Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ser po wyciągnięciu z solanki trzeba go opłukać w zimnej wodzie, czy od razu można go wędzić ??
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-260528
Udostępnij na innych stronach

Opłukiwać nie trzeba . U mnie przez chwile leżą na papierowym ręczniku a resztę wilgoci z serków wchłoną przyprawy ,którymi serek się posypuje.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-260532
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze wędzenie skończone!

 

Zaczęliśmy w składzie:

- 6 kawałków sera żółtego (zwykłe goudy z marketu + 1 gółka biała), niestety nie pomyślałem żeby je zważyć przed i po..., 4 kawałki obtoczone w ziołach - papryka ostra, rozmaryn i tymianek,

- 2 kawałki sera białego moczonego 14h w solance 10%, bez przypraw,

 

Wszystko zawinięte w folię celulozową.

 

http://img820.imageshack.us/img820/7403/przedd.jpg

 

w rezerwie czekały ziemniaki (bynajmniej nie do wędzenia ;] ) :

 

http://img18.imageshack.us/img18/9655/ziemniak1.jpg

 

no i zaczęło się, utrzymywana temperatura : 50 - 60 stopni C :

 

http://img689.imageshack.us/img689/4428/wedzenie.jpg

 

po 3 godzinach :

 

http://img534.imageshack.us/img534/5640/79274992.jpg

 

już w kuchni, rozpakowane, niestety nie zdążyłem zrobić zdjęcia nienaruszonych serów, żona twierdzi że po zdjęciu folii myszy się do nich dobrały i wersji zmienić nie chce :

 

http://img23.imageshack.us/img23/3824/finalnie.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/4337/finalnie2.jpg

http://img43.imageshack.us/img43/2525/finalnie3.jpg

http://img521.imageshack.us/img521/3724/finalnie4.jpg

http://img651.imageshack.us/img651/1853/finalnie5.jpg

 

szkoda mi było żeby żar oddał swoje ciepło i CO2 w atmosferę więc zawczasu przygotowane ziemniaki zostały załadowane do popiołu na 50 minut, efekt tego taki :

http://img208.imageshack.us/img208/9655/ziemniak1.jpg

http://img542.imageshack.us/img542/1861/ziemniak.jpg

http://img577.imageshack.us/img577/7307/ziemniak2.jpg

 

w czasie wędzenie zaobserwowałem na wędzarniku ciekawe formy naciekowe, stalaktyty :)

 

http://img689.imageshack.us/img689/8136/stalaktyt.jpg

 

Wnioski :

- za wysoka temperatura wędzenia,

- za krótki czas wędzenia,

- folia to dobry pomysł na wędzenie sera,

- ser biały za krótko trzymany w solance, mimo wszystko bardzo dobry, po uwędzeniu można go kroić i się nie rozpada,

- najlepszy gatunek sera żółtego do wędzenia to zwykła gouda, wcześniej wędziłem twarde, owcze twarde, nawet brie i camembert i wszystkie bardzo dobrych firm, ale były do kitu,

- zdecydowanie za mało serów przygotowałem, przewiduję ich szybkie zniknięcie,

- ziemniaki chyba jednak za długo się piekły...

- zdecydowanie trzeba powtórzyć wędzenie :)

 

Tyle.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-261557
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie serów nie jest trudne. Trudne jest utrzymać temp. w górnych granicach dla wędzonego sera. Najlepiej wędzić zimnym dymem ostatecznie ciepłym nie przekraczając... i tutaj może być rożnie 35 -40 C. Wszystko zależy o rodzaju sera i kwasowości mleka przeznaczonego do przerobu.

Dodatkowo czas wędzenia jest długi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-261746
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A powiedzcie mi Koledzy czy taki ser będzie dobry?

Jak go przygotować? ile w solance?

czy wystarczy położyć na siadce bez folii? czy można wędzić razem z kiełbasami w temp 60 st około

http://img831.imageshack.us/img831/1818/screenshot2013030313024.png

 

Uploaded with ImageShack.us

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272415
Udostępnij na innych stronach

Ja wkładam na noc do solanki 8,5% , potem obsypuję ziołami następne pakuję np w gazę i do wędzenia razem z wędzonkami :grin: tylko kontroluję kiedy je wyciągnąć.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272418
Udostępnij na innych stronach

A powiedzcie mi Koledzy czy taki ser będzie dobry?

Jak go przygotować? ile w solance?

czy wystarczy położyć na siadce bez folii? czy można wędzić razem z kiełbasami w temp 60 st około

Obrazek

 

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedź masz kilka postów wyżej, trzeba czytać uważnie przed wysłaniem swojego postu bo w ten sposób temat staje się mało czytelny.

 

[ Dodano: Nie 03 Mar, 2013 13:30 ]

Ja wkładam na noc do solanki 8,5% , potem obsypuję ziołami następne pakuję np w gazę i do wędzenia razem z wędzonkami :grin: tylko kontroluję kiedy je wyciągnąć.

I kiedy wyciągasz?

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272420
Udostępnij na innych stronach

Też taki serek czasami wędzę, zawsze w solance musi trochę poleżeć, ale ja wędzę najczęściej w niższej temperaturze, 6 do 8 godz. Z "mięchem" muszę bardziej pilnować aby serek zbyt szybko się nie "zarumienił". :wink: Wolimy bardziej uwędzony, więc dłużej.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272421
Udostępnij na innych stronach

Też taki serek czasami wędzę, zawsze w solance musi trochę poleżeć, ale ja wędzę najczęściej w niższej temperaturze, 6 do 8 godz. Z "mięchem" muszę bardziej pilnować aby serek zbyt szybko się nie "zarumienił". :wink: Wolimy bardziej uwędzony, więc dłużej.

Czy podczas wędzenia razem z mięsem jego zapach nie jest później wyczuwalny w serze?

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272425
Udostępnij na innych stronach

Czy podczas wędzenia razem z mięsem jego zapach nie jest później wyczuwalny w serze?

Nigdy nie zauważyłam ani nikt nie mówił by było czuć.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272428
Udostępnij na innych stronach

Też taki serek czasami wędzę, zawsze w solance musi trochę poleżeć, ale ja wędzę najczęściej w niższej temperaturze, 6 do 8 godz. Z "mięchem" muszę bardziej pilnować aby serek zbyt szybko się nie "zarumienił". :wink: Wolimy bardziej uwędzony, więc dłużej.

Czy podczas wędzenia razem z mięsem jego zapach nie jest później wyczuwalny w serze?

Moi "odbiorcy", czyli znajomi i rodzina, nigdy nie narzekali na zapach jakiś innych produktów.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272560
Udostępnij na innych stronach

Dymny, Najczęściej wędzę razem z mięskiem i nigdy mi się nie zdarzyło żeby zapachy się pomieszały
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272596
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, może w przyszłym tygodniu zabiorę się za wędzenie. Pokażę wtedy swoje "dzieła" ;)

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272604
Udostępnij na innych stronach

W sobotę wędziłam a la Koryciński razem z szynką, polędwicą, kiełbasą i wątrobianką i wszystko jest ok, ser jest pyszny i nie ma żadnego mięsnego posmaku. Temperatura ok. 45 stponi.
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-272701
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Wtrącę kilka groszy na temat serków wędzonych. Po wielu próbach uważam, ze najlepszym serkiem twarogowym jest Capri typu włoskiego z Warmii. Zalewę przygotowuję podobnie jak do wędzonek. Na  2 litry wody 3 płaskie łyżki soli, łyżka cukru i pozostałe przyprawy, czosnek, liść, majeranek ziele, pieprz itp itd wedle gustów. Moczenie przez 2-3 dni, następnie w siateczkę, niech obcieknie i na haczyk. Ja do siatki pakuję tandem serków (jeden pod drugim) i wędzenie 2-3 godziny do uzyskania lekko brązowego koloru. Bardzo dobry na ciepło, a gdy wystygnie nie odbiega smakiem od oscypków (choć to inna bajka). Z uwagi na ślinotoki konsumujących czasami muszę powędzić nawet dwa opakowania tj. 24 sztuki naraz!

Edytowane przez pandarus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-310813
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem niedawno serek wg przepisu Gabi. Tzn wg jej przepisu zrobiłem ser żółty, w później go uwędziłem. Wyszedł wspaniale.

Robiłem też próby z wędzeniem "biedronkowej mozzarelli". Miejsce w wędzarni było, z torebki wyjąłem i ... 6 godz w temp nie wyższej niż 20 st. 

Dołożyłem też fetę, radzę spróbować.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/page/2/#findComment-310815
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.