Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem okazyjnie troszkę szynki i karkówki. Więc wymyśliłem kiełbasę białą, taką inną od znanych przepisów.

Surowiec na 12 kilo kiełbasy:

szynka bez kości 6,5 kg - sito: szarpak i 10 tka

karkówka 4,kg sito 10 tka

podgardle 1,5 kg sito 4 ka

Przyprawy:

sól morska 192 gr

majeranek 30 gr

pieprz czarny 32 gr

chili 1,5 gr

czosnek 5 główek

woda 250 gr

Wykonanie:

mięso zmielone wymieszane do pierwszych oznak klejenia.

przyprawy zmieszane razem dodawane w trakcie mieszania.

czosnek dodany podczas mieszania farszu z przyprawami odpowiednio rozprowadzając. Wodę dodałem pod koniec do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Smak rewalka!!!

PS: rozeszło się szybciej, niż zdążyłem zrobić fotki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/
Udostępnij na innych stronach

Smak rewalka!!!

Chyba się nie dziwisz, jak biała z szynki i karkówki?

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/a-kuku.gif

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150296
Udostępnij na innych stronach

pis67, Robienie kiełbas czy innych wyrobów wg. przepisów mnie nie bawi i traktuje całą przygodę z dymem bardziej smakowo - rozrywkowo. Robię oczywiście zapis własnej receptury i szukam smaków. Jest tyle do odkrycia!!! Mięso ma specyficzny smak i papranie wymyślnymi smakami przypraw z użytą ilością wg mnie mija się z celem, bo w prostocie i odpowiednim dobraniu - jest ten smak, najbardziej poszukiwany. Celowo odbiegam od tego co można kupić w sklepach lub zrobić zgodnie z recepturami dawniej produkowanych wyrobów i mogę śmiało powiedzieć, że się udaje z dużą korzyścią, bo śmiało mówię MOJA KIEŁBASA, NIE PLAGIAT!!!! Smak i wygląd potwierdza.

Ps. Cudze chwalicie, a swojego nie znacie - czy jakoś tak!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150301
Udostępnij na innych stronach

Dlatego powinienes jak najszybciej opatentowac :grin:

 

tylko nazwa powinna brzec tak jak wczesniej pisalem

 

Kielbasa Biala Szynkowa AndyAndy :thumbsup:

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150302
Udostępnij na innych stronach

szczeciniasty, Nie ma co ukrywać - szynka + karkówka + podgardle, to podstawa do smaku i wyglądu wędliny. Łopatka to wypełnienie pewnych braków w moich wyrobach. Boczek, wołowina, pręga - dodatki zmieniające dodatkowo smak i konsystencje wyrobu. Przyprawy i ilość - smak i zapach. Sposób rozdrobnienia i wykonanie jeszcze raz, wszystko zmienia. Można powiedzieć, że składniki to cyfry od 0 do 9 i można układać różne wyniki = smaki i wyroby.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150306
Udostępnij na innych stronach

Można powiedzieć, że składniki to cyfry od 0 do 9 i można układać różne wyniki = smaki i wyroby.

:clap: :clap: :clap: Popieram :grin: Kombinacji alpejskich przy swoich wyrobach jest... Co dzień można by zrobić coś innego i smacznego za razem :)

pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150488
Udostępnij na innych stronach

Ja tak myślę, że to jest to ( chyba) o co mi chodzi :rolleyes: Następną robię Twoją :clap:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150515
Udostępnij na innych stronach

Ja tak myślę, że to jest to

To i ja zrobię taką na święta :) Biała extra szynkowa:) Mniammniam :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150516
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.