Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A gdzie napisałem że tak robiona noga będzie "brudna" np od popiołu ? ;)

 

Nie to miałem na myśli ,że szynka była brudna od czegokolwiek :D

 

 

 

O parzeniu też słowa nie napisałem bo to były takie szynki "dojrzewające" po naszemu, więc surowe lub półsurowe

 

O parzeniu wspomniałem, tylko po to by podkreślić, że mięsko to było jednak surowe  :) 

Powiedział bym, że było zrobione jak polędwica łososiowa (ale to tylko porównanie dotyczące surowego mięsa i wędzenia).

Grzegorz- pozdrawiam całą WB
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-446909
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale to tylko porównanie dotyczące surowego mięsa i wędzenia

 

No i takie właśnie wyjdzie ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-446912
Udostępnij na innych stronach

a później trzymane "w ropie" wiele tygodni.

Z tego co pamiętam,określenie ,,ropa,, odnosiło się do zalewy peklującej z przyprawami.Takiej nazwy używali starzy fachmani.

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447090
Udostępnij na innych stronach

Cytat z posta https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11453-część-3rok-1920-marynowanie-mięs-solenie-słoniny-i-zwijanie-sadła/?p=417528

Rok 1920:

 

"Ropa do marynaty.

Wodę, w której jest rozpuszczona sól, cukier i saletra, a służącą do marynowania wędlin i różnego gatunku mięsa, zowiemy ropą.
Słoność ropy oznacza się stopniami, do czego służy t. z. areometr. Jest to szklana rurka, w której z jednej strony znajduje się miara i tam oznaczone są stopnie. Rurkę tę wstawia się do słonej wody i podług tego do której kreski na rurce dochodzi woda, liczy się słoność ropy. Chcąc n. p. osiągnąć ropę 10 stopni słoną trzeba na 1 l. wody wsypać 10 gr. soli, 2 gr. saletry.
Wagi soli ściśle oznaczyć nie można, bo sól nie jest zawsze jednako słona.
Przyrządzanie ropy do poszczególnych gatunków marynat podane jest w odnośnych ustępach..."
 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447095
Udostępnij na innych stronach

Za Praktyczny kucharz warszawski 1878:

http://pychotka.pl/Marynowanie-szynek

Ropę robi się w następujący sposób: 400 gr soli, 12 gr saletry, parę gramów cukru, 2 litry wody gotuje się przy umiarkowanym ogniu, szumując podczas gotowania. Po wyszumowaniu ostudzić roztwór nalać na mięso tak, aby je przykrył zupełnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447096
Udostępnij na innych stronach

 

 

10 stopni słoną trzeba na 1 l. wody wsypać 10 gr. soli, 2 gr. saletry
Chyba ok 100 gr. soli jak już :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447101
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, ale to może być błąd podczas OCR, gdyż materiał wyjściowy był mizernej jakości. Ja do tego typu tekstów nie wprowadzam jakichkolwiek poprawek. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447109
Udostępnij na innych stronach

To ja się poddaję co stary przekaz to inna interpretacja ;)

Dla mnie i do mnie woda z popiołem bardziej przemawia ws "ropy" i to starsze przekazy niż 1920 ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447166
Udostępnij na innych stronach

 

 

To ja się poddaję co stary przekaz to inna interpretacja
Roger znam też i inną nazwę na zalewę peklującą,,laka,, :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447169
Udostępnij na innych stronach

Nazwa laka do dzisiaj jest używana np. na naszym terenie. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447172
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.