Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Zachęcony wieloma artykułami zamieszczonymi na tym forum, którego od pewnego czasu jestem czytelnikiem, a z drugiej strony zniesmaczony wędlinami dostępnymi w handlu, postanowiłem również spróbować własnych sił w domowej produkcji tych wyrobów.

Tą drogą chciałem podziękować Panu Marcusowi za projekt wędzarni balkonowej (na bazie najzwyklejszego grilla), z którego skorzystałem. Zastosowałem jednak pewne – moim zdaniem – nieodzowne modyfikacje podyktowane bezpieczeństwem. Chcę się również podzielić początkowymi doświadczeniami w zakresie prowadzenie procesu wędzenia w tej wędzarni.

Wędzarnię wykonałem z klejonych desek sosnowych o grubości 20mm przy czym ściany są skręcane i w każdej chwili wędzarnia może być rozebrana, włożona np. do bagażnika samochodu i przewieziona w dowolne miejsce.

Zasadniczą zmianą w stosunku do projektu Pana Marcusa jest to, że wykonałem oddzielny pojemnik z blachy o gr. 3mm, w którym spalane są zrąbki . Oryginalna wanienka grillowa jest zbyt cienka do tego celu.

Ponadto dno szuflady, na którym spoczywa pojemnik-palenisko wykonane zostało również z blachy o gr. 3mm i ścianki w okolicach paleniska zostały obite aluminiową blachą do wysokości ok. 350mm.

Te zmiany są nieodzowne, ponieważ w trakcie wędzenia przy użyciu zrąbek, kilka razy

zajęły się płomieniem, co z pewnością bez aluminiowych blach i stalowego dna szuflady byłoby pewnym zagrożeniem pożarowym.

Aby uniknąć ewentualnego zapłonu, warstwę zrąbek dobrze jest pokryć drobnymi trocinami (oczywiście trocinami z odpowiednich drzew owocowych).

Bardzo istotną rzeczą w procesie wędzenia jest obrotowa zasuwa w kominie

Jak widać na załączonych fotografiach, proces wędzenia jest bardzo skuteczny i proszę mi wierzyć – bardzo łatwy w wykonaniu.

 

 

Znaczącą zaletą tej konstrukcji wędzarni jest m.in. dowolne miejsce jej ustawienie – ja ustawiłem ją w garażu.

 

Planuję jednak zastosować jeszcze pewną modyfikację, a mianowicie: grzałka grillowa ma wbudowany termostat z możliwością regulacji temperatury jednak zauważyłem pewną niedogodność w utrzymywaniu temperatury na żądanym zakresie i np. przejściu na inny zakres. Dlatego planuję zastosować oddzielny cyfrowy termoregulator z własną termoparą ( np. taki: http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-45-99-gw-i1409206612.html)

Serdecznie pozdrawiam

Józef Pilecki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/
Udostępnij na innych stronach

jotpil, Witam! Bardzo fajna zabawka i gratulacje z wyrobów. Jestem pewny, że to nie koniec z przerabianiem lub osiąganiem idealnej konstrukcji na własne potrzeby :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142248
Udostępnij na innych stronach

Poprawny link do stronki z termoregulatorem: http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-45-99-gw-i1409206612.html

 

[ Dodano: Pon 17 Sty, 2011 22:11 ]

Andyandy, Dziękuję za słowa uznania. Taka opinia od "Weterana" naprawdę buduje. Serdecznie pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142251
Udostępnij na innych stronach

jotpil, Chyba musisz poszukać w internecie innego sterownika - pracującego przynajmniej od 10 st. Wędzenie zimnym dymem ma swoje zalety i nie zapomniane smaki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142259
Udostępnij na innych stronach

Tą drogą chciałem podziękować Panu Marcusowi za projekt wędzarni balkonowej (na bazie najzwyklejszego grilla)

Niewiem o kogo chodzi bo nieznalazlem nikogo o niku Pan Marcus .

Jesli jednak mialo by to dotyczyc mojej balkonowki to bardzo dziekuje.

 

Moja wedzarenka chyba juz jakies dwa latka ma :rolleyes: albo wiecej?no i ma sie dobrze jedyne co wymienilem to grill bo starego wziolem do mojej urlopowej wedzarni.

Zasadniczą zmianą w stosunku do projektu Pana Marcusa jest to, że wykonałem oddzielny pojemnik z blachy o gr. 3mm, w którym spalane są zrąbki . Oryginalna wanienka grillowa jest zbyt cienka do tego celu.

Mi wystarcza poniewaz uzywam malych ilosci trocin + wieksze kawalki drewna ponizej grzalki.

Ty natomiast zasypujesz pojemnik i odpalasz grzalke wtedy jak zabardzo sie nagrzeje nastapi zaplon zrebek .

Uzyj wiekszych kawalkow drewna .

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142268
Udostępnij na innych stronach

jotpil, Chyba musisz poszukać w internecie innego sterownika - pracującego przynajmniej od 10 st. Wędzenie zimnym dymem ma swoje zalety i nie zapomniane smaki.

Można wędzić bardzo zimnym :grin:

 

ZAKRES POMIAROWY:-40C ~ +99C

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142276
Udostępnij na innych stronach

Witaj marcus, właśne o Ciebie mi chodziło. Na stronce: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1649&page=1 podpisałeś się jako "Marcus" więc myślałem, że to nazwisko. Zatem jeszcze raz serdecznie dziękuję za myśl techniczną, a Twoją uwagę co do stoswania drobnych drewienek zamiast zrąbków wyróbuję. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142296
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ktoś chce kupić ten sterownik, to niech się pośpieszy.

Pozostał jeden, drugi już kupiłem. :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142301
Udostępnij na innych stronach

Witam ,

 

Jotpil czy tą obrotową zasuwę ( szyber ) kupiłeś jako gotowy element , czy może dorabiałeś przesłonę.

Jaki jest przekrój tej rury spiro - 100mm ?

Czy złączka na którą nasadziłeś rurę miała kołnierz mocujący, czy też dorabiałeś?

 

pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 18 Sty, 2011 17:31 ]

Jeżeli ktoś chce kupić ten sterownik, to niech się pośpieszy.

Pozostał jeden, drugi już kupiłem. :grin:

Batiar ja kupię ten.. : http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-temperatury/es10.html

 

jest nieco droższy ale można podłączyć mocniejszą grzałkę.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142335
Udostępnij na innych stronach

Witaj jpionka, zasuwę wykonałem sam na bazie złączki, jaką kupiłem w Lerox Merlin. Tam też kupiłem blaszane okucie komina. Rura spiro ma średnicę 125mm. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5058-jeszcze-o-w%C4%99dzarni-balkonowej-na-bazie-grilla-kuchennego/#findComment-142375
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.