Radek. Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Nie jadłem jeszcze ( chyba ) kiełbasy siekanej. Mam pytanie co tak na prawdę różni kiełbasę siekaną , od przepuszczenia mięsa przez dwunerkowy szarpak w 22 ? Co się zyskuje przez siekanie ? Ja i tak zrobię z jednej części taką siekaną kiełbasę , a drugą część przepuszczę przez szarpak. Ale chciałbym wiedzieć przedtem czy różnica w jakości , między jednym a drugim sposobem jest warta zachodu :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Listopada 2010 Ja tak robię siekaną :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-132819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2010 takie mięso powinno trochę dojrzewać, ale to indywidualna strawa wykonawcy Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2010 To mięso bylo solone 7 dni,wędzone 11 listopada 4 godz.Stan na dziś :grin: jadalne będzią za 3 tygodnie :grin: :thumbsup: Jak będą jak ostatnie zdjęcie to jest OK :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2010 To mięso bylo solone 7 dni, Grzesiu , jak możesz to przypomni w jakie jelita nadziewasz tą kiełbaskę . Jakoś mi uciekło . :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2010 Wygląda mi to na białkowe 65 mm Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4539 Ale chciałbym wiedzieć przedtem czy różnica w jakości , między jednym a drugim sposobem jest warta zachodu Różnica jest bardzo duża bo szarpak tak nie rozdrobni, to tak jakbyś mielił na na różnych rodzajach satek, a po za tym siekanie zastępuje częściowo wyrabianie - bardzo szybko mieso zaczyna sie kleić. pozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam ! grzegorz565 wyrób superr... :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Listopada 2010 To mięso bylo solone 7 dni Witaj Grzegorz Na przedostatnim zdjęciu w przekroju widać szare plamy - czy to inny rodzaj mięsa czy też niedopeklowanie :question: Pytam bo nie robiłem dotąd kiełbasy - czytałem wcześniej, że też się pekluje, a Ty piszesz, że tylko solenie. Nie mniej jednak bardzo ciekawy i na pewno smaczny wyrób :tongue: Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Listopada 2010 Jak będą jak ostatnie zdjęcie to jest OK :clap: :clap: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Listopada 2010 Tak to osłonki 65,te szare plamy to od ziół.Skład to 3 łopatki i boczek.Jak robię mieszankę solną,to daję 1kg soli morskiej,1kg soli zwykłej,3 garście peklosoli,czosnek i zioła.Taka ilość mieszanki starcz na kilka wędzeń. :grin: Najpierw solę większe kawałi i potem jeszcz krojęNapycham ręcznie.URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7633c8969b1869d9.html][/url] Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Listopada 2010 te szare plamy to od ziółKoledze chodziło o inne szare przebarwienia. O te, które są wynikiem utleniania. Gratuluję wyrobów! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2010 Tak ,masz rację to może być utlenienie.Nieraz przykrywam mięso boczkiem,sloniną,żeby się nie utleniało.To mięso nie było przykryte,w tym samym czasie solilem szynki i plędwicę i je przykryłem.Jak widać na zdięciach,boczek się utlenił,a szynki są OK. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reda Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2010 Tak ,masz rację to może być utlenienie.Nieraz przykrywam mięso boczkiem,sloniną,żeby się nie utleniało.To mięso nie było przykryte,w tym samym czasie solilem szynki i plędwicę i je przykryłem.Jak widać na zdięciach,boczek się utlenił,a szynki są OK. :grin: Obrazek Obrazek Mam pytanie: czy utlenine fragmenty mięsa są szkodliwe czy można się tym nie przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Listopada 2010 Nie są szkodliwe, tylko niezbyt ładnie wyglądają Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Listopada 2010 grzegorz565, twoje wyroby to dla mnie , " mistrzostwo świata " :clap: :clap: :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Listopada 2010 Dziękuję HANIU za uznanie :grin: Serdecznie pozdrawiam :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Listopada 2010 grzegorz565,o tej godzinie , przesadziłeś , a wiem że ogrodnikiem nie jesteś :lol: :lol: :lol: ,super wyrób :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Listopada 2010 Napycham ręcznie Efekt napełniania znakomity szczególnie, że są względnie duże kawałki mięsa. Czy masz jakąś metodę na tak ścisłe wypełnienie osłonek :question: Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Listopada 2010 wędzone 11 listopada 4 godz Takie wyroby to naprawde rzadkosc ...super :clap: :thumbsup: Napisz prosze dokladnie jak wedzisz (temperatura) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Listopada 2010 ja robiłem coś takiego tylko przy pomocy maszyn I - szarpakII - na 20słonina, podgardle, tłusta II - na 12 :thumbsup: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Listopada 2010 Wypełnianie to jest proste :grin: Wymyśliłem to tak;plastikowa okładka ze skoroszytu,taki lejek,tłuczk do ziemniaków.Napycham,masuję,napycham,masuję.Jak jest powietrze to przekówam igłą.Tęperatura myślę 30 do 40st.mierzę ręką :grin: Wędzę 4 godz.Mój tel.603707371 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Listopada 2010 Dzięki Grzegorz Najbadziej cieszą proste rozwiązania.Czas kupić osłonki i w końcu zacząć kiełbasę. Myślałem na razie o większym "kalibrze" z którym sobie poradzę według twojej metody.Czas kupić porządną maszynkę z lejkiem :lol: Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Listopada 2010 Mała uwaga dla początkujących :grin:po skrojeniu trzeba to mięso dobrze wyrobić.Ja jeszcze dodaję;główkę czosnku,spirytus,gorczycę.W trakci wyrabiania,mięso próbuję.Jak trzeba to dosalam i przyprawiam do MOJEGO smaku.Mój czas wyrabiania mięsa :grin: pot na czole :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Listopada 2010 Mój czas wyrabiania mięsa pot na czole Czyli trzy minuty, też dam radę, tylko kto mi mięso posieka? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.