jotpil Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Witam serdecznie Zachęcony wieloma artykułami zamieszczonymi na tym forum, którego od pewnego czasu jestem czytelnikiem, a z drugiej strony zniesmaczony wędlinami dostępnymi w handlu, postanowiłem również spróbować własnych sił w domowej produkcji tych wyrobów. Tą drogą chciałem podziękować Panu Marcusowi za projekt wędzarni balkonowej (na bazie najzwyklejszego grilla), z którego skorzystałem. Zastosowałem jednak pewne – moim zdaniem – nieodzowne modyfikacje podyktowane bezpieczeństwem. Chcę się również podzielić początkowymi doświadczeniami w zakresie prowadzenie procesu wędzenia w tej wędzarni. Wędzarnię wykonałem z klejonych desek sosnowych o grubości 20mm przy czym ściany są skręcane i w każdej chwili wędzarnia może być rozebrana, włożona np. do bagażnika samochodu i przewieziona w dowolne miejsce. Zasadniczą zmianą w stosunku do projektu Pana Marcusa jest to, że wykonałem oddzielny pojemnik z blachy o gr. 3mm, w którym spalane są zrąbki . Oryginalna wanienka grillowa jest zbyt cienka do tego celu. Ponadto dno szuflady, na którym spoczywa pojemnik-palenisko wykonane zostało również z blachy o gr. 3mm i ścianki w okolicach paleniska zostały obite aluminiową blachą do wysokości ok. 350mm. Te zmiany są nieodzowne, ponieważ w trakcie wędzenia przy użyciu zrąbek, kilka razy zajęły się płomieniem, co z pewnością bez aluminiowych blach i stalowego dna szuflady byłoby pewnym zagrożeniem pożarowym. Aby uniknąć ewentualnego zapłonu, warstwę zrąbek dobrze jest pokryć drobnymi trocinami (oczywiście trocinami z odpowiednich drzew owocowych). Bardzo istotną rzeczą w procesie wędzenia jest obrotowa zasuwa w kominie Jak widać na załączonych fotografiach, proces wędzenia jest bardzo skuteczny i proszę mi wierzyć – bardzo łatwy w wykonaniu. Znaczącą zaletą tej konstrukcji wędzarni jest m.in. dowolne miejsce jej ustawienie – ja ustawiłem ją w garażu. Planuję jednak zastosować jeszcze pewną modyfikację, a mianowicie: grzałka grillowa ma wbudowany termostat z możliwością regulacji temperatury jednak zauważyłem pewną niedogodność w utrzymywaniu temperatury na żądanym zakresie i np. przejściu na inny zakres. Dlatego planuję zastosować oddzielny cyfrowy termoregulator z własną termoparą ( np. taki: http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-45-99-gw-i1409206612.html) Serdecznie pozdrawiam Józef Pilecki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Stycznia 2011 jotpil, Witam! Bardzo fajna zabawka i gratulacje z wyrobów. Jestem pewny, że to nie koniec z przerabianiem lub osiąganiem idealnej konstrukcji na własne potrzeby :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotpil Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Poprawny link do stronki z termoregulatorem: http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-45-99-gw-i1409206612.html [ Dodano: Pon 17 Sty, 2011 22:11 ] Andyandy, Dziękuję za słowa uznania. Taka opinia od "Weterana" naprawdę buduje. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Stycznia 2011 jotpil, Chyba musisz poszukać w internecie innego sterownika - pracującego przynajmniej od 10 st. Wędzenie zimnym dymem ma swoje zalety i nie zapomniane smaki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Tą drogą chciałem podziękować Panu Marcusowi za projekt wędzarni balkonowej (na bazie najzwyklejszego grilla) Niewiem o kogo chodzi bo nieznalazlem nikogo o niku Pan Marcus . Jesli jednak mialo by to dotyczyc mojej balkonowki to bardzo dziekuje. Moja wedzarenka chyba juz jakies dwa latka ma :rolleyes: albo wiecej?no i ma sie dobrze jedyne co wymienilem to grill bo starego wziolem do mojej urlopowej wedzarni. Zasadniczą zmianą w stosunku do projektu Pana Marcusa jest to, że wykonałem oddzielny pojemnik z blachy o gr. 3mm, w którym spalane są zrąbki . Oryginalna wanienka grillowa jest zbyt cienka do tego celu.Mi wystarcza poniewaz uzywam malych ilosci trocin + wieksze kawalki drewna ponizej grzalki. Ty natomiast zasypujesz pojemnik i odpalasz grzalke wtedy jak zabardzo sie nagrzeje nastapi zaplon zrebek . Uzyj wiekszych kawalkow drewna . Pozdrawiam i zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Stycznia 2011 jotpil, Chyba musisz poszukać w internecie innego sterownika - pracującego przynajmniej od 10 st. Wędzenie zimnym dymem ma swoje zalety i nie zapomniane smaki. Można wędzić bardzo zimnym :grin: ZAKRES POMIAROWY:-40C ~ +99C Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotpil Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Witaj marcus, właśne o Ciebie mi chodziło. Na stronce: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1649&page=1 podpisałeś się jako "Marcus" więc myślałem, że to nazwisko. Zatem jeszcze raz serdecznie dziękuję za myśl techniczną, a Twoją uwagę co do stoswania drobnych drewienek zamiast zrąbków wyróbuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Gonzo, Sorry źle odczytałem zakres sterownika 40 do 99 a jest -40 do 99 st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Jeżeli ktoś chce kupić ten sterownik, to niech się pośpieszy. Pozostał jeden, drugi już kupiłem. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Witam , Jotpil czy tą obrotową zasuwę ( szyber ) kupiłeś jako gotowy element , czy może dorabiałeś przesłonę. Jaki jest przekrój tej rury spiro - 100mm ? Czy złączka na którą nasadziłeś rurę miała kołnierz mocujący, czy też dorabiałeś? pozdrawiam [ Dodano: Wto 18 Sty, 2011 17:31 ] Jeżeli ktoś chce kupić ten sterownik, to niech się pośpieszy. Pozostał jeden, drugi już kupiłem. :grin:Batiar ja kupię ten.. : http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-temperatury/es10.html jest nieco droższy ale można podłączyć mocniejszą grzałkę. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotpil Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Witaj jpionka, zasuwę wykonałem sam na bazie złączki, jaką kupiłem w Lerox Merlin. Tam też kupiłem blaszane okucie komina. Rura spiro ma średnicę 125mm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.