Skocz do zawartości

Sól jodowana a kiszenie kapusty


alehar

Rekomendowane odpowiedzi

Nie spojrzalem dokładnie i zasoliłem kapustę solą jodowaną bo wyraźnie jest na niej napisane, że nadaje sie do sporządzania przetworów. Napis "jodowana" jest bardzo mało widoczny a opakowanie całkowicie jest upodobnione do klasycznej soli do przetworów - nie jodowanej...

 

Teraz pytanie jak mi się to wszystko zakisi ? Czy "sól jodowana do przetworów" będzie miała jakiś negatywny wpływ na kiszonkę ?

 

W beczce jest już 3 dzień ok 40 kg.

Proces kiszenia jak narazie przebiega prawidłowo, choc wydziela się bardzo dużo soku (solanki), ale to może "wina" kapusty ;)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy "sól jodowana do przetworów" będzie miała jakiś negatywny wpływ na kiszonkę ?

Witaj kol. alehar, dlaczego masz takie obawy?

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No... właśnie... zawsze używałem - używamy - niejodowanej, teraz "posypałem" jodowaną... nie wiem czy to bedzie miało wpływ na kiszonkę... ? :???:

No nic - nie mam wyjścia - niech się kisi...

Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie...

 

W rodzinnym domu kisiło się kapustę z solą jodowaną bo innej nie było i kapusta ukisiła się bez problemu . Ja osobiście czuję jodek w soli .Po drugie , używam soli kamiennej dlatego żeby załapać się na mikroelementy które są w niej rozpuszczone a są niezbędne dla naszych organizmów .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darino napisał/a:

Ciekawi mnie czy ktoś w podobny sposób ukisił - czekam na ew. opinie...

Nie napisałem tego :grin:

Ale jak mi rzucasz rękawiczkę to ją podniosę. :cool:

Nie wiem co mam myśleć na temat jodowanej soli,

wiem że ważniejsze jest wogóle z miarką używać sól,

dzienna dawka soli zalecana to 5g

i jeśli tego się będziemy trzymać to jodki w soli nie będą groźne

bo w 5g są ±100µg

 

Zawartość jodu w przykładowych produktach [µg/100g]:

kawior 130

flądra 190

dorsz 120

sardynki 99

tuńczyk 53

wino białe 70

wino czerwone 50

soki owocowe i warzywne 30-40

mleko 6

ser biały 40

jajko 10

marchew karotka 61

źródło wiki

W niemieckich wypracowaniach czytałem że niby jodan potasu który dodaje się do soli

otrzymuje się z recyklingu odpadów ale było to bez weryfikacji więc może być ale nie musi.

Myślę że antybrylacze w soli więcej szkodzą niż jodany.

Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.

Myślę że antybrylacze w soli więcej szkodzą niż jodany.

Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question:

Pozdrawiam

Masz rację. Antyzbrylacz to żelazo cyjanek potasu.

Co do pytania to taką kamienną sól używam. Wystarczy do solniczki włożyć kilka ziaren ryżu i po problemie zbrylania.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałem tego :grin:

 

 

O przepraszam , " maszyna " zawiniła a ja nie sprawdziłem :blush: Jednak dzięki za opis .

 

 

Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question:

No ja to robię . Zakręcona w słoju , na prawie szczelnie , nie zamieni się w kamień .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale kto by kupował sól która po krótkim czasie zamienia się w kamiń :question:

Ja :grin: kupuje sól kamienną nie jodowaną , która jest zbrylona i sobie rozbijam w domu .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuje sól kamienną nie jodowaną , która jest zbrylona i sobie rozbijam w domu .

No dobra to jesteśmy w czwórkę, a reszta z ponad pół miliarda mieszkańców UE.

My używamy jak tylko możemy :grin:

naturalnie soli gruboziarnistej morskiej lub kamiennej i mielimy młynkiem.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.