Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam ( ale co wyjdzie to nie wiem ;) ) zrobic taka kielbaske:

http://lpoli.50webs.com/index_files/Kolbasz-Hungarian.pdf

Nie wiem jednak jakiej oslonki uzyc do wedzenia, gdzie ja najlepiej kupic i co to jest "cure" z dodatkiem "#1" w nazwie zreszta? ;) Wyglada to na konserwant, ale nie wiem czy to zwykla saletre dodac, czy to jakis "konserwant#1" z listy f-my, ktorej jest ten przepis, czy jak? :D I co to dokladnie jest "pork shoulder", bo myslalem, wpierw, ze to lopatka, ale cos mi sie wydaje, ze jednak nie ;)

Korci mnie tez, zeby dodac tam do farszu kilka zmielonych ziarenek jalowca, ale nie jestem pewien, czy to bedzie pasowac, a moze do wiorkow wedzarniczych to dodac lepiej? Razem z galazkami? ;):D Albo dac sobie spokoj i tylko drewno owocowe jako material wedzarniczy dac? Wiem tylko napewno, ze na tych 4 zabkach czosnku to sie napeeeewno nie skonczy! :devil:

;):D

EDIT: http://www.google.com/search?as_q=&hl=pl&client=opera&rls=pl&num=100&btnG=Szukaj+w+Google&as_epq=pork+shoulder&as_oq=&as_eq=&lr=lang_pl&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=

karkowka to, biodrowka, czy tez moze zeberka, a moze jednak lopatka? ;) Pisza tu o "przodku", w przepisie o "tylku", wiec gdziez u diaska ja mam tego szukac? :grin:

 

--

Smoczyssste pozdrowionka :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/
Udostępnij na innych stronach

właśnie też będę teraz próbował zrobić kolbasz ,jak będę coś wiedział dam Ci znać.

pozdrawiam :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6056
Udostępnij na innych stronach

To chyba wszystko o miesie tlumaczy: http://www.animex.pl/documents/pork_catalogue.pdf ;]

Tyle, ze w przepisie jest "grind pork butt", kurdelebele, no! :D

A ja nie chce czekac, az Ty zrobisz, bo ja na Swieta to chce i chce wiedziec od jakiego to Zadymia(rz)cza Seniora co tu wybrac i inne moje pytania! ;):D

EDIT: http://bbq.about.com/cs/porkpulled/a/aa072697.htm tu ciekawie pisza o zadymianiu... ;)

 

--

Ssssmoczyste... ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6057
Udostępnij na innych stronach

Zerknąłem na przepis na amerykańskiej stronie i doszedłem do wniosku, że należy użyć wieprzowiny (łopatka bez kości - usuń wszystkie grube ścięgna)wcześniej zapeklować wg przepisów ze stronki głównej, peklowanie na sucho, rozdrobnionej na sitku fi 10mm dodac przyprawy i wymieszać. nadziewać w jelita fi 40mm.

Proponuję nie dodawaj jałowca do kiełbasy węgierskiej. Lepiej zrób jałowcową.

teraz próbował zrobić kolbasz

.. a czy masz skład na wykonanie tej kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6090
Udostępnij na innych stronach

Próbuje skontaktowac sie z Qqredu, który posredniczy miedzy naszymi stronkami. Jak pewnie zauwazyliście, u Lena jest sporo naszych przepisów.

Może nam kilka przetłumaczy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6091
Udostępnij na innych stronach

Smoczny Smok

Sam podałeś przepis ze strony Lena

cytat z Twojego postu kilka linijek wyżej:

 

Zamierzam ( ale co wyjdzie to nie wiem ;) ) zrobic taka kielbaske:

http://lpoli.50webs.com/i...z-Hungarian.pdf

Nie wiem jednak jakiej oslonki uzyc do wedzenia, gdzie ja najlepiej kupic i co to jest "cure" z dodatkiem "#1" w nazwie zreszta? ;) Wyglada to na konserwant, ale nie wiem czy to zwykla saletre dodac, czy to jakis "konserwant#1" z listy f-my, ktorej jest ten przepis, czy jak? :D I co to dokladnie jest "pork shoulder", bo myslalem, wpierw, ze to lopatka, ale cos mi sie wydaje, ze jednak nie ;)

Coś smoczysz :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6096
Udostępnij na innych stronach

Heh, przepisik, to ja wzialem z naszej stronki, a wlasciwie link do niego, wiec dalej w stronke sie nie zaglebialem, to i nie wiedzialem, ze to Lena stronka... ;)

EDIT: No nic dziwnego, przypomnialem sobie, ze wczesniej jak i teraz otrzymywalem tylko takie komunikaty:

"403 Forbidden

The requested URL '/' is a directory, and directory indexing is disabled on this server."

http://lpoli.50webs.com/ - probowalem na ten adres i na rozne kombinacje, ale nic z tego, wiec jaki jest adres strony glownej Lena?

EDIT2: juz znalazlem: http://home.pacbell.net/lpoli/index.htm

 

Ciekawe w ogole jak sie zaczela ta wspolpraca? Kto kogo znalazl pierwszy? ;)

 

--

Smoczysty Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/476-kielbasa-wegierska/#findComment-6240
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.