jakub2001 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2011 Witam. Dostałem dziczka 30 kg. Po wyskórowaniu, podziale i oddzieleniu od kości zostało 15 kg mięsa. Polędwiczki, schaby i jedna szynka schowane na specjalne okazje. Pozostałe mięso pozbawione ścięgien i błon dwa dni mrożone i po dodaniu 2 kg tłustego boczku wieprzowego zasypane solą peklującą. Po następnej dobie zmielone. Z dodatków: 15 ząbków czosnku, 5 łyżek majeranku, 5 łyżek pieprzu i 10 łyżek gorczycy. Szybko zrobiony mały kotlecik i próba z patelni ilości soli i smaku. Jest ok więc w jelitka. Dwie godziny napełniania i ........... zabrakło jelita na 0,5kg. Reszta farszu w osłonkę i bedzie parzona. Kiełbasa teraz obsycha. Wieczorem pierwszy zimny dym. I tak ze trzy wieczory, potem lekkie podsuszanie. O efektach zamelduję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2011 Polędwiczki, schaby i jedna szynka schowane na specjalne okazjeA ile pozostało do kiełbasy? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-148030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2011 10 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-148031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2011 Z powodu mrozów (dziś -23 stopnie nad ranem) wędzenie i osuszanie potrwa lekko dłużej. Pierwsze dymy zrobione. Reszta w wekend. A tak wygląda kot wypasany resztkami przy produkcji wędlin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-148529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Marca 2011 Przyszedł czas pokazać efekt końcowy. Wędzona 3 razy po 2 godziny zimnym dymem. lekko podsuszona. Miłośnikom dziczyzny serdecznie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-149583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Marca 2011 Miłośnikom dziczyzny serdecznie polecam Ostro to ja te zioła na kiełbasie widzę. http://emotikona.pl/emotikony/pic/57jelen.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-149587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.