Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzesiu kiełbacha siekana "po mojemu" już w osłonkach ... ;) patent z okładką skoroszytu jest za......y .... :clap: zero problemu .... niewprawionym proponuję dodatkowo gumkę recepturkę w koło ... a jako "popychacz" berło od makutry ;) idealne do 60-ek i 65-ek

Z 5kg wyszło 5 miarowych batonów po 45cm w osłonce 65 .... teraz się kiełbacha osadza w prasce do soboty musi dotrwać .... pogoda sprzyja ....

Poszło 2,5kg karkówki chudej , 2kg łopatki też chudej i 0,5kg słoniny w skrócie 1 i 2 grubo siekana 2-3cm 3 i słoninka drobno i zmaltretowana w papryce i czosnku ... dodatkowo dałem pieprz zielony grubo siekany marynowany, troszkę gorczycy i gałki do 100ml wody dałem 3 łyżeczki cukru i 50ml zalewy z pieprzu ... mięso wyrobione zapeklowane sól/peklosól 50/50 przez 5 dni teraz dopekluje się już w osłonkach a w sobotę wędzenie najpierw na zimno z polędwicami .... potem 24h relaksu i w niedzielę powtórka z rozrywki na ciepło ... potem dojrzewanie i obsuszanie .... do świąt spróbuję

 

PS

Zdjęcia wstawię jak wyprodukuję .. ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-136002
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

" Ale takiej o wyglądzie, a zwłaszcza smaku jak z lat dzieciństwa jeszcze mi się nie udało wykonać."

Zrób "chłopską" - ja tam i wygląd i smak znalazłem . Witam i pozdrawiam serdecznie zuberek .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-136068
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę już wyedytować poprzedniego posta więc tu parę fotek wstawię mojej siekanej ... w fazie produkcji:

Wsad po mieszaniu i 5 dniach peklowania:

 

http://img210.imageshack.us/img210/1006/dsc0524w.jpg

 

Grzesiowy patent na nabijanie:

http://img560.imageshack.us/img560/5161/dsc0523q.jpg

 

I już jestem nadziany .... ;)

http://img715.imageshack.us/img715/6697/dsc0526b.jpg

 

A teraz je troszkę maltretuję .....

http://img10.imageshack.us/img10/1029/dsc0530ge.jpg

 

Zdjęcia troszkę ciemne ale robione telefonem i na strychu troszkę ciemnawo było .... :cry: :blush:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-136107
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Kielbasa siekana po 16 dniach dojrzewania w lodowce.Byla wedzona 11 listopada,cały proces już trwa 37 dni.Ta płaska już dojrzewa,50dni :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-137810
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa siekana po 16 dniach dojrzewania w lodowce.

grzegorz w tej dziedzinie jesteś perfekcyjny :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-137814
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kielbasa siekana dzisiaj

:thumbsup:

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140908
Udostępnij na innych stronach

A to moja Grzesiu ..... ;) ma niecałe 2 miesiące

 

http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140909
Udostępnij na innych stronach

Moja siekana robiona na Wielkanoc 2010

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140913
Udostępnij na innych stronach

:grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Napisz coś o smaku po takim czasie.Jestem bardzo ciekawy.Żeby się przekonać,będę czekal cierpliwie :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140916
Udostępnij na innych stronach

Napisz coś o smaku po takim czasie.

No smakuje bardzo dojrzale, mi najlepiej na masełku.

Najbardziej dominuje słód i papryka chili. Soli było 1,7% i miodu 0,2%.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140974
Udostępnij na innych stronach

Darino, w jakiej temperaturze dojrzewała twoja siekana. Mam piwniczkę w której obecnie jest 8 st.C a latem wzrasta do 12 st.C, zero insektów wilgotność latem około 80 % i nie wiem czy są tam odpowiednie warunki
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140980
Udostępnij na innych stronach

Mam piwniczkę w której obecnie jest 8 st.C a latem wzrasta do 12 st.C, zero insektów wilgotność latem około 80 % i nie wiem czy są tam odpowiednie warunki

Myślę że Twoje warunki są ok, więc warto spróbować.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140984
Udostępnij na innych stronach

Moja siekana robiona na Wielkanoc 2010

Tak przyjrzawszy się zdjęciu onej widzę puste przestrzenie świadczące o zbyt szybkim wysychaniu w pierwszej fazie i nieodpowiedniej wilgotności podczas tego procesu.. A czy te części tłuste nie są zjełczałe? Jeśli odpowiesz nie - wiary temu nie dam, kiedyś tak miałem. :cool:

 

No smakuje bardzo dojrzale,

 

Tu się zgodzę, przy mojej mój pies nie narzekał. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140993
Udostępnij na innych stronach

A czy te części tłuste nie są zjełczałe? Jeśli odpowiesz nie - wiary temu nie dam, kiedyś tak miałem.

Pisie 67 nie wiem co oczekujesz, jeśli sam odpowiadasz na swoje pytania. :cool:

Jeśli chcesz pokaże Tobie tłuszczyk 13to miesięczny, ale to w innej kategorii :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-140998
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Radek., czesc Radek wydaje mi sie że niema wielkiej różnicy ale mięso krojone lub siekane jest bardziej wartościowe bo nie jest tak zmęczone i przegrzane przez ślimak maszynki : golota !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4388-kie%C5%82basy-siekane/page/3/#findComment-144260
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.