Skocz do zawartości

Kultury startowe


Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Zamówiłem różne rodzaje kultur startowych między innym salami 2 rodzaje (normalna i ukwaszająca), do Polskiej (surowych) i podobnej, Krakowskiej (parzonych i pieczonych) i podobnej, do Parmezanów (dojrzewających), do szynek / schabów wędzonych i podobnych wyrobów – wybarwiająca surowych lub/i potem parzonych np. balerony.

Niestety opakowania są na 100 kg mięsa więc tego nie jestem w stanie tak szybko zużyć.

Z rozmowy z Technologiem Firmy wynika że można je przechowywać w woreczkach strunowych w zamrażalce (poniżej – 20 st lub lepiej 30 st parę lat).

Jeżeli jest ktoś zainteresowany to możemy podzielić się kosztami. W sumie do podziału jest kwota do 100 zł przez zainteresowanych.

 

PS

Ponieważ dawkowanie jest 0,25 g / kg mięsa, a posiadam dokładną wagę, mogę to naważyć na zapotrzebowane porcje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/
Udostępnij na innych stronach

Dymek, co dają kultury startowe przy Krakowskiej albo wędzonkach? Jaka jest różnica?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-5884
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Tak do końca to sam nie wiem, opisy technologiczne dostanę razem z przesyłkami.

Adresy mam częściowo z wiadomości od innych z forum, część z internetu.

Jak zaczynałem rozmowę myślałem że kultury startowe są tylko do salami, między czasie z rozmów dowiedziałem się że jest tego o wiele więcej, nie wymieniłem jeszcze kultur do np. metki i różnych serów :question: :!: .

 

Tak że co do niektórych obszarów będzie to zadanie pionierskie, minimum dla mnie i eksperymenty :grin: :grin: :idea: .

 

Może ktoś z forum już się z tym spotkał – poza salami – i się wypowie, jeżeli nie to czas na próby i błędy, aż do skutku.

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

 

PS

Dowiedziałem się że bakterie /kultury/ żywią się między innymi azotanami, więc po peklowaniu powinno to być zdrowsze.

 

PPS

A może to jest tak jak z wodą z cukrem, dopóki się to tylko wymiesza to mamy po prostu słodką wodę, ale po dodaniu drożdży i odczekaniu smak /skład/ się zmienia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: na inny, też dobry :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-5889
Udostępnij na innych stronach

Daj spokój ja od tych drożdży to już pamięć tracę, piszę się na kulturalny parmezan.

Jak będę jechał do Berlina to Ci trochę olchy podrzucę, żebyś nie wędził na tych jabłoniach.

Szkoda cydru.

pozdrawiam :tongue: :lol: :lol: :lol: :tongue: :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-5890
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dostałem kultury, zaszczepiam mięsko na krakowską, szynki, schaby, parmezany i baleron.

Zobaczymy co wyjdzie :lol:

Pół mięsa zaszczepiam, pół tradycyjnie jestem ciekaw jaka będzie różnica :cool:

Na pierwszy ogień poszły C-P-77S

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-6049
Udostępnij na innych stronach

Witamy Grzegorz i Mirek,

My bez kultur :!:

ALE KULTURALNIE :!:

zrobiliśmy Nasze pierwsze kiełbasy, :grin:

ogólnie wyjdzie mamy nadzieje swojska (JAKTOROWSKA) pieć smaków

Może nieco nie na temat ,ale są duże emocje

Pozdrawiamy

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-6060
Udostępnij na innych stronach

Dymek j :tongue: ak twoje szczepione mięsko już w wędzarni????? :tongue: :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-6288
Udostępnij na innych stronach

Możesz mi napisać gdzie to kupowełeś?

Już podaję adres Kupowałem w firmie UNIKO, Łomża, ul.Piłsudskiego 113, tel. 086 2189383 (przesłane pocztą).

Adres był na tej stronie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=277 polecam z zapoznaniem się tego tematu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-6292
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.