kaszubka33 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Może do marca pyszna kiełbaska się zachowa :question: :thumbsup:Trzeba będzie nową zrobić :wink: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-141840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Stycznia 2011 To może mnie się uda choć zobaczyć w naturzeKolega jpionka widział w naturze :lol: Bardzo miłe i owocne spotkanie (mój mąż pracuję nad dymogeneratorem :grin: ) , chyba trzeba częściej się spotykać . Witam , byłem - przepraszam byliśmy z Żoną , widzieliśmy w naturze i jedliśmy z pysznym chlebkiem. :thumbsup: Każde spotkanie coś nowego wnosi , także i to było owocne obopólnie. Chołodilnik rabotajet charaszo , myślę , że tak samo będzie z zadymiarką. :wink: W razie problemów proszę o kontakt na tel. Postaram się pomóc. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-141842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacard_cain Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Witam. We wtorek lub środę planuję zrobić kiełbasę... myślę, że właśnie znalazłem świetny przepis :grin: Wygląda super. Pozdrawiam. Cytuj Primum non nocere. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-141843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacard_cain Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam. No i zrobiłem dzisiejszej nocy. Wyszła pyszna. Zdjęcia wieczorem... albo jutro. Pozdrawiam Cytuj Primum non nocere. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Stycznia 2011 WITAJ dacard_cain.A jaki to przepis bo planuję na poniedziałek wędzenie. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam ! Na tej stronie jest przepis - trochę wyżej :grin: (Czyli czytaj cały post ) Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacard_cain Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Przepis kaszubki33, masz go powyżej. Smakowo bardzo dobra. Jelita moczyłem długo 4-5 godzin. Zrobiły się elastyczne i wytrzymałe. Osadzanie krótko, około godziny. Obsuszanie w przewiewnej wędzarce 40-50 stopni, około 40 min (na oko aż obeschły). Potem puściłem gęsty dym 2-2,5 godziny, 50-60 stopni. Kiedy kolorek był zadowalający, podkręciłem temperaturę do 90-100 stopni i dopiekałem do temp. 62 stopni wewnątrz kiełbasy (nie chciało mi się dłużej). Sposób wędzenia każdy ma inny, swój, bo każda wędzarka działa inaczej. Wędziłem zrębkami bukowo - olchowymi, a w ostatniej fazie dorzuciłem garstkę jagód jałowca. Teraz trochę powisi żeby obeschła... o ile przetrwa. Gorąco polecam. Cytuj Primum non nocere. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Stycznia 2011 No tak a fotki ? Obiecałeś Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacard_cain Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Wieczorem, wieczorem, wieczorem... :wink: ...jak do domu dotrę. Cytuj Primum non nocere. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam! Pozwolę sobie wkleić maja kiełbaskę zrobioną prawie jak kiełbaska Kaszubki33 Zrobiona prawie z samej łopatki i szczątkowe ilości szynki (łopatka jakaś tłusta była :grin: ) Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Stycznia 2011 WoytekK, :thumbsup: :clap: :clap: Nie widzę gorczycy ,ale za to dużo majeranku , pięknie i smakowicie wygląda. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Małe pytanko odnośnie gorczycy... mielona dodana do kiełbasy czy w calości... Na focie widać w całości . Jak dobrze widzę :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Stycznia 2011 pokemon15, gorczycę daj w całości. Fajnie "chrupie" jak się na nią trafi w kiełbasie (tak 2g/kg) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daska Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Stycznia 2011 sliczna i smacznie wyglada ta kielbasa :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacard_cain Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Stycznia 2011 WirusKKN - Kiełbasa Kręcona Nocą :wink: Zdjęcia http://img832.imageshack.us/i/dsc0027as.jpg/ http://img146.imageshack.us/i/dsc0029ac.jpg/ BTWodparzyłem ją... pierwsze zdjęcie po wędzeniu, drugie już po odparzeniu. Cytuj Primum non nocere. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Wygląda baaaardzo smakowicie - chyba trochę mniej tłusta od ..... "kaszubkowej". Wiem, że dla większości to ....... :shock: ... herezje, ale ja lubię ... :rolleyes: ... "chudziutką" kiełbaskę :thumbsup: - po prostu tak mam i już :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Stycznia 2011 odparzyłem ją... pierwsze zdjęcie po wędzeniu, drugie już po odparzeniu.Bardzo ładna, ale idąc za Dziadkiem, "odparzyć można sobie .....". Ten proces nazywa się parzeniem (sparzaniem). Odparzenie to jest wada mięsa lub gotowego wyrobu (zwłaszcza wyrobów podrobowych) powstała na skutek nieumiejętnego wychłodzenia i składowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Miałam okazje spróbować wczoraj kiełbasy Kaszubki :grin: Powiem tak : rewelacja :thumbsup: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dacard_cain Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Stycznia 2011 dacard_cain napisał/a: odparzyłem ją... pierwsze zdjęcie po wędzeniu, drugie już po odparzeniu. Bardzo ładna, ale idąc za Dziadkiem, "odparzyć można sobie .....". Ten proces nazywa się parzeniem (sparzaniem). Odparzenie to jest wada mięsa lub gotowego wyrobu (zwłaszcza wyrobów podrobowych) powstała na skutek nieumiejętnego wychłodzenia i składowania. Heh, mój błąd Wygląda baaaardzo smakowicie - chyba trochę mniej tłusta od ..... "kaszubkowej". Wiem, że dla większości to ....... :shock: ... herezje, ale ja lubię ... :rolleyes: ... "chudziutką" kiełbaskę :thumbsup: - po prostu tak mam i już :grin: . Ja też lubię tłustą i ta taka właśnie jest, może tłuste elementy drobniej pokrojone, a w przekroju akurat trafiło się samo chude. Cytuj Primum non nocere. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Mam nadzię, że nie poczułeś się dotkniety moją uwagą. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Marca 2011 Haniu wspaniały wyrób i jak czytam spożyty w zacnym towarzystwie :wink: [ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 16:37 ] dakard_cain witam ziomala Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-150023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 3 Marca 2011 Piękna wędlinka.Wielkanoc już coraz bliżej.Czas by zrobić taki rarytas! :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-150034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Września 2012 Troszkę odświeżę tą kiełbaskę :lol: :clap: . Wracasz w robieniu swoich wyrobów jeszcze do niej ??? Bardzo apetycznie wygląda i mam ochotę taką zrobić . I jeszcze jedno pytanko czy te 20gr/kg soli/peklosoli z przepisu po czasie byś skorygowała = zmniejszyła czy raczej podtrzymujesz ??? Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-235168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 2 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Września 2012 Adek, to jest kiełbasa którą robię dość często , bardzo ją lubimy . Soli daje tak jak w przepisie 20 g/kg. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-235179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Września 2012 kaszubka33, serdecznie dziękuję to będzie następny mój wyrób muszę się tylko zorganizować tzn. zaklepać wolny termin na wędzenie i wszystko temu terminowi podporządkować :smile: . Jeszcze raz dziękuję :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-235182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.