qzym Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Hejka Zadymiacze, W kilku przepisach napotkałem, że zamiast wody lub lodu należy zastosować bulion/rosół.Stąd moje pytania, dot. zastosowania bulionu zamiast wody: - czy to tylko sprawa waloru smakowego czy też inny cel ?-jesli bulion to jaki?-czy może być zastosowany bulion z kostki rosołowej? mniemam ,że stosując bulion ilość soli należy skorygować! Macie jakieś sugestie/spostrzeżenia i doświadczenia w tym poletku?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Masarz przerabiając wieprzka na wyroby wszystko parzy w jednym garze i odpowiednio wyjmuje i odkłada na bok na salcesony kaszanki . Rosół z tego wykorzystuje do kiełbas , salcesonów lub ugotowania kaszy. Toż to tłuszcz i bez przypraw. A gdy robimy kiełbasy i nie mamy tego to zgodnie z przepisem , bez żadnych kostek bulionowych no chyba że lubisz ulepszacze i inne wzmacniacze smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/#findComment-142733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Marca 2011 Wiesz, sam osobiście nie znam się na tym, aczkolwiek ja przy swoich wyrobach (jeśli tak można je nazwać) zamieniam wodę na rosołek za niedzielnego obiadu (lub jeśli nie mam to już ostatecznie z kostki). Czy zmienia to walory smakowe - trudno mi się wypowiedzieć na ten temat - sam nie zauważyłem różnicy. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/#findComment-154424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Marca 2011 Niemal wszystkie buliony i jarzynki mają w składzie glutaminian sodu. Z tego co ostatnio mi przekazała znajoma bioenergoterapeutka , czynnik ten jest szkodliwy dla zdrowia . Szczególnie dla mężczyzn , bo ponoć przyczynia się do przerostu prostaty. Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/#findComment-154427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Marca 2011 W kilku przepisach napotkałem, że zamiast wody lub lodu należy zastosować bulion/rosół W nieodległej przeszłości do wszelkich kiełbas i wyrobów wędliniarskich dodawało się smaku, czyli naturalnego rosołku z gotowania mięsek. Jak mam też dodaję, zamiast wody. Niemal wszystkie buliony i jarzynki mają w składzie glutaminian sodu Oprócz tych, które sama ugotujesz na mięsku i warzywkach z ogródka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5072-dodatek-bulionu-lub-roso%C5%82u/#findComment-154440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.