zibi187 Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2010 Oto efekty wczorajszej pracy przy pasztecie :lol: oczywiście mięsko z lasu :tongue: Wsad czyli gotowanie wywaru :lol: Farsz po trzykrotnym mieleniu Tutaj po doprawieniu i dokładnym wymieszaniu :tongue: Tak po zapieczeniu :lol: A tak w przekroju po zapieczeniu :lol: Mówią, że dobry to chyba tak musi być :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4484-pasztet-zapiekany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2010 Skład; to wszystkie obrzynki z jelenia (szynki, łopatki, kark, boczki to prawie w całości dałem "A co mi tam !" tego nawet nie ważyłem) plus podgardle wieprzowe 6 kg, duża ilość warzyw, całe cebule (dałem 4), pieprz w całości, ziele i listek. Do tego dałem 4 kostki rosołu drobiowego bo przecież większość to wołowina i polałem maggi. Po ugotowaniu zmieliłem trzykrotnie na standardowym sicie. Doprawiłem solą morską (ostatnio taka moda) trochę świeżo mielonego pieprzu i dwie świeżo starte gałki muszkatałowe. Z ziół dodałem trochę rozmarynu i majeranku. Można wedle smaku użyć jeszcze innych np; cząber, tymianek etc. Wszystko wymieszane to dodaję 5-6 jaj ja dałem 5 bo u mnie wszystkie są dubeltowe (takie mam, że na tacce mieści się tylko 20 szt.). Żółtka do farszu a z białek trzeba ubić pianę, którą później domieszać. Ot i prawie wszystko. Teraz foremki trzeba natrzeć i tutaj też jak kto woli smalcem lub masłem i obsypać bułką tartą. Farszem wypełnić foremki, na wierzch jeszcze troszkę opruszyć bułką tartą i do pieca na 60 min aż się ze złoci. Pozdrawiam Zibi. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4484-pasztet-zapiekany/#findComment-122405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm2548 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Do tego dałem 4 kostki rosołu drobiowego bo przecież większość to wołowina :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4484-pasztet-zapiekany/#findComment-162844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zibi.. Fajniutko i smakowicie , ale dopisz jeszcze prosze jak piec ? Ile stopni , gora dol , termo obieg itd. Bardzo mnie to ciekawi..pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4484-pasztet-zapiekany/#findComment-162881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.