qzym Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2011 Czy robił ktoś wg. tego przepisu lub podobnie: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=667 Szynka wieprzowa ok. 5 kg, 20 dag soli, 12 g saletry, szklanka miodu, 10 g pieprzu, 2 g liści laurowych, 6 goździków, 5 g ziela angielskiego, piwo porter 0,5 l Utłuczone zioła, saletrę, sól i piwo gotujemy 10-15 min z 2 l wody i studzimy. Strzykawką nastrzykujemy szynkę, szczególnie dokładnie koło kości. Trzeba zrobić około 30 nakłuć. Pozostałą solankę podgrzewamy, mieszamy dokładnie z miodem i schładzamy. Szynkę wkładamy do naczynia do peklowania, zalewamy solanką, przykrywamy deseczką lub talerzykiem, obciążamy i peklujemy trzy tygodnie, pamiętając oczywiście o jej przewracaniu. Po wyjęciu i suszeniu przez 2-3 dni, obwiązujemy sznurkiem i wędzimy zimnym dymem 14-18 dni. Uwaga. Przyprawy dodajemy w woreczku płóciennym, w przeciwnym razie będziemy mieli problemy z zapychającą się strzykawką. Można też solankę przed nastrzykiwaniem przecedzić przez gęste sito.Jakieś modyfikacje, sugestie, wrażenia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5170-szynka-piwna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lutego 2011 WitamRobiłem taką szynkę - musi być amator posmaku piwa w mięsie i lekko słodkawy smak.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5170-szynka-piwna/#findComment-145433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lutego 2011 Hmmmm,no mozna wykumac po przepisie, ze taki posmak będzie tylko czy to pasuje do szynki??, może czegoś więcej dac a czegoś mniej??staropolskie wyroby maja taka korzenna charakterystyke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5170-szynka-piwna/#findComment-145462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lutego 2011 qzym, zrób jedną szykę to się przekonasz. Mnie smakowało, ale większości nie. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5170-szynka-piwna/#findComment-145478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lutego 2011 na tą piwną Sam ją jadłem, a w bigosie to już extra była, a to wędzenie z przepisu z którego korzystasz - masakra. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5170-szynka-piwna/#findComment-145491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lutego 2011 hmmm, skutecznie mnie zniechęcasz......pis67 może faktycznie przeznaczyć szyneczkę na coś innego ...???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5170-szynka-piwna/#findComment-145506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.