Andyandy Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2011 Dostałem okazyjnie troszkę szynki i karkówki. Więc wymyśliłem kiełbasę białą, taką inną od znanych przepisów. Surowiec na 12 kilo kiełbasy: szynka bez kości 6,5 kg - sito: szarpak i 10 tka karkówka 4,kg sito 10 tka podgardle 1,5 kg sito 4 ka Przyprawy: sól morska 192 gr majeranek 30 gr pieprz czarny 32 gr chili 1,5 gr czosnek 5 główek woda 250 gr Wykonanie: mięso zmielone wymieszane do pierwszych oznak klejenia. przyprawy zmieszane razem dodawane w trakcie mieszania. czosnek dodany podczas mieszania farszu z przyprawami odpowiednio rozprowadzając. Wodę dodałem pod koniec do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smak rewalka!!! PS: rozeszło się szybciej, niż zdążyłem zrobić fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2011 Smak rewalka!!!Chyba się nie dziwisz, jak biała z szynki i karkówki? http://emotikona.pl/emotikony/pic/a-kuku.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2011 To chyba trzeba by bylo nazwac nie kielbasa nietypowa lecz....kielbasa biala szynkowa andyandy :grin: :tongue: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2011 pis67, Robienie kiełbas czy innych wyrobów wg. przepisów mnie nie bawi i traktuje całą przygodę z dymem bardziej smakowo - rozrywkowo. Robię oczywiście zapis własnej receptury i szukam smaków. Jest tyle do odkrycia!!! Mięso ma specyficzny smak i papranie wymyślnymi smakami przypraw z użytą ilością wg mnie mija się z celem, bo w prostocie i odpowiednim dobraniu - jest ten smak, najbardziej poszukiwany. Celowo odbiegam od tego co można kupić w sklepach lub zrobić zgodnie z recepturami dawniej produkowanych wyrobów i mogę śmiało powiedzieć, że się udaje z dużą korzyścią, bo śmiało mówię MOJA KIEŁBASA, NIE PLAGIAT!!!! Smak i wygląd potwierdza. Ps. Cudze chwalicie, a swojego nie znacie - czy jakoś tak!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2011 Dlatego powinienes jak najszybciej opatentowac :grin: tylko nazwa powinna brzec tak jak wczesniej pisalem Kielbasa Biala Szynkowa AndyAndy :thumbsup: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2011 szczeciniasty, Nie ma co ukrywać - szynka + karkówka + podgardle, to podstawa do smaku i wyglądu wędliny. Łopatka to wypełnienie pewnych braków w moich wyrobach. Boczek, wołowina, pręga - dodatki zmieniające dodatkowo smak i konsystencje wyrobu. Przyprawy i ilość - smak i zapach. Sposób rozdrobnienia i wykonanie jeszcze raz, wszystko zmienia. Można powiedzieć, że składniki to cyfry od 0 do 9 i można układać różne wyniki = smaki i wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Marca 2011 Można powiedzieć, że składniki to cyfry od 0 do 9 i można układać różne wyniki = smaki i wyroby. :clap: :clap: :clap: Popieram :grin: Kombinacji alpejskich przy swoich wyrobach jest... Co dzień można by zrobić coś innego i smacznego za razem pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Marca 2011 Ciekawy Przepis. :clap: Zanim sam zaczne eksperymentowac, :idea: pozwole sobie skorzystac z Twojego Przepisu. :thumbsup: Pozdrawiam. Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Marca 2011 Ja tak myślę, że to jest to ( chyba) o co mi chodzi :rolleyes: Następną robię Twoją :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Marca 2011 Ja tak myślę, że to jest toTo i ja zrobię taką na święta Biała extra szynkowa:) Mniammniam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-nietypowa/#findComment-150516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.