boob96 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Czy ser po wyciągnięciu z solanki trzeba go opłukać w zimnej wodzie, czy od razu można go wędzić ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-260528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opłukiwać nie trzeba . U mnie przez chwile leżą na papierowym ręczniku a resztę wilgoci z serków wchłoną przyprawy ,którymi serek się posypuje. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-260532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z33 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Dzisiejsze wędzenie skończone! Zaczęliśmy w składzie: - 6 kawałków sera żółtego (zwykłe goudy z marketu + 1 gółka biała), niestety nie pomyślałem żeby je zważyć przed i po..., 4 kawałki obtoczone w ziołach - papryka ostra, rozmaryn i tymianek, - 2 kawałki sera białego moczonego 14h w solance 10%, bez przypraw, Wszystko zawinięte w folię celulozową. http://img820.imageshack.us/img820/7403/przedd.jpg w rezerwie czekały ziemniaki (bynajmniej nie do wędzenia ;] ) : http://img18.imageshack.us/img18/9655/ziemniak1.jpg no i zaczęło się, utrzymywana temperatura : 50 - 60 stopni C : http://img689.imageshack.us/img689/4428/wedzenie.jpg po 3 godzinach : http://img534.imageshack.us/img534/5640/79274992.jpg już w kuchni, rozpakowane, niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia nienaruszonych serów, żona twierdzi że po zdjęciu folii myszy się do nich dobrały i wersji zmienić nie chce : http://img23.imageshack.us/img23/3824/finalnie.jpg http://img831.imageshack.us/img831/4337/finalnie2.jpg http://img43.imageshack.us/img43/2525/finalnie3.jpg http://img521.imageshack.us/img521/3724/finalnie4.jpg http://img651.imageshack.us/img651/1853/finalnie5.jpg szkoda mi było żeby żar oddał swoje ciepło i CO2 w atmosferę więc zawczasu przygotowane ziemniaki zostały załadowane do popiołu na 50 minut, efekt tego taki : http://img208.imageshack.us/img208/9655/ziemniak1.jpg http://img542.imageshack.us/img542/1861/ziemniak.jpg http://img577.imageshack.us/img577/7307/ziemniak2.jpg w czasie wędzenie zaobserwowałem na wędzarniku ciekawe formy naciekowe, stalaktyty http://img689.imageshack.us/img689/8136/stalaktyt.jpg Wnioski : - za wysoka temperatura wędzenia, - za krótki czas wędzenia, - folia to dobry pomysł na wędzenie sera, - ser biały za krótko trzymany w solance, mimo wszystko bardzo dobry, po uwędzeniu można go kroić i się nie rozpada, - najlepszy gatunek sera żółtego do wędzenia to zwykła gouda, wcześniej wędziłem twarde, owcze twarde, nawet brie i camembert i wszystkie bardzo dobrych firm, ale były do kitu, - zdecydowanie za mało serów przygotowałem, przewiduję ich szybkie zniknięcie, - ziemniaki chyba jednak za długo się piekły... - zdecydowanie trzeba powtórzyć wędzenie Tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-261557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Wędzenie serów nie jest trudne. Trudne jest utrzymać temp. w górnych granicach dla wędzonego sera. Najlepiej wędzić zimnym dymem ostatecznie ciepłym nie przekraczając... i tutaj może być rożnie 35 -40 C. Wszystko zależy o rodzaju sera i kwasowości mleka przeznaczonego do przerobu.Dodatkowo czas wędzenia jest długi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-261746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Marca 2013 A powiedzcie mi Koledzy czy taki ser będzie dobry? Jak go przygotować? ile w solance? czy wystarczy położyć na siadce bez folii? czy można wędzić razem z kiełbasami w temp 60 st około http://img831.imageshack.us/img831/1818/screenshot2013030313024.png Uploaded with ImageShack.us Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Marca 2013 Ja wkładam na noc do solanki 8,5% , potem obsypuję ziołami następne pakuję np w gazę i do wędzenia razem z wędzonkami :grin: tylko kontroluję kiedy je wyciągnąć. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Marca 2013 A powiedzcie mi Koledzy czy taki ser będzie dobry?Jak go przygotować? ile w solance? czy wystarczy położyć na siadce bez folii? czy można wędzić razem z kiełbasami w temp 60 st okołoObrazek Uploaded with ImageShack.usOdpowiedź masz kilka postów wyżej, trzeba czytać uważnie przed wysłaniem swojego postu bo w ten sposób temat staje się mało czytelny. [ Dodano: Nie 03 Mar, 2013 13:30 ]Ja wkładam na noc do solanki 8,5% , potem obsypuję ziołami następne pakuję np w gazę i do wędzenia razem z wędzonkami :grin: tylko kontroluję kiedy je wyciągnąć.I kiedy wyciągasz? Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Marca 2013 Też taki serek czasami wędzę, zawsze w solance musi trochę poleżeć, ale ja wędzę najczęściej w niższej temperaturze, 6 do 8 godz. Z "mięchem" muszę bardziej pilnować aby serek zbyt szybko się nie "zarumienił". :wink: Wolimy bardziej uwędzony, więc dłużej. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Marca 2013 Też taki serek czasami wędzę, zawsze w solance musi trochę poleżeć, ale ja wędzę najczęściej w niższej temperaturze, 6 do 8 godz. Z "mięchem" muszę bardziej pilnować aby serek zbyt szybko się nie "zarumienił". :wink: Wolimy bardziej uwędzony, więc dłużej. Czy podczas wędzenia razem z mięsem jego zapach nie jest później wyczuwalny w serze? Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Marca 2013 Czy podczas wędzenia razem z mięsem jego zapach nie jest później wyczuwalny w serze? Nigdy nie zauważyłam ani nikt nie mówił by było czuć. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Marca 2013 Też taki serek czasami wędzę, zawsze w solance musi trochę poleżeć, ale ja wędzę najczęściej w niższej temperaturze, 6 do 8 godz. Z "mięchem" muszę bardziej pilnować aby serek zbyt szybko się nie "zarumienił". :wink: Wolimy bardziej uwędzony, więc dłużej. Czy podczas wędzenia razem z mięsem jego zapach nie jest później wyczuwalny w serze? Moi "odbiorcy", czyli znajomi i rodzina, nigdy nie narzekali na zapach jakiś innych produktów. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Marca 2013 Dymny, Najczęściej wędzę razem z mięskiem i nigdy mi się nie zdarzyło żeby zapachy się pomieszały Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Marca 2013 Dzięki, może w przyszłym tygodniu zabiorę się za wędzenie. Pokażę wtedy swoje "dzieła" Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Marca 2013 W sobotę wędziłam a la Koryciński razem z szynką, polędwicą, kiełbasą i wątrobianką i wszystko jest ok, ser jest pyszny i nie ma żadnego mięsnego posmaku. Temperatura ok. 45 stponi. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pandarus Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Wtrącę kilka groszy na temat serków wędzonych. Po wielu próbach uważam, ze najlepszym serkiem twarogowym jest Capri typu włoskiego z Warmii. Zalewę przygotowuję podobnie jak do wędzonek. Na 2 litry wody 3 płaskie łyżki soli, łyżka cukru i pozostałe przyprawy, czosnek, liść, majeranek ziele, pieprz itp itd wedle gustów. Moczenie przez 2-3 dni, następnie w siateczkę, niech obcieknie i na haczyk. Ja do siatki pakuję tandem serków (jeden pod drugim) i wędzenie 2-3 godziny do uzyskania lekko brązowego koloru. Bardzo dobry na ciepło, a gdy wystygnie nie odbiega smakiem od oscypków (choć to inna bajka). Z uwagi na ślinotoki konsumujących czasami muszę powędzić nawet dwa opakowania tj. 24 sztuki naraz! Edytowane 4 Listopada 2013 przez pandarus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-310813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Listopada 2013 Wędziłem niedawno serek wg przepisu Gabi. Tzn wg jej przepisu zrobiłem ser żółty, w później go uwędziłem. Wyszedł wspaniale.Robiłem też próby z wędzeniem "biedronkowej mozzarelli". Miejsce w wędzarni było, z torebki wyjąłem i ... 6 godz w temp nie wyższej niż 20 st. Dołożyłem też fetę, radzę spróbować. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-310815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.