Miriam Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 13 Marca 2011 Dobrze, tak zrobię, ale chyba jutro, bo dziś nie paliliśmy i mam chłodniej w domu. I koniec z ambicjami, razowa idzie do kąta :grin: A w sumie Częstochowa nie tak daleko :wink: Bo tu widzę fachowe nazewnictwo a ja początkujący... To tak jak ja :grin:. Ale chyba właśnie po to się zagniata drugi raz, żeby za dużych bąbli gazu nie było, tak myślę, chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 13 Marca 2011 Miriam , jak Ci będą wychodzić chleby na kwasie z mąki pszenno -żytniej ( i Twój zaczyn bedzie stabilny) to wtedy zaczniesz kombinować z mąką razową .Chleb z mąki razowej jest trudniejszy technologicznie i tyle a do Częstochowy zapraszam :lol:PS Ja zaczyn w nocy trzymam na piecu centralnego ogrzewania ( olejowym) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 13 Marca 2011 Ja centralnego nie posiadam, u nas jest tylko ogrzewanie kominkowe, drożdżowe chlebki to w razie potrzeby podrastają w piekarniku, ale zakwas to trochę za długo. Za zaproszenie dziękuję :grin: , ale mąż mi uświadomił, że to jakieś 350 km, skorzystam chyba, jak będę bardzo zdesperowana :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 13 Marca 2011 A ja mieszam bezładnie :rolleyes: :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 13 Marca 2011 Jak ciasto podwoi objętość to wyrzucasz go z miski rozpłaszczasz i składasz tak jak duży list do kopertyDzięki przemek !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 13 Marca 2011 Przemku :shock: A mnie mój mąż mówi, że to ja mam coś z Monka :grin: , Ale ja też mieszam bezładnie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 13 Marca 2011 ale mąż mi uświadomił, że to jakieś 350 km To jaka to wiocha pod Skierniewicami chyba nad morzem prawie :lol: , bo z mojej wiochy do Skierniewic to ok 200 km :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 13 Marca 2011 :grin: :grin: :grin: On już prawie śpiocha, może mu się śniło, że przeprowadziliśmy się nad morze :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 13 Marca 2011 mój mąż mówi, że to ja mam coś z Monka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 14 Marca 2011 A na razie Ci pozazdroszczę :grin: :mrgreen: :grin:nawet się nie zorientujesz jak szybko zrobisz taki sam albo i ładniejszy, tylko wytrwałości Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-151965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 14 Marca 2011 A to moje dzisiejsze , orkiszowe :wink: http://img202.imageshack.us/img202/8927/p1060266e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 15 Marca 2011 uwielbiam orkiszowe tylko to 7zł za kilo mąki.... Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 15 Marca 2011 Wziąłem ostatni kg w Tesco za 3,6 :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 15 Marca 2011 Ładny chlebek Jareczku też lubię orkiszowy .... i w super cenie mąkę trafiłeś ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 15 Marca 2011 po nowym zakupie moulinexa z 2 grzałkami i piecze automat.Wodę,ciasto zakwaszone i sól wrzucam i na tym koniec.Naprawdę pieczesz w wypiekaczu ?. Jestem ciekawa, opisz proszę dokładniej. Mi chleb na zakwasie z wypiekacza nie wyszedł. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 15 Marca 2011 Mam dwa automaty pionowy i poziomy ...różne kombinacje próbowałem z chlebkiem na zakwasie i powiem tak ..... cisto wyrabia ok .... mozna podgrzać i ładnie rośnie oczywiście wszystko manualnie ustawiamy bez programów ..... ale w życiu mi sie ładnie nie upiekł .... zawsze kończył w piekarniku .... Ponoć są teraz automaty z dolną i górną grzałką to by bardzo pomogło ale nie widziałem takich tylko słyszałem .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 19 Marca 2011 Kilka dni temu mama przez pomyłkę zamiast mąki żytniej kupiła mi gotową mieszankę pt. "Chleb żytni". W składzie oprócz mąki żytniej (60%), mąki pszennej, soli podany jest "suchy zakwas piekarski (regulatory kwasowości:kwas cytrynowy, octan wapnia, siarczan wapnia; emulgator: lecytyna)". Czy to ma faktycznie coś wspólnego z zakwasem? Dodam, że ciasto po wyrośnięciu faktycznie było kwaśne, ale po upieczeniu kwaśny smak praktycznie znikł. Przy rozrabianiu ciasta należało dodać drożdże. Ogólnie chleb całkiem niezły, choć to nie to samo co własny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 19 Marca 2011 egulatory kwasowości:kwas cytrynowy, octan wapnia, siarczan wapnia; emulgator: lecytyna)brrrrr Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 19 Marca 2011 Oj , tak trafić na to forum przed małżeństwem , człowiek wybrałby sobie taką userkę i wszystko byłoby naturalne ......... :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 19 Marca 2011 Czy to ma faktycznie coś wspólnego z zakwasem?Można kupić suchy zakwas naturalny pszenny albo żytni np. tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3534&page= Ale szczerze wątpię, aby gotowe mieszanki zawierały zakwas naturalny, chemia jest niestety tańsza i bardziej niezawodna :sad: P. S. Niegdyś w chwili słabości zakupiłam taki zakwas użyłam go dokładnie 2 razy ... Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 19 Marca 2011 Niegdyś w chwili słabości zakupiłam taki zakwas użyłam go dokładnie 2 razy ... Rozumiem, pierwszy i ostatni :grin: Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 19 Marca 2011 Raczej chodziło mi o to czy ta chemia to zakwas, czy pseudozakwas, żeby chlebek był lekko kwaśnawy i udawał chleb na zakwasie?Tak czy inaczej, więcej nie kupię, bo przecież nie o to chodzi z domowym pieczeniem chleba, ale jak już trafił mi do domu, to pomyślałam, że upiekę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Marca 2011 Nigdy mi tak jeszcze nie urósł :blush: :blush: :blush: http://img402.imageshack.us/img402/1256/p1060278x.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Marca 2011 Można kupić suchy zakwas naturalny pszenny albo żytni np. tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl.../?id=3534&page=UWAGA! Zakwas instant nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, polepsza smak i aromat gotowego wypieku jak również strukturę miękiszu. Zakwas instant stosujemy razem z drożdżami (świeżymi lub również instant). Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 20 Marca 2011 Nigdy mi tak jeszcze nie urósłTo chyba dobrze Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/5/#findComment-152966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.