Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W notesie znalazłem:

Kolor wędzonek zależy od rodzaju użytego drewna. I tak.

Grusza - barwa czerwona,

Akacja, Olcha - cytrynowa,

Lipa, Jesion, Buk, Klon - złocistożółta,

Dąb - brązowa,

Ceniony zapach i brązowy kolor nadaje wędzonym produktom dym z jałowca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/
Udostępnij na innych stronach

Witam. Miałem problem z zalogowaniem. Niestety nie mam nic na temat kory drzew. Myślę, że Maxell w wolnej chwili podsumuje ten temat, a może ktoś inny z forum. Po liczbie wyświetlanych widzę, że interesuje się tym tematem wielu forumowiczów.

Ja myślę, że chodzi tu o to, że kora zawiera więcej garbników niż drewno. Mięsko potraktowane dymem z kory może być bardziej gorzkie. Napewno wydziela się przy tym dużo sadzy. Aromat drewna jest też intensywniejszy niż kory.

Co o tym myślą inni?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-56
Udostępnij na innych stronach

Maxellu

Wielokrotnie w twoich wypowiedział przewijał się wątek temperatury wędzenia. Dotychczas wędziłem nie używając termometru. Od dzisiaj jest i będzie inaczej. Wniosek: najgorsze są uparte przyzwyczajenia. Zainstalowałem prowizorycznie termometr do wędzarki, utrzymuję w trakcie dzisiejszego wędzenia temperaturę ok. 45 stopni. Po sześciu godzinach wędzenia szynki wyglądają bardzo dobrze. Złocisty kolor równo ułożony na całej powierzchni szynek. Dzięki.

Maxellu czekam odpowiedzi dot. klas mięs, które zamieściłem na Forum - mięsa.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Cogito Ergo Sum

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-78
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Napewno drewna miękkiego np.lipa,topola,osika oraz drewna z drzew igłastych ze względu na bardzo intensywny zapach żywicy.

Chociaż,czytałem gdzieś,że w Austrii lub Bawarii jest jakiś specyficzny ich wyrób wędzony drewnem świerka.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-10298
Udostępnij na innych stronach

nie należy używać świerka, sosny ogólnie iglastych, niektóre odmiany topoli, wędliny będą okopcone ze smakiem tepertyny. z zasady używa się drewno z liściastych w tym również owocowych. Często wędzę brzozą ale bez kory
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-10299
Udostępnij na innych stronach

Hmm!

Mój Dziadek Henryk zresztą - swiatły człowiek [ studia wyższe ekonomiczne i jakieś dwa lata w ruskim łagrze po II-ej wojnie (nauczył sie tam Pana Tadeusza na pamięć) za AK (podejrzenia)] nigdy nie używał termometru a tylko ręki opartej o drzwi metalowe wędzarni i zawsze było super ( tak mierzył temperaturę) - nigdy nic sie nie zepsuło - zawsze smakowalo

Mówił też zawsze do mnie szczeniaka, że używa tylko drewna z drzew owocowych i olchy

 

a ja dorzuciłem owoc jałowca

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5-drewno-a-uzyskany-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-10308
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.