Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jadłem jeszcze ( chyba ) kiełbasy siekanej. Mam pytanie co tak na prawdę różni kiełbasę siekaną , od przepuszczenia mięsa przez dwunerkowy szarpak w 22 ? Co się zyskuje przez siekanie ? Ja i tak zrobię z jednej części taką siekaną kiełbasę , a drugą część przepuszczę przez szarpak. Ale chciałbym wiedzieć przedtem czy różnica w jakości , między jednym a drugim sposobem jest warta zachodu :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

takie mięso powinno trochę dojrzewać, ale to indywidualna strawa wykonawcy

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133146
Udostępnij na innych stronach

To mięso bylo solone 7 dni,wędzone 11 listopada 4 godz.Stan na dziś :grin: jadalne będzią za 3 tygodnie :grin: :thumbsup: Jak będą jak ostatnie zdjęcie to jest OK :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133168
Udostępnij na innych stronach

To mięso bylo solone 7 dni,

 

Grzesiu , jak możesz to przypomni w jakie jelita nadziewasz tą kiełbaskę . Jakoś mi uciekło . :blush:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133193
Udostępnij na innych stronach

Wygląda mi to na białkowe 65 mm :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133195
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4539

 

Ale chciałbym wiedzieć przedtem czy różnica w jakości , między jednym a drugim sposobem jest warta zachodu

Różnica jest bardzo duża bo szarpak tak nie rozdrobni, to tak jakbyś mielił na na różnych rodzajach satek, a po za tym siekanie zastępuje częściowo wyrabianie - bardzo szybko mieso zaczyna sie kleić.

pozdrawiam jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133198
Udostępnij na innych stronach

To mięso bylo solone 7 dni

Witaj Grzegorz

 

Na przedostatnim zdjęciu w przekroju widać szare plamy - czy to inny rodzaj mięsa czy też niedopeklowanie :question:

Pytam bo nie robiłem dotąd kiełbasy - czytałem wcześniej, że też się pekluje, a Ty piszesz, że tylko solenie.

Nie mniej jednak bardzo ciekawy i na pewno smaczny wyrób :tongue:

Pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133215
Udostępnij na innych stronach

Jak będą jak ostatnie zdjęcie to jest OK

:clap: :clap: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133218
Udostępnij na innych stronach

Tak to osłonki 65,te szare plamy to od ziół.Skład to 3 łopatki i boczek.Jak robię mieszankę solną,to daję 1kg soli morskiej,1kg soli zwykłej,3 garście peklosoli,czosnek i zioła.Taka ilość mieszanki starcz na kilka wędzeń. :grin: Najpierw solę większe kawałi i potem jeszcz krojęNapycham ręcznie.URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7633c8969b1869d9.html][/url]
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133221
Udostępnij na innych stronach

te szare plamy to od ziół

Koledze chodziło o inne szare przebarwienia. O te, które są wynikiem utleniania.

 

Gratuluję wyrobów!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133229
Udostępnij na innych stronach

Tak ,masz rację to może być utlenienie.Nieraz przykrywam mięso boczkiem,sloniną,żeby się nie utleniało.To mięso nie było przykryte,w tym samym czasie solilem szynki i plędwicę i je przykryłem.Jak widać na zdięciach,boczek się utlenił,a szynki są OK. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133238
Udostępnij na innych stronach

Tak ,masz rację to może być utlenienie.Nieraz przykrywam mięso boczkiem,sloniną,żeby się nie utleniało.To mięso nie było przykryte,w tym samym czasie solilem szynki i plędwicę i je przykryłem.Jak widać na zdięciach,boczek się utlenił,a szynki są OK. :grin: Obrazek Obrazek

Mam pytanie: czy utlenine fragmenty mięsa są szkodliwe czy można się tym nie przejmować?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133240
Udostępnij na innych stronach

Nie są szkodliwe, tylko niezbyt ładnie wyglądają :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133243
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, twoje wyroby to dla mnie , " mistrzostwo świata " :clap: :clap: :clap:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133247
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565,o tej godzinie , przesadziłeś , a wiem że ogrodnikiem nie jesteś :lol: :lol: :lol: ,super wyrób :clap: :clap: :clap: :clap:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133259
Udostępnij na innych stronach

Napycham ręcznie

Efekt napełniania znakomity szczególnie, że są względnie duże kawałki mięsa.

Czy masz jakąś metodę na tak ścisłe wypełnienie osłonek :question:

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133260
Udostępnij na innych stronach

ja robiłem coś takiego tylko przy pomocy maszyn

I - szarpak

II - na 20

słonina, podgardle, tłusta II - na 12 :thumbsup:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133303
Udostępnij na innych stronach

Wypełnianie to jest proste :grin: Wymyśliłem to tak;plastikowa okładka ze skoroszytu,taki lejek,tłuczk do ziemniaków.Napycham,masuję,napycham,masuję.Jak jest powietrze to przekówam igłą.Tęperatura myślę 30 do 40st.mierzę ręką :grin: Wędzę 4 godz.Mój tel.603707371
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133305
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grzegorz

 

Najbadziej cieszą proste rozwiązania.

Czas kupić osłonki i w końcu zacząć kiełbasę. Myślałem na razie o większym "kalibrze" z którym sobie poradzę według twojej metody.

Czas kupić porządną maszynkę z lejkiem :lol:

 

Pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133323
Udostępnij na innych stronach

Mała uwaga dla początkujących :grin:po skrojeniu trzeba to mięso dobrze wyrobić.Ja jeszcze dodaję;główkę czosnku,spirytus,gorczycę.W trakci wyrabiania,mięso próbuję.Jak trzeba to dosalam i przyprawiam do MOJEGO smaku.Mój czas wyrabiania mięsa :grin: pot na czole :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133432
Udostępnij na innych stronach

Mój czas wyrabiania mięsa pot na czole

Czyli trzy minuty, też dam radę, tylko kto mi mięso posieka? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/#findComment-133433
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.