Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka Zadymiacze,

 

W kilku przepisach napotkałem, że zamiast wody lub lodu należy zastosować bulion/rosół.

Stąd moje pytania, dot. zastosowania bulionu zamiast wody:

 

- czy to tylko sprawa waloru smakowego czy też inny cel ?

-jesli bulion to jaki?

-czy może być zastosowany bulion z kostki rosołowej?

 

mniemam ,że stosując bulion ilość soli należy skorygować!

 

Macie jakieś sugestie/spostrzeżenia i doświadczenia w tym poletku??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/
Udostępnij na innych stronach

Masarz przerabiając wieprzka na wyroby wszystko parzy w jednym garze i odpowiednio wyjmuje i odkłada na bok na salcesony kaszanki . Rosół z tego wykorzystuje do kiełbas , salcesonów lub ugotowania kaszy. Toż to tłuszcz i bez przypraw. A gdy robimy kiełbasy i nie mamy tego to zgodnie z przepisem , bez żadnych kostek bulionowych no chyba że lubisz ulepszacze i inne wzmacniacze smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/#findComment-142733
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wiesz, sam osobiście nie znam się na tym, aczkolwiek ja przy swoich wyrobach (jeśli tak można je nazwać) zamieniam wodę na rosołek za niedzielnego obiadu (lub jeśli nie mam to już ostatecznie z kostki).

Czy zmienia to walory smakowe - trudno mi się wypowiedzieć na ten temat - sam nie zauważyłem różnicy.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/#findComment-154424
Udostępnij na innych stronach

Niemal wszystkie buliony i jarzynki mają w składzie glutaminian sodu. Z tego co ostatnio mi przekazała znajoma bioenergoterapeutka , czynnik ten jest szkodliwy dla zdrowia . Szczególnie dla mężczyzn , bo ponoć przyczynia się do przerostu prostaty.
W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/#findComment-154427
Udostępnij na innych stronach

W kilku przepisach napotkałem, że zamiast wody lub lodu należy zastosować bulion/rosół

W nieodległej przeszłości do wszelkich kiełbas i wyrobów wędliniarskich dodawało się smaku, czyli naturalnego rosołku z gotowania mięsek. Jak mam też dodaję, zamiast wody. :cool:

 

Niemal wszystkie buliony i jarzynki mają w składzie glutaminian sodu

Oprócz tych, które sama ugotujesz na mięsku i warzywkach z ogródka. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/#findComment-154440
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.