lysy100 Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Września 2015 A gdzie napisałem że tak robiona noga będzie "brudna" np od popiołu ? Nie to miałem na myśli ,że szynka była brudna od czegokolwiek O parzeniu też słowa nie napisałem bo to były takie szynki "dojrzewające" po naszemu, więc surowe lub półsurowe O parzeniu wspomniałem, tylko po to by podkreślić, że mięsko to było jednak surowe Powiedział bym, że było zrobione jak polędwica łososiowa (ale to tylko porównanie dotyczące surowego mięsa i wędzenia). Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-446909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Września 2015 ale to tylko porównanie dotyczące surowego mięsa i wędzenia No i takie właśnie wyjdzie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-446912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) a później trzymane "w ropie" wiele tygodni.Z tego co pamiętam,określenie ,,ropa,, odnosiło się do zalewy peklującej z przyprawami.Takiej nazwy używali starzy fachmani. Edytowane 26 Września 2015 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Września 2015 Cytat z posta https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11453-część-3rok-1920-marynowanie-mięs-solenie-słoniny-i-zwijanie-sadła/?p=417528Rok 1920: "Ropa do marynaty.Wodę, w której jest rozpuszczona sól, cukier i saletra, a służącą do marynowania wędlin i różnego gatunku mięsa, zowiemy ropą.Słoność ropy oznacza się stopniami, do czego służy t. z. areometr. Jest to szklana rurka, w której z jednej strony znajduje się miara i tam oznaczone są stopnie. Rurkę tę wstawia się do słonej wody i podług tego do której kreski na rurce dochodzi woda, liczy się słoność ropy. Chcąc n. p. osiągnąć ropę 10 stopni słoną trzeba na 1 l. wody wsypać 10 gr. soli, 2 gr. saletry.Wagi soli ściśle oznaczyć nie można, bo sól nie jest zawsze jednako słona.Przyrządzanie ropy do poszczególnych gatunków marynat podane jest w odnośnych ustępach..." Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Września 2015 Za Praktyczny kucharz warszawski 1878: http://pychotka.pl/Marynowanie-szynekRopę robi się w następujący sposób: 400 gr soli, 12 gr saletry, parę gramów cukru, 2 litry wody gotuje się przy umiarkowanym ogniu, szumując podczas gotowania. Po wyszumowaniu ostudzić roztwór nalać na mięso tak, aby je przykrył zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Września 2015 10 stopni słoną trzeba na 1 l. wody wsypać 10 gr. soli, 2 gr. saletry Chyba ok 100 gr. soli jak już Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Września 2015 Zgadza się, ale to może być błąd podczas OCR, gdyż materiał wyjściowy był mizernej jakości. Ja do tego typu tekstów nie wprowadzam jakichkolwiek poprawek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Września 2015 To ja się poddaję co stary przekaz to inna interpretacja Dla mnie i do mnie woda z popiołem bardziej przemawia ws "ropy" i to starsze przekazy niż 1920 Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Września 2015 To ja się poddaję co stary przekaz to inna interpretacja Roger znam też i inną nazwę na zalewę peklującą,,laka,, Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Września 2015 Nazwa laka do dzisiaj jest używana np. na naszym terenie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4753-szynka-z-ko%C5%9Bci%C4%85/page/2/#findComment-447172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.