Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zamówiłem różne rodzaje kultur startowych między innym salami 2 rodzaje (normalna i ukwaszająca), do Polskiej (surowych) i podobnej, Krakowskiej (parzonych i pieczonych) i podobnej, do Parmezanów (dojrzewających), do szynek / schabów wędzonych i podobnych wyrobów – wybarwiająca surowych lub/i potem parzonych np. balerony.Niestety opakowania są na 100 kg mięsa więc tego nie jestem w stanie tak szybko zużyć.Z rozmowy z Technologiem Firmy wynika że można je przechowywać w woreczkach strunowych w zamrażalce (poniżej – 20 st lub lepiej 30 st parę lat).Jeżeli jest ktoś zainteresowany to możemy podzielić się kosztami. W sumie do podziału jest kwota do 100 zł przez zainteresowanych. PSPonieważ dawkowanie jest 0,25 g / kg mięsa, a posiadam dokładną wagę, mogę to naważyć na zapotrzebowane porcje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Ja się deklaruję. Przemyślę ile, czego i wyślę na PW. Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-5882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Dymek, co dają kultury startowe przy Krakowskiej albo wędzonkach? Jaka jest różnica? Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-5884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2006 No właśnie ! Co to jest i z czym się to je ???? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-5886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Tak do końca to sam nie wiem, opisy technologiczne dostanę razem z przesyłkami.Adresy mam częściowo z wiadomości od innych z forum, część z internetu.Jak zaczynałem rozmowę myślałem że kultury startowe są tylko do salami, między czasie z rozmów dowiedziałem się że jest tego o wiele więcej, nie wymieniłem jeszcze kultur do np. metki i różnych serów :question: :!: . Tak że co do niektórych obszarów będzie to zadanie pionierskie, minimum dla mnie i eksperymenty :grin: :grin: :idea: . Może ktoś z forum już się z tym spotkał – poza salami – i się wypowie, jeżeli nie to czas na próby i błędy, aż do skutku. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: PSDowiedziałem się że bakterie /kultury/ żywią się między innymi azotanami, więc po peklowaniu powinno to być zdrowsze. PPSA może to jest tak jak z wodą z cukrem, dopóki się to tylko wymiesza to mamy po prostu słodką wodę, ale po dodaniu drożdży i odczekaniu smak /skład/ się zmienia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: na inny, też dobry :grin: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-5889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Daj spokój ja od tych drożdży to już pamięć tracę, piszę się na kulturalny parmezan.Jak będę jechał do Berlina to Ci trochę olchy podrzucę, żebyś nie wędził na tych jabłoniach.Szkoda cydru.pozdrawiam :tongue: :lol: :lol: :lol: :tongue: :tongue: Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-5890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Panowie! Prawie wszystko jest opisane na http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=276 oraz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=277 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=867wystarczy poczytać tym bardziej, że jest o czym. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-5893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Dostałem kultury, zaszczepiam mięsko na krakowską, szynki, schaby, parmezany i baleron.Zobaczymy co wyjdzie :lol: Pół mięsa zaszczepiam, pół tradycyjnie jestem ciekaw jaka będzie różnica Na pierwszy ogień poszły C-P-77S Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-6049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Witamy Grzegorz i Mirek,My bez kultur :!: ALE KULTURALNIE :!: zrobiliśmy Nasze pierwsze kiełbasy, :grin: ogólnie wyjdzie mamy nadzieje swojska (JAKTOROWSKA) pieć smakówMoże nieco nie na temat ,ale są duże emocje Pozdrawiamy grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-6060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zamówiłem różne rodzaje kultur startowychMożesz mi napisać gdzie to kupowełeś? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-6286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Dymek j :tongue: ak twoje szczepione mięsko już w wędzarni????? :tongue: :tongue: Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-6288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Możesz mi napisać gdzie to kupowełeś?Już podaję adres Kupowałem w firmie UNIKO, Łomża, ul.Piłsudskiego 113, tel. 086 2189383 (przesłane pocztą). Adres był na tej stronie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=277 polecam z zapoznaniem się tego tematu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/462-kultury-startowe/#findComment-6292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi