Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze, tak zrobię, ale chyba jutro, bo dziś nie paliliśmy i mam chłodniej w domu. I koniec z ambicjami, razowa idzie do kąta :grin:

A w sumie Częstochowa nie tak daleko :wink:

 

Bo tu widzę fachowe nazewnictwo a ja początkujący...

To tak jak ja :grin:. Ale chyba właśnie po to się zagniata drugi raz, żeby za dużych bąbli gazu nie było, tak myślę, chyba...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151933
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Miriam , jak Ci będą wychodzić chleby na kwasie z mąki pszenno -żytniej ( i Twój zaczyn bedzie stabilny) to wtedy zaczniesz kombinować z mąką razową .Chleb z mąki razowej jest trudniejszy technologicznie i tyle a do Częstochowy zapraszam :lol:

PS Ja zaczyn w nocy trzymam na piecu centralnego ogrzewania ( olejowym)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151938
Udostępnij na innych stronach

Ja centralnego nie posiadam, u nas jest tylko ogrzewanie kominkowe, drożdżowe chlebki to w razie potrzeby podrastają w piekarniku, ale zakwas to trochę za długo.

Za zaproszenie dziękuję :grin: , ale mąż mi uświadomił, że to jakieś 350 km, skorzystam chyba, jak będę bardzo zdesperowana :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151939
Udostępnij na innych stronach

A ja mieszam bezładnie :rolleyes: :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151941
Udostępnij na innych stronach

Jak ciasto podwoi objętość to wyrzucasz go z miski rozpłaszczasz i składasz tak jak duży list do koperty

Dzięki przemek !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151942
Udostępnij na innych stronach

ale mąż mi uświadomił, że to jakieś 350 km

To jaka to wiocha pod Skierniewicami chyba nad morzem prawie :lol: , bo z mojej wiochy do Skierniewic to ok 200 km :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151944
Udostępnij na innych stronach

A na razie Ci pozazdroszczę :grin: :mrgreen: :grin:

nawet się nie zorientujesz jak szybko zrobisz taki sam albo i ładniejszy, tylko wytrwałości :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151965
Udostępnij na innych stronach

Ładny chlebek Jareczku też lubię orkiszowy ....;) i w super cenie mąkę trafiłeś ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152156
Udostępnij na innych stronach

po nowym zakupie moulinexa z 2 grzałkami i piecze automat.Wodę,ciasto zakwaszone i sól wrzucam i na tym koniec.

Naprawdę pieczesz w wypiekaczu ?. Jestem ciekawa, opisz proszę dokładniej. Mi chleb na zakwasie z wypiekacza nie wyszedł. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152169
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa automaty pionowy i poziomy ...różne kombinacje próbowałem z chlebkiem na zakwasie i powiem tak ..... cisto wyrabia ok .... mozna podgrzać i ładnie rośnie oczywiście wszystko manualnie ustawiamy bez programów ..... ale w życiu mi sie ładnie nie upiekł .... :( zawsze kończył w piekarniku .... :(

Ponoć są teraz automaty z dolną i górną grzałką to by bardzo pomogło ale nie widziałem takich tylko słyszałem .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152178
Udostępnij na innych stronach

Kilka dni temu mama przez pomyłkę zamiast mąki żytniej kupiła mi gotową mieszankę pt. "Chleb żytni".

 

W składzie oprócz mąki żytniej (60%), mąki pszennej, soli podany jest "suchy zakwas piekarski (regulatory kwasowości:kwas cytrynowy, octan wapnia, siarczan wapnia; emulgator: lecytyna)". Czy to ma faktycznie coś wspólnego z zakwasem?

 

Dodam, że ciasto po wyrośnięciu faktycznie było kwaśne, ale po upieczeniu kwaśny smak praktycznie znikł. Przy rozrabianiu ciasta należało dodać drożdże.

 

Ogólnie chleb całkiem niezły, choć to nie to samo co własny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152769
Udostępnij na innych stronach

egulatory kwasowości:kwas cytrynowy, octan wapnia, siarczan wapnia; emulgator: lecytyna)

brrrrr

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152786
Udostępnij na innych stronach

Czy to ma faktycznie coś wspólnego z zakwasem?

Można kupić suchy zakwas naturalny pszenny albo żytni np. tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3534&page=

Ale szczerze wątpię, aby gotowe mieszanki zawierały zakwas naturalny, chemia jest niestety tańsza i bardziej niezawodna :sad:

P. S. Niegdyś w chwili słabości zakupiłam taki zakwas użyłam go dokładnie 2 razy ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152799
Udostępnij na innych stronach

Raczej chodziło mi o to czy ta chemia to zakwas, czy pseudozakwas, żeby chlebek był lekko kwaśnawy i udawał chleb na zakwasie?

Tak czy inaczej, więcej nie kupię, bo przecież nie o to chodzi z domowym pieczeniem chleba, ale jak już trafił mi do domu, to pomyślałam, że upiekę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152891
Udostępnij na innych stronach

Można kupić suchy zakwas naturalny pszenny albo żytni np. tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl.../?id=3534&page=

UWAGA!

 

Zakwas instant nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, polepsza smak i aromat gotowego wypieku jak również strukturę miękiszu.

 

Zakwas instant stosujemy razem z drożdżami (świeżymi lub również instant).

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152964
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.