Skocz do zawartości

Moja pierwsza kiełbasa z dzika.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dostałem dziczka 30 kg.

Po wyskórowaniu, podziale i oddzieleniu od kości zostało 15 kg mięsa.

Polędwiczki, schaby i jedna szynka schowane na specjalne okazje.

Pozostałe mięso pozbawione ścięgien i błon dwa dni mrożone i po dodaniu 2 kg tłustego boczku wieprzowego zasypane solą peklującą. Po następnej dobie zmielone.

Z dodatków: 15 ząbków czosnku, 5 łyżek majeranku, 5 łyżek pieprzu i 10 łyżek gorczycy.

Szybko zrobiony mały kotlecik i próba z patelni ilości soli i smaku.

Jest ok więc w jelitka.

Dwie godziny napełniania i ........... zabrakło jelita na 0,5kg.

Reszta farszu w osłonkę i bedzie parzona.

Kiełbasa teraz obsycha.

Wieczorem pierwszy zimny dym.

I tak ze trzy wieczory, potem lekkie podsuszanie.

O efektach zamelduję.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki, schaby i jedna szynka schowane na specjalne okazje

A ile pozostało do kiełbasy?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-148030
Udostępnij na innych stronach

Z powodu mrozów (dziś -23 stopnie nad ranem) wędzenie i osuszanie potrwa lekko dłużej.

Pierwsze dymy zrobione. Reszta w wekend.

A tak wygląda kot wypasany resztkami przy produkcji wędlin.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-148529
Udostępnij na innych stronach

Miłośnikom dziczyzny serdecznie polecam

Ostro to ja te zioła na kiełbasie widzę.

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/57jelen.gif

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5237-moja-pierwsza-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-149587
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.