Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam nalewki! Dużo ! Dobre!!!

A ze smakołykami kuchni domowej zapraszam do nas na pomorze k. Gdyni>

Degustacja i wymiana smakołyków w dobrym towarzystwie smakoszy "delikatesów". :blush: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-171812
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja mam nalewki! Dużo ! Dobre!!!

To z tymi nalewkami na Zlot przyjedź, smaczne wyroby do nich się znajdą :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-171880
Udostępnij na innych stronach

To z tymi nalewkami na Zlot przyjedź, smaczne wyroby do nich się znajdą :thumbsup:

Na zlot ogólnopolski nie mogę przyjechać. Może za rok :question: :!:

Na zlot/spotkanie na pomorzu mam przygotowane. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-171887
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, zrobiłem tez parmeńską polędwicę,dzięki koledze za dobry przepis. dodałem trochę mało kolendry,ale następnym razem będzie OK. W smaku super i soli tyle ile trzeba:) Pozdrawiam
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-171900
Udostępnij na innych stronach

dodałem trochę mało kolendry

Z kolendrą lepiej nie przesadzać, po kilku tygodniach dojrzewania, wędlinka może "jechać skarpetą" :grin: Ja też używam kolendry, ale z umiarem :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-171902
Udostępnij na innych stronach

jak dojrzewał schabik,moja żona mówiła że nie dotknie mięsa(bo "pożyczyłem" od niej pończochę) ale po dzisiejszym dniu zmieniła zdanie:)
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-171903
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem tez parmeńską polędwicę,dzięki koledze za dobry przepis.

ciesze się bardzo :) a przepis nie mój, ze strony głównej WB... Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-171906
Udostępnij na innych stronach

jak dojrzewał schabik,moja żona mówiła że nie dotknie mięsa(bo "pożyczyłem" od niej pończochę) ale po dzisiejszym dniu zmieniła zdanie:)

a to ona wcześniej w nich chodziła? :grin:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-171971
Udostępnij na innych stronach

madlinka, po ściągnięciu pończochy ze schabika,pończocha wróciła do żony na nogę,na swoje miejsce :grin: :mrgreen: :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-172171
Udostępnij na innych stronach

Ledwo żyje... 2.31 a ja nic nie spałem... nie miałem kiedy wam zdjęć wkeić... ale na Zlot co nieco przygotowuje...

Pasztet drobiowy pieprzowy... doszedł... pycha :)

http://img200.imageshack.us/img200/8097/dscf0632wm.jpg

http://img98.imageshack.us/img98/358/dscf0633wm.jpg

 

Dla modliszqi, specjalnie, kochana moja ... mielonka wg DZiadka ale z moimi dodatkami...

Wspaniała :)

 

http://img21.imageshack.us/img21/8171/dscf0637wm.jpg

http://img842.imageshack.us/img842/452/dscf0638wm.jpg

 

I jeszcze te boczki... pieczone... ja juz nie mogę... 2.42... ale cóż... Zlot,,,

 

http://img717.imageshack.us/img717/8770/dscf0697wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-172270
Udostępnij na innych stronach

Karczek czosnkowy już upieczony... w tokaju :) To wyrób mojej LP :) specjalnie z myślą o wtorku, co by wieczorkiem przywitać Napoleonów :)

 

http://img718.imageshack.us/img718/3418/dscf0699wm.jpg

 

a tak się prezentują boczki...

 

http://img546.imageshack.us/img546/9248/dscf0702wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-172376
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kurcze... noc już w pełni... prawie 2... Adamek biedny obity przez Kliczkę... a ja już wczoraj wymodziłem cos do chleba... bo w lodówce pusto...

Specjalnie dla Dzidzi wklejam te fotki, bo najadła się na noc czekolad i ją brzuch boli :wink:

Miałem trochę szynki wp i okrawków z łopatki wp... po klasyfikacji uzyskałem:

wp kl I 780g i wp kl II 648g

 

Jedynkę pokroiłem w kawałki ok 2-4 cm , dwójkę zmieliłem dwa razy na sitku 3-4mm. Potraktowałem mięso mieszanką soli i peklosoli w stosunku 50/50 w ilosci 17g/kg, 30 godzin na sucho. Przyprawy to tylko: pieprz czarny mielony 2g/kg i czosnek mielony suszony 3g/kg.

 

Wyszło mi tyle, ze starczyło na szynkowar Madejowy i małą osłonkę barierową w tarce do warzyw... w końcu udało mi sie zrobić coś nie okrągłego... ale te fotki jutro :)

Parzyłem moją "szynkową kanapkową" przez 120 min w temp 68-72 st...

 

http://img339.imageshack.us/img339/5913/dscf0952wm.jpg

http://img851.imageshack.us/img851/4436/dscf0953wm.jpg

http://img710.imageshack.us/img710/2286/dscf0954wm.jpg

 

kurcze, fajnie wyszła... zwięzła nie rozwala sie i taka dobra, ze szok...

Dzidzia to dla ciebie i Kowo, pozdrówka !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-175165
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: POKEMONKU :devil: teraz narobiles mi ochoty .....na kielbaske :lol: Dzieki za tak szybkie zdjecie :grin: BRAWO -wygloda wspaniale ,gardlo mnie boli od przelykania sliny :tongue: Dzieki pa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-175166
Udostępnij na innych stronach

Karczek czosnkowy już upieczony... w tokaju

Witam kolegę,czy możesz coś troszkę więcej napisać na temat tego karczku?Pozdrawiam :wink:

lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-175180
Udostępnij na innych stronach

Ok,będę czekał na podpowiedź karczku:grin: parę dni wcześniej podpatrzyłem u kolegi pizze i wczoraj miałem to na stole
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-175186
Udostępnij na innych stronach

podpatrzyłem u kolegi pizze i wczoraj miałem to na stole

z oliwkami :) mniam mniam :thumbsup:

 

Karkówka czosnkowa pieczona wg mojej żonki :wink:

 

Smacznego :)

 

W zależności od wielkości karkówki (1,2-1,5 kg), faszerujemy ja ząbkami czosnku (główka, półtora), nakłuwamy ostrym wąskim nożem robiąc głębokie "kieszonki" i wpychamy w nie ząbki czosnku, równomiernie w całym kawałku mięsa. Smarujemy lekko olejem i nacieramy przyprawami wg uznania (pieprz, papryka słodka, czosnek, sól lub vegeta) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Następnie wkładamy w rękaw do pieczenia i zalewamy winem (szklanka wina i pół szklanki wody). Pieczemy ok 2godz. w temp 180-200st.

Wino półwytrawne białe lub czerwone.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-175210
Udostępnij na innych stronach

Wszystko fajnie , ale mógłbyś fotkie wstawić ??? :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-175212
Udostępnij na innych stronach

No i po wielu próbach udało się !!! "Szynka konserwowa" w kształcie prostokątnym !!! :grin: Robiona z pomocą tarki do warzyw... :wink:

 

http://img5.imageshack.us/img5/6145/dscf0965wm.jpg

http://img269.imageshack.us/img269/7453/dscf0966wm.jpg

 

Wziąłem dzisiaj do pracy kilka plasterków... co by koledzy popróbowali czegoś dobrego... nawet nie będę nic więcej dodawał... :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-175816
Udostępnij na innych stronach

A TY mi tutaj takie pieknosci pod oczy podstawiasz

Dziekuję :) Ale poczekaj na piątek... kabanosy będą... :cool: Jak się uda... :rolleyes:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-175820
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

wczoraj wydreptałem coś do chleba na szybko, bo w lodówce pustki, a kabanosów nie pozwalam nikomu ruszać... jeszcze...

Miałem szynki 0,8kg i mięso z golonek - 0,6kg.

I tak Iwp pokrojona w kawałki 2-4 cm, a IIIwp zmielona na sitku 3-4. wszystko peklowało się z dodatkiem soli/peklosoli - 50/50, 48h (18g/kg). Następnie wszystko dobrze wyrobione, dodatek pieprzu, czosnku (2g/kg) i pieprzu ziołowego 1g/kg i do woreczka...

Parzyłem 2h w temp 65-75 st, trochę mi temp "skakała"...

 

http://img268.imageshack.us/img268/3204/dscf1025wm.jpg

http://img51.imageshack.us/img51/8126/dscf1026wm.jpg

 

Pychotka !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-176882
Udostępnij na innych stronach

trochę mi temp "skakała"..

Skakała czy nie ale ważne że wyszło bardzo smacznie :thumbsup: :clap:

 

mija 34-ty dzień "niedreptania" :devil: i już powoli to "bezrobocie" zaczyna mi się "udzielać" :devil: :twisted:

Może już po Niedzieli kuchnia u mnie będzie zrobiona :rolleyes: :roll:

Zbójniku strasznie mi przykro z tego powodu :cry: ale jak ruszysz to żeby tylko borniak wytrzymał :lol:

Ja też mam sporą przerwę ale w przyszłą sobotę coś już muszę zrobić bo w wędzarni w końcu się pająki zagnieżdżą :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/8/#findComment-176908
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.