roger Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Grzesiu kiełbacha siekana "po mojemu" już w osłonkach ... patent z okładką skoroszytu jest za......y .... :clap: zero problemu .... niewprawionym proponuję dodatkowo gumkę recepturkę w koło ... a jako "popychacz" berło od makutry idealne do 60-ek i 65-ekZ 5kg wyszło 5 miarowych batonów po 45cm w osłonce 65 .... teraz się kiełbacha osadza w prasce do soboty musi dotrwać .... pogoda sprzyja .... Poszło 2,5kg karkówki chudej , 2kg łopatki też chudej i 0,5kg słoniny w skrócie 1 i 2 grubo siekana 2-3cm 3 i słoninka drobno i zmaltretowana w papryce i czosnku ... dodatkowo dałem pieprz zielony grubo siekany marynowany, troszkę gorczycy i gałki do 100ml wody dałem 3 łyżeczki cukru i 50ml zalewy z pieprzu ... mięso wyrobione zapeklowane sól/peklosól 50/50 przez 5 dni teraz dopekluje się już w osłonkach a w sobotę wędzenie najpierw na zimno z polędwicami .... potem 24h relaksu i w niedzielę powtórka z rozrywki na ciepło ... potem dojrzewanie i obsuszanie .... do świąt spróbuję PSZdjęcia wstawię jak wyprodukuję .. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-136002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Grudnia 2010 " Ale takiej o wyglądzie, a zwłaszcza smaku jak z lat dzieciństwa jeszcze mi się nie udało wykonać."Zrób "chłopską" - ja tam i wygląd i smak znalazłem . Witam i pozdrawiam serdecznie zuberek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-136068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Nie mogę już wyedytować poprzedniego posta więc tu parę fotek wstawię mojej siekanej ... w fazie produkcji: Wsad po mieszaniu i 5 dniach peklowania: http://img210.imageshack.us/img210/1006/dsc0524w.jpg Grzesiowy patent na nabijanie: http://img560.imageshack.us/img560/5161/dsc0523q.jpg I już jestem nadziany .... http://img715.imageshack.us/img715/6697/dsc0526b.jpg A teraz je troszkę maltretuję ..... http://img10.imageshack.us/img10/1029/dsc0530ge.jpg Zdjęcia troszkę ciemne ale robione telefonem i na strychu troszkę ciemnawo było .... :blush: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-136107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Kielbasa siekana po 16 dniach dojrzewania w lodowce.Byla wedzona 11 listopada,cały proces już trwa 37 dni.Ta płaska już dojrzewa,50dni :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-137810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Kielbasa siekana po 16 dniach dojrzewania w lodowce. grzegorz w tej dziedzinie jesteś perfekcyjny :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-137814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Kielbasa siekana dzisiaj :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Kielbasa siekana dzisiaj :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Stycznia 2011 A to moja Grzesiu ..... ma niecałe 2 miesiące http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Moja siekana robiona na Wielkanoc 2010 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Stycznia 2011 :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Napisz coś o smaku po takim czasie.Jestem bardzo ciekawy.Żeby się przekonać,będę czekal cierpliwie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Napisz coś o smaku po takim czasie.No smakuje bardzo dojrzale, mi najlepiej na masełku. Najbardziej dominuje słód i papryka chili. Soli było 1,7% i miodu 0,2%. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Darino, w jakiej temperaturze dojrzewała twoja siekana. Mam piwniczkę w której obecnie jest 8 st.C a latem wzrasta do 12 st.C, zero insektów wilgotność latem około 80 % i nie wiem czy są tam odpowiednie warunki Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Mam piwniczkę w której obecnie jest 8 st.C a latem wzrasta do 12 st.C, zero insektów wilgotność latem około 80 % i nie wiem czy są tam odpowiednie warunkiMyślę że Twoje warunki są ok, więc warto spróbować. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Stycznia 2011 W takim razie zabieram się do kindziuka ( pęcherz już mam ) oraz przy okazji siekana Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Moja siekana robiona na Wielkanoc 2010 Tak przyjrzawszy się zdjęciu onej widzę puste przestrzenie świadczące o zbyt szybkim wysychaniu w pierwszej fazie i nieodpowiedniej wilgotności podczas tego procesu.. A czy te części tłuste nie są zjełczałe? Jeśli odpowiesz nie - wiary temu nie dam, kiedyś tak miałem. No smakuje bardzo dojrzale, Tu się zgodzę, przy mojej mój pies nie narzekał. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Stycznia 2011 A czy te części tłuste nie są zjełczałe? Jeśli odpowiesz nie - wiary temu nie dam, kiedyś tak miałem.Pisie 67 nie wiem co oczekujesz, jeśli sam odpowiadasz na swoje pytania. Jeśli chcesz pokaże Tobie tłuszczyk 13to miesięczny, ale to w innej kategorii :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golota67 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Radek., czesc Radek wydaje mi sie że niema wielkiej różnicy ale mięso krojone lub siekane jest bardziej wartościowe bo nie jest tak zmęczone i przegrzane przez ślimak maszynki : golota ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-144260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.