Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

Super Pokemonie ,co za smakołyki :thumbsup: :clap:

 

Zdjęcie LP zrób jak śpi ,to Cię ściera nie dosięgnie :lol:

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-167760
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

juz prawie pierwsza w nocy, a ja jeszcze ciasto z wiśniami na nasz mini zlocik w rutkach piekę... jak jeszcze to nie wyjdzie... to nigdzie nie jadę... :mellow:

 

http://img543.imageshack.us/img543/8623/dscf0295wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-167764
Udostępnij na innych stronach

:grin: przyjedziesz , bo w razie czego calvados będzie czekał :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-167765
Udostępnij na innych stronach

a tu moje wczorajsze ciacha "MCdONALD" :grin:

 

http://img135.imageshack.us/img135/6639/dscf0427wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-168584
Udostępnij na innych stronach

a tu moje wczorajsze ciacha "MCdONALD" :grin:

Ładniejsze od moich :thumbsup: :thumbsup:

Ale mój piekarnik zaczyna szwankować, chyba go wykończyłem :grin:

 

Napisz jak smakują Tobie, znaczy się połączenie smaku ciasta francuskiego ze smakiem nadzienia jabłkowego :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-168587
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-168591
Udostępnij na innych stronach

Napisz jak smakują Tobie, znaczy się połączenie smaku ciasta francuskiego ze smakiem nadzienia jabłkowego

Starszy, co tu pisać... mniam, do kawki super :) Ja w ogóle lubię francuskie... ciasto :wink: a "wkład" to taki lekko kwaskowaty, bez cynamonu tylko z nutką goździków :)

Ładniejsze od moich

No bez przesady, trochę były małe wycieki...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-168593
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na obiad rolady francuskie upichciłem... kapuśniaczki, z barszczykiem do popicia... :thumbsup:

http://img856.imageshack.us/img856/8170/dscf0442wm.jpghttp://img405.imageshack.us/img405/7698/dscf0443wm.jpg

 

Farsz prościutki, jedna cebula podsmażona w kostkę, 250g pieczarek i 500g kapusty kiszonej wcześniej obgotowanej. Wszystko razem duszone a po ostygnięciu dodane jajko i białko.

 

A na deser... ciacho na biszkopcie :) Z pianka cytrynową i brzoskwiniami w galaretce wiśniowej. Biszkopt z brakulaku nasączony rozcieńczona wiśniówką :tongue: Stąd ten ciemny odcień na biszkopcie (w przekroju). :wink:

 

http://img29.imageshack.us/img29/2571/dscf0445wm.jpghttp://img803.imageshack.us/img803/7982/dscf0447wm.jpg

 

Na noc zostały mi juz tylko mielonki kanapkowe do roboty... :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-168661
Udostępnij na innych stronach

Biszkopt z brakulaku nasączony rozcieńczona wiśniówką

dzieci jedzą taki nasączony alkoholem? tak się zastawiam, bo sama mam czasem ochotę na alkoholowe nasączenie, ale nie wiem czy Zuzia może takie zjeść.

A kapuśniaczki z barszczykiem już zaplanowałam na jutrzejszy obiad. Pychota.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-168756
Udostępnij na innych stronach

dzieci jedzą taki nasączony alkoholem?

naprawdę bardzo mocno rozcieńczona ta wisniówka była... Bartek jakoś ciast nie za bardzo jada... no chyba, że pączki, bułki słodkie... a Karolina to juz prawie 17 lat ma :)

zrób fotki coby po powiększeniu były większe

niestety... skasowałem tamte ale jeszcze ciacho jest na dzisiejszy deser poobiedni...

mówisz i masz :)

 

Trochę ta "wiśniówka" "popsuła" wygląd ciacha... pod pianką jest taki ciemne coś... tzn biszkopt... na drugi raz nasączę samą wodą z cukrem...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-168768
Udostępnij na innych stronach

mówisz i masz :)

Od razu inaczej się patrzy :grin: :cool:

Trochę ta "wiśniówka" "popsuła" wygląd ciacha

Młodszy. co popsuła :rolleyes: jest oki, ciasto przede wszystkim ma smakować i mnie na zdjęciach "smakuje" :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-168775
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w końcu znalazłem trochę czasu co by wieczorkiem w kuchni pourzędować :) I upiekłem takie oto ciacho...

 

http://img835.imageshack.us/img835/338/dscf0490wm.jpg

 

Drożdżowe ze śliwkami :wink: z kruszonką i lukrem :thumbsup: Tak za mną chodziły te śliwki, że w końcu kupiłem kg... niestety u nas w sadzie w tym roku zero śliwek... w przeciwieństwie do jabłek... :devil:

A ciasto wyszło przepyszne, lekko kwaskowate śliwki i słodka kruszonka z lukrem... powala na kolana normalnie... aż sam się zdziwiłem, że tak mi wyszło :tongue:

Prawie jak za czasów kiedy miałem kilka lat i na takie słodkości leciało się do babci...

 

 

W sumie to napiszę przepis, chociaż ciasta drożdżowe to wszystkie gospodynie mają "połapane" ale... to naprawdę jest super :)

 

Składniki:

ciasto

4 żółtka

3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży

olejek pomarańczowy i cytrynowy - (ja dałem kilka kropel pomarańczowego)

40 g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

3 szklanki mąki

kandyzowana skórka pomarańczowa (ja nie miałem)

1/4 kostki roztopionego masła ( 50 g)

ok. 1 kg śliwek

 

kruszonka (

100 g miękkiego masła

20 płaskich łyżek mąki

8 łyżek cukru

16 g cukru waniliowego

 

lukier:

cukier puder (ok. 1 szklanki, ale mozna więcej, mniej, w zależności od ilości pożądanego lukru)

kilka kropel wrzątku

aromat śmietankowy

 

Wykonanie:

1. W wysokim naczyniu rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, a gdy staną się płynne dodać szklankę ciepłego (ale NIE gorącego) mleka, wymieszać i zostawić do wypełnienia naczynia. (ja z 5min odczekałem)

2. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.

3. Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże i wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.

4. Wymieszać kilka razy dużą łyżką i na końcu dodać roztopione, lekko ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wymieszać. (ciasto jest luźne, klejące)

5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy i ułożyć śliwki.

6. Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.

7. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na 20 minut do wyrośnięcia.

8. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 30 - 35 minut (przed wyjęciem z pieca należy upewnić się, że ciasto w środku nie jest klejące przy pomocy drewnianego patyczka).

9. Ostudzone ciasto można polać lukrem.

 

Smacznego :grin:

PS przepis na blachę 25 x 35 cm, ja robiłem z półtora porcji na blachę 32x39 i spokojnie starczyło.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-169563
Udostępnij na innych stronach

A ciasto wyszło przepyszne, lekko kwaskowate śliwki i słodka kruszonka z lukrem... powala na kolana normalnie..

Patrząc na zdjęcie jestem na kolanach, dobrze że nie mogę spróbować bo nie wiem co by się ze mną działo :wink:

 

Pokemonie :clap: :thumbsup:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-169579
Udostępnij na innych stronach

3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży

40 g świeżych drożdży

Pokemon, nie pokręciłeś z tymi drożdżami? Bo są w dwóch pozycjach

 

1. W wysokim naczyniu rozetrzeć drożdże z łyżką cukru,

to które to drożdże: łyżka czy 40 g?

 

Szybko mów, bo mi język ucieka do tego ciasta, już chcę robić

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-169588
Udostępnij na innych stronach

Sosna, 40g drożdży i łyżka cukru. Więcej nie dajesz. 3/4 szklanki cukru idzie do zółtek juz jak ciasto robisz i dodatkowo ta łyzka cukru przy "rozcieraniu" drozdży

 

[ Dodano: Pią 05 Sie, 2011 08:12 ]

3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży

tutaj tylko o cukier chodzi :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-169591
Udostępnij na innych stronach

1 łyżka DO drożdży, a nie łyżka drożdży

No tak, kłania mi się czytanie tekstu ze zrozumieniem. To dlatego, że do gimnazjum nie chodziłam, za moich czasów takowych nie było).

Sorry, tak się spieszę do tego ciasta, że nie myślę.

Dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-169597
Udostępnij na innych stronach

Sorry, tak się spieszę do tego ciasta, że nie myślę.

Sosenka, jak tam ciacho ze śliwkami ??? coś nic się nie odzywasz... czyżby cos nie tak ? :rolleyes: My już prawie całe zjedliśmy, uratowałem kawałek na jutro do pracy do kawki rano...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-169669
Udostępnij na innych stronach

Śliwki właśnie kupiłam. Dzisiaj idę na wesele, powinnam więc już siedzieć i pachnieć, ale najpierw ciacho. Na szczęście przed moim wyjściem nie zdąży wystygnąć, sądząc bowiem po Twoich zdjęciach i opiniach - inaczej nie dopięłabym sukienki.

Wpadłam tu tylko na chwilę właśnie po ten przepis. No to zaczynam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-169734
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj upiekłam chleb pszenny drożdżowy wg przemka1978. Zrobiłam nawet zdjęcia, ale najpierw ślubny musi mnie nauczyć jak je zgrywać, bo nigdy jeszcze tego nie robiłam. I powiem Ci Pokemonku, że rację ma Twoja Aśko (moja córka też Joanna) - ja też prądem zaszastałam, głupia byłam, że nie robiłam z podwójnej porcji. A przecież nie pracuję w elektrowni, "we wiaderku nie przyniosę". Wcześniej piekłam już kilka razy ten Twój pierwszy pszenny drożdżowy - w foremkach. Piekłam już wcześniej chleby, mam też automat do chleba, ale trochę drażni mnie kształt chleba z maszyny, a i te przepisy różne są (choć zawsze to chleb lepszy niż ze sklepu). Chyba czas zabrać się za zakwas.

Powiedz Żonie, że teraz na tapetę biorę Jej KISZ (póki co robiłam wersję z kurkami i uproszczonym sosem z braku składników, czas zrobić oryginał).

Mam też ogromną ochotę na roladę Zbója Madeja, oj ogromną.

Kurde, wracam z roboty i przy garach stoję, zamiast leżeć do góry brzuchem. I wagę muszę wyrzucić, bo strach na nią wchodzić.

Przestańcie już wymyślać takie pyszności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/20/#findComment-170271
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.