alehar Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Września 2010 Nie spojrzalem dokładnie i zasoliłem kapustę solą jodowaną bo wyraźnie jest na niej napisane, że nadaje sie do sporządzania przetworów. Napis "jodowana" jest bardzo mało widoczny a opakowanie całkowicie jest upodobnione do klasycznej soli do przetworów - nie jodowanej... Teraz pytanie jak mi się to wszystko zakisi ? Czy "sól jodowana do przetworów" będzie miała jakiś negatywny wpływ na kiszonkę ? W beczce jest już 3 dzień ok 40 kg.Proces kiszenia jak narazie przebiega prawidłowo, choc wydziela się bardzo dużo soku (solanki), ale to może "wina" kapusty Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Września 2010 Czy "sól jodowana do przetworów" będzie miała jakiś negatywny wpływ na kiszonkę ?Witaj kol. alehar, dlaczego masz takie obawy? Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Września 2010 No... właśnie... zawsze używałem - używamy - niejodowanej, teraz "posypałem" jodowaną... nie wiem czy to bedzie miało wpływ na kiszonkę... ? :???: No nic - nie mam wyjścia - niech się kisi...Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Września 2010 Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie... W rodzinnym domu kisiło się kapustę z solą jodowaną bo innej nie było i kapusta ukisiła się bez problemu . Ja osobiście czuję jodek w soli .Po drugie , używam soli kamiennej dlatego żeby załapać się na mikroelementy które są w niej rozpuszczone a są niezbędne dla naszych organizmów . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Września 2010 Darino napisał/a: Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie...Nie napisałem tego :grin: Ale jak mi rzucasz rękawiczkę to ją podniosę. Nie wiem co mam myśleć na temat jodowanej soli, wiem że ważniejsze jest wogóle z miarką używać sól, dzienna dawka soli zalecana to 5g i jeśli tego się będziemy trzymać to jodki w soli nie będą groźne bo w 5g są ±100µg Zawartość jodu w przykładowych produktach [µg/100g]: kawior 130 flądra 190 dorsz 120 sardynki 99 tuńczyk 53 wino białe 70 wino czerwone 50 soki owocowe i warzywne 30-40 mleko 6 ser biały 40 jajko 10 marchew karotka 61 źródło wiki W niemieckich wypracowaniach czytałem że niby jodan potasu który dodaje się do soli otrzymuje się z recyklingu odpadów ale było to bez weryfikacji więc może być ale nie musi. Myślę że antybrylacze w soli więcej szkodzą niż jodany. Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Września 2010 . Myślę że antybrylacze w soli więcej szkodzą niż jodany. Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question: PozdrawiamMasz rację. Antyzbrylacz to żelazo cyjanek potasu. Co do pytania to taką kamienną sól używam. Wystarczy do solniczki włożyć kilka ziaren ryżu i po problemie zbrylania. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Września 2010 Nie napisałem tego :grin: O przepraszam , " maszyna " zawiniła a ja nie sprawdziłem :blush: Jednak dzięki za opis . Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question: No ja to robię . Zakręcona w słoju , na prawie szczelnie , nie zamieni się w kamień . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Września 2010 Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question:Ja :grin: kupuje sól kamienną nie jodowaną , która jest zbrylona i sobie rozbijam w domu . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Września 2010 Ja kupuje sól kamienną nie jodowaną , która jest zbrylona i sobie rozbijam w domu .No dobra to jesteśmy w czwórkę, a reszta z ponad pół miliarda mieszkańców UE. My używamy jak tylko możemy :grin: naturalnie soli gruboziarnistej morskiej lub kamiennej i mielimy młynkiem. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 29 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Września 2010 Czyli co ? niech sie kisi !!!! Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Września 2010 Czyli co ? niech sie kisiJak najbardziej :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.