krzychu Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Witam wszystkich,mam do was pytanie jak zrobić kiełbasę aby jelito na niej po uwedzeniu i pieczeniu w wędzarni było cieńkie zmarszczone i chrupiące. mi wychodzi jakieś twardawe czy może to jest kwestia dłuższego osuszania w wedzarni.Dzięki za odpowiedż i pozdrowionka dla wszystkich pasionatów!!!! czuj dym!! Cytuj krzychu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4252-chrupi%C4%85ca-sk%C3%B3rka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Czerwca 2010 krzychu, Kiełbasa po wędzeniu musi być parzone wtedy skórka będzie delikatna. Jak zapiekasz w wędzarni, czy masz zbyt dużą temperaturę wędzenia skórka będzie twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4252-chrupi%C4%85ca-sk%C3%B3rka/#findComment-115189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Czerwca 2010 czy masz zbyt dużą temperaturę wędzenia skórka będzie twarda. Nie do końca tak musi być.Ostatnio wędziłem kiełbasy z założeniem żeby nie odparzać.Ostatnie ok. 30-40 min. temperatura była wyższa ok.80-85*C. Skórka ładnie się zdejmuje i jest delikatna.Pierwszy raz tak wędziłem, do tej pory zawsze z odparzaniem. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4252-chrupi%C4%85ca-sk%C3%B3rka/#findComment-115190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Gonzo, 80 lub 85 to nie jest wysoka temperatura i można tak robić mam na myśli ponad 100 st przy dopiekaniu. Należy pilnować temperatury. Może być też wada jelita, ale raczej wina jest po stronie wysokiej temperatury. Należy się też zastanowić nad konstrukcją wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4252-chrupi%C4%85ca-sk%C3%B3rka/#findComment-115191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Andyandy i Gonzo wielkie dzieki za odpowiedż.Robie wedliny od kilku lat oczywiście dla siebie i wszyscy się zachwycają,ale ja chcę uzyskać po wedzeniu i dopiekaniu lekko szeleszczące jelito.Kiełbase również parzyłem ale rodzinka woli dopiekaną więc taką robie.Wędzarnia jest O.K. murowana, palenisko z boku wys.od wlotu powietrza okolo 1,5m do batonów.Może to sprawa temperatury,gdyż dopiekam w temp.100stopni.Kiedyś dopiekałem w 80st.i była trochę surowa.Zastosuje się do waszych rad i napiszę co wyszło.Jeszcze raz dzięki!!!Pozdrawiam.krzychu. :thumbsup: Cytuj krzychu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4252-chrupi%C4%85ca-sk%C3%B3rka/#findComment-115205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.