Darino Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lutego 2011 Jednak tasiemiec którego mają ryby słodkowodne , o morskich nie słyszałem , w skrzelach chyba nie mieszkaMOże i nie, ale wiszą tam inne mikroskopijne świństwa. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-144998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lutego 2011 Chciałbym zobaczyć takiego fachowca który uwędził jakąś rybę w tej temperaturze :grin: :grin: : instruktor tlumaczyl nam ze ryby powinno sie wedzic w temp. 90-100°C, bowiem mieso ryb czesto zawiera pasozyty ktore przy tej temp. gina. Pokazywal nam nawet zdjecia tych zwierzatek. Pozdrawiam yogiwiesz zwierzak, nie wiem jak to jest z wedzeniem ryb bo nigdy nie wedze, ale wydaje mie sie ze cos w tym musi byc, bo Darino napisal Książka tłumaczona jest z języka niem. W Niemczech i nie tylko, tradycyjnie wędzenie ryb zaczyna się od wysokiej temperatury.i Olek.P W Niemczech i nie tylko, tradycyjnie wędzenie ryb zaczyna się od wysokiej temperatury. :grin: I konczy sie na wysokiej ,koledzy z pracy wedza przykladowo pstrgi 20 minut.tez o tym pisza. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-145000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Lutego 2011 Ja wędkuję już kilkanaście lat. Kiedyś łapałem białą rybę i zdarzyło mi się nieraz złapać leszcza lub krąpia z tasiemcem (.Teraz około 6 lat poluję tylko na drapieżniki (sum,sandacz,okoń,szczupak) na zbiorniku zaporowym TURAWA i jeszcze nie trafiłem w nich tasiemca nie trzyma się ich pasożyt. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-145001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Lutego 2011 W 1976 roku łowiłem taaakie sandacze w zbiorniku zaporowym TURAWA. Wypływałem razem z górnikami, oni mieli super pontony i sprzęt z RFN a ja piwo. Ale szczupak i sandacz też mogą mieć tasiemca - poczytaj. Tak że obróbka termiczna jest konieczna (wg mnie, jestem duży cykor ). " BRUZDOGŁOWCEM SZEROKIM w III formie larwalnej (plerocerkoid) zaraża się człowiek (jak też liczne ssaki gł. mięsożerne). Przyczyną zakażenia jest spożywanie przez ludzi niedogotowanego lub niedosmażonego mięsa rybiego. Przykładowo żywicielem pośrednim pasożyta są smaczne i popularne szczupaki, okonie a także łososie. Zakażenia można uniknąć gotując mięso ryb i soląc, gdyż postacie larwalne są mało odporne na sól i temperaturę... Obecność tasiemca w jelitach zagraża niedokrwistością. " :???: Na podstawie strony http://www.pfm.pl/u235/navi/199262 Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-145007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Lutego 2011 No to ładnie a ja zawsze ryby wędzę ciepłym dymem,ale sam je czyszczę więc jestem pewien tego co jem :grin: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-145023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Lutego 2011 z tego co pamietam, na kursie wspominano nie tylko o tasiemcu ale tez o innych pasozytach.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-145026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Lutego 2011 Rozumiem intencje, ale odpowiedzi ?????? Może pobyt w zakaźnym pozwoli na dalsze sugestie. Z .... i robakami nie ma żartów. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-145054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Lutego 2011 ja zawsze ryby wędzę ciepłym dymem,ale sam je czyszczę więc jestem pewien tego co jem Te larwy są w mięsie, zobaczysz je pod mikroskopem... :???: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5156-przysz%C5%82o-si%C4%99-uczy%C4%87-na-staro%C5%9B%C4%87/page/2/#findComment-145089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.