30-40 min. temperatura była wyższa ok.80-85*C. Skórka ładnie się zdejmuje i jest delikatna.Pierwszy raz tak wędziłem, do tej pory zawsze z odparzaniem.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4252-chrupi%C4%85ca-sk%C3%B3rka/#findComment-115190
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, 80 lub 85 to nie jest wysoka temperatura i można tak robić mam na myśli ponad 100 st przy dopiekaniu. Należy pilnować temperatury. Może być też wada jelita, ale raczej wina jest po stronie wysokiej temperatury. Należy się też zastanowić nad konstrukcją wędzarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4252-chrupi%C4%85ca-sk%C3%B3rka/#findComment-115191
Udostępnij na innych stronach

Andyandy i Gonzo wielkie dzieki za odpowiedż.Robie wedliny od kilku lat oczywiście dla siebie i wszyscy się zachwycają,ale ja chcę uzyskać po wedzeniu i dopiekaniu lekko szeleszczące jelito.Kiełbase również parzyłem ale rodzinka woli dopiekaną więc taką robie.Wędzarnia jest O.K. murowana, palenisko z boku wys.od wlotu powietrza okolo 1,5m do batonów.Może to sprawa temperatury,gdyż dopiekam w temp.100stopni.Kiedyś dopiekałem w 80st.i była trochę surowa.Zastosuje się do waszych rad i napiszę co wyszło.Jeszcze raz dzięki!!!Pozdrawiam.krzychu. :thumbsup:
krzychu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4252-chrupi%C4%85ca-sk%C3%B3rka/#findComment-115205
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.