fire28 Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lutego 2005 W notesie znalazłem:Kolor wędzonek zależy od rodzaju użytego drewna. I tak.Grusza - barwa czerwona,Akacja, Olcha - cytrynowa,Lipa, Jesion, Buk, Klon - złocistożółta,Dąb - brązowa,Ceniony zapach i brązowy kolor nadaje wędzonym produktom dym z jałowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2005 zobacz ,prosze co w zeszycie masz zapisane na temat kory? dlaczego jej nie powinno się stosowac do wędzenia? ja wedze drewnem nie okorowanym. Cytuj Darz dym:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-29 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire28 Opublikowano 27 Lutego 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2005 Witam. Miałem problem z zalogowaniem. Niestety nie mam nic na temat kory drzew. Myślę, że Maxell w wolnej chwili podsumuje ten temat, a może ktoś inny z forum. Po liczbie wyświetlanych widzę, że interesuje się tym tematem wielu forumowiczów.Ja myślę, że chodzi tu o to, że kora zawiera więcej garbników niż drewno. Mięsko potraktowane dymem z kory może być bardziej gorzkie. Napewno wydziela się przy tym dużo sadzy. Aromat drewna jest też intensywniejszy niż kory.Co o tym myślą inni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-56 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cogito Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Marca 2005 MaxelluWielokrotnie w twoich wypowiedział przewijał się wątek temperatury wędzenia. Dotychczas wędziłem nie używając termometru. Od dzisiaj jest i będzie inaczej. Wniosek: najgorsze są uparte przyzwyczajenia. Zainstalowałem prowizorycznie termometr do wędzarki, utrzymuję w trakcie dzisiejszego wędzenia temperaturę ok. 45 stopni. Po sześciu godzinach wędzenia szynki wyglądają bardzo dobrze. Złocisty kolor równo ułożony na całej powierzchni szynek. Dzięki.Maxellu czekam odpowiedzi dot. klas mięs, które zamieściłem na Forum - mięsa.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.Cogito Ergo Sum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-78 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2007 A jakiego drewna nie powinno się używać do wędzenia? :question: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-10296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2007 Napewno drewna miękkiego np.lipa,topola,osika oraz drewna z drzew igłastych ze względu na bardzo intensywny zapach żywicy. Chociaż,czytałem gdzieś,że w Austrii lub Bawarii jest jakiś specyficzny ich wyrób wędzony drewnem świerka.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-10298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2007 nie należy używać świerka, sosny ogólnie iglastych, niektóre odmiany topoli, wędliny będą okopcone ze smakiem tepertyny. z zasady używa się drewno z liściastych w tym również owocowych. Często wędzę brzozą ale bez kory Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-10299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Marca 2007 Hmm!Mój Dziadek Henryk zresztą - swiatły człowiek [ studia wyższe ekonomiczne i jakieś dwa lata w ruskim łagrze po II-ej wojnie (nauczył sie tam Pana Tadeusza na pamięć) za AK (podejrzenia)] nigdy nie używał termometru a tylko ręki opartej o drzwi metalowe wędzarni i zawsze było super ( tak mierzył temperaturę) - nigdy nic sie nie zepsuło - zawsze smakowaloMówił też zawsze do mnie szczeniaka, że używa tylko drewna z drzew owocowych i olchy a ja dorzuciłem owoc jałowca Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-10308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.