Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

 

 

Wczoraj zrobiłam swoją drugą, a pierwszą udaną szeroką kiełbasę.

 

Skład z 5kg mięsa:

 

0,95kg chude z łopatki wp kl I

2,685kg reszta z łopatki kl II +III

0,89kg wołowe ścięgniste (pręga) kl II

0,565kg podgardle skórowane

mieszanka peklująca (sól 45%+ peklosól 55%) 0,015kg/1kg mięsa

 

Przyprawy:

czosnek 5 ząbków

1kopiata łyżeczka pieprzu grubo mielonego

 

1łyżeczka kopiata gałki muszkatołowej

1łyżeczka kopiata kminku tłuczonego

1łyżeczka kopiata mielonej gorczycy

 

 

 

Wykonanie:

Kl I krojona na kawałki ok 1-2cm do peklowania, wołowe 2x przez sitko 4mm, reszta sitko 8mm 1x.

 

Czosnek zmielony razem z wołowiną i pieprz dodany do całego farszu podczas wyrabiania. Tak przygotowane mięso podzieliłam na 4 części. Jedną zostawiłam bez zmian, a do trzech pozostałych dodałam po jednej dodatkowej przyprawie. Tak oto mam do spróbowania 4 smaki kiełbasy :thumbsup:

Nabite przy pomocy męża i lejka do kiełbaśnic w osłonki do wędzenia ø85mm.

 

Osuszanie i wędzenie:

15min 30-40°C

1h 55°C

1h i 15min 58-60°C

 

Parzenie:

50min/1kg kiełbasy w 72-75°C

 

Studzenie:

Swobodne na talerzu w temp. pokojowej do rana, potem do lodówki.

 

 

Kilka zdjęć:

Tu widać jak mi pękła osłonka, ale chyba wiem jaka przyczyna.. Zbyt krótkie końce zostawiłam

 

 

 

W smaku dość łagodna, niektórzy (Ci co próbowali) powiedzieli, że można było dać więcej pieprzu. Dla mnie jest idealna, ale że szybko się nudzę, na pewno będą dalsze eksperymenty smakowe... :wink:

 

 

Pozdrawiam

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4514-szeroka-kie%C5%82basa-barbarelli/
Udostępnij na innych stronach

udaną szeroką kiełbasę

Całkiem nieźle jak na szeroką grubą kiełbasę, chyba najlepsza z gorczycą, bo tej gałki to sporo. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4514-szeroka-kie%C5%82basa-barbarelli/#findComment-123270
Udostępnij na innych stronach

No piknie Ci to wyszło jak mówią górale.

Co do osłonki białkowej, która pękła to

Tu widać jak mi pękła osłonka, ale chyba wiem jaka przyczyna.. Zbyt krótkie końce zostawiłam

co to oznacza zbyt krótkie końce ?

Według mnie uszkodziłaś osłonkę podczas cięcia lub wiązania, a potem poleciało.

Osłonka białkowa jest bardzo wrażliwa na wszelkie nacięcia.

Najlepiej ciąć ją nożyczkami (jednym ciągłym cięciem), lub bardzo ostrym nożem ale też na raz bez powtórnego cięcia.

Każdy "zadzior" spowoduję, że osłonka może się "potargać" podczas obróbki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4514-szeroka-kie%C5%82basa-barbarelli/#findComment-123271
Udostępnij na innych stronach

Nie znam się tak szczegółowo na osłonkach, ale wyglądało jakby wyślizgnęła się spod wiązania, a pod wpływem tej siły pękła.. Jednak jak taki znawca produktów do produkcji wędlin pisze to akurat tą mogłam ciąć na "2x" choć ostrymi nożyczkami, bo nie wiedziałam o tym.

 

 

Nawet nie bardzo wyczuwam tą gałkę, przypomina szynkową. To był eksperyment na "oko", bo z reguły nie używam tej przyprawy w domu.

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4514-szeroka-kie%C5%82basa-barbarelli/#findComment-123278
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.