Smoczny Smok Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zamierzam ( ale co wyjdzie to nie wiem ) zrobic taka kielbaske:http://lpoli.50webs.com/index_files/Kolbasz-Hungarian.pdfNie wiem jednak jakiej oslonki uzyc do wedzenia, gdzie ja najlepiej kupic i co to jest "cure" z dodatkiem "#1" w nazwie zreszta? Wyglada to na konserwant, ale nie wiem czy to zwykla saletre dodac, czy to jakis "konserwant#1" z listy f-my, ktorej jest ten przepis, czy jak? I co to dokladnie jest "pork shoulder", bo myslalem, wpierw, ze to lopatka, ale cos mi sie wydaje, ze jednak nie Korci mnie tez, zeby dodac tam do farszu kilka zmielonych ziarenek jalowca, ale nie jestem pewien, czy to bedzie pasowac, a moze do wiorkow wedzarniczych to dodac lepiej? Razem z galazkami? Albo dac sobie spokoj i tylko drewno owocowe jako material wedzarniczy dac? Wiem tylko napewno, ze na tych 4 zabkach czosnku to sie napeeeewno nie skonczy! :devil: EDIT: http://www.google.com/search?as_q=&hl=pl&client=opera&rls=pl&num=100&btnG=Szukaj+w+Google&as_epq=pork+shoulder&as_oq=&as_eq=&lr=lang_pl&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=karkowka to, biodrowka, czy tez moze zeberka, a moze jednak lopatka? Pisza tu o "przodku", w przepisie o "tylku", wiec gdziez u diaska ja mam tego szukac? :grin: -- Smoczyssste pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2006 właśnie też będę teraz próbował zrobić kolbasz ,jak będę coś wiedział dam Ci znać. pozdrawiam :tongue: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 15 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2006 To chyba wszystko o miesie tlumaczy: http://www.animex.pl/documents/pork_catalogue.pdf ;]Tyle, ze w przepisie jest "grind pork butt", kurdelebele, no! A ja nie chce czekac, az Ty zrobisz, bo ja na Swieta to chce i chce wiedziec od jakiego to Zadymia(rz)cza Seniora co tu wybrac i inne moje pytania! EDIT: http://bbq.about.com/cs/porkpulled/a/aa072697.htm tu ciekawie pisza o zadymianiu... -- Ssssmoczyste... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zerknąłem na przepis na amerykańskiej stronie i doszedłem do wniosku, że należy użyć wieprzowiny (łopatka bez kości - usuń wszystkie grube ścięgna)wcześniej zapeklować wg przepisów ze stronki głównej, peklowanie na sucho, rozdrobnionej na sitku fi 10mm dodac przyprawy i wymieszać. nadziewać w jelita fi 40mm. Proponuję nie dodawaj jałowca do kiełbasy węgierskiej. Lepiej zrób jałowcową. teraz próbował zrobić kolbasz .. a czy masz skład na wykonanie tej kiełbasy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Próbuje skontaktowac sie z Qqredu, który posredniczy miedzy naszymi stronkami. Jak pewnie zauwazyliście, u Lena jest sporo naszych przepisów.Może nam kilka przetłumaczy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 17 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Nie zauwazylem, bo nie wiem kto to Len i jaki adres jego stronki ? -- Ssssmoczyste pieczyste tez lubie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Smoczny Smok Sam podałeś przepis ze strony Lena cytat z Twojego postu kilka linijek wyżej: Zamierzam ( ale co wyjdzie to nie wiem ) zrobic taka kielbaske: http://lpoli.50webs.com/i...z-Hungarian.pdf Nie wiem jednak jakiej oslonki uzyc do wedzenia, gdzie ja najlepiej kupic i co to jest "cure" z dodatkiem "#1" w nazwie zreszta? Wyglada to na konserwant, ale nie wiem czy to zwykla saletre dodac, czy to jakis "konserwant#1" z listy f-my, ktorej jest ten przepis, czy jak? I co to dokladnie jest "pork shoulder", bo myslalem, wpierw, ze to lopatka, ale cos mi sie wydaje, ze jednak nie Coś smoczysz Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Heh, przepisik, to ja wzialem z naszej stronki, a wlasciwie link do niego, wiec dalej w stronke sie nie zaglebialem, to i nie wiedzialem, ze to Lena stronka... EDIT: No nic dziwnego, przypomnialem sobie, ze wczesniej jak i teraz otrzymywalem tylko takie komunikaty:"403 ForbiddenThe requested URL '/' is a directory, and directory indexing is disabled on this server."http://lpoli.50webs.com/ - probowalem na ten adres i na rozne kombinacje, ale nic z tego, wiec jaki jest adres strony glownej Lena?EDIT2: juz znalazlem: http://home.pacbell.net/lpoli/index.htm Ciekawe w ogole jak sie zaczela ta wspolpraca? Kto kogo znalazl pierwszy? -- Smoczysty Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.