pawelgdynia Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Marca 2011 Witam.W końcu zabrałem się za chleb na zakwasie. Wg. przepisu ze strony : http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/zrobiłem zakwas z mąki żytniej 720, trzymając się zaleceń (czy da się zrobić.... za kwaśny zakwas?).Potem jeden chlebek ze strony:http://smakiaromaty.blogspot.com/2009/08/chleb-zytni-najatwiejszy-chleb-zytni.htmldrugi dla wykorzystania reszty zakwasu z przepisu który podał przemek1978:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7003&postdays=0&postorder=asc&start=90. I po ostudzeniu okazało się że obydwa są zbyt kwaśne.Gdzie może tkwić błąd? Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Marca 2011 pawelgdynia chleb na zakwasie jest generalnie troszkę kwaskowy ale ja mam wrażenie ,że u mnie jak mąka "skwaśnieje" to choćby stała w cieple dłużej to bardziej kwaśna się nie robi . Piszę to w oparciu o ciągłe robienie żurku ( a żurek to w gruncie rzeczy 'rzadsza" odmiana zakwasu) o którym czasem zapominam by go przelać do słoika i wsadzić do lodówki. Natomiast spotkałam się z przypadkiem ,że mąką nie uległa fermentacji mlekowej tylko octowej i wtedy rzeczywiście jej kwaśność była aż nieprzyjemna - może Tobie coś takiego się przydarzyło. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2011 Chleb jeśli będzie wyrastał zbyt długo , będzie się zakwaszał .Czyli im dłużej zwlekamy ze wstawieniem do piekarnika , tym ciasto będzie bardziej zakwaszone . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 27 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2011 Co do czasu wyrastania pieczywa to rosło o połowę krócej niż w przepisie, więc tu nie dopatruję się przyczyny. Ciekawe z tą fermentacją octową....zakwas delikatnie "trąca" octem, ale naprawdę delikatnie.To prawidłowe, czy nie powinno być zupełnie żadnego octowego zapachu? I co zrobić by uniknąć powtórki takiej sytuacji? Kupić mąkę z innego źródła?Czy ją czymś zaszczepić? Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2011 mąką nie uległa fermentacji mlekowej tylko octowejtak mogło się stać Chleb jeśli będzie wyrastał zbyt długo , będzie się zakwaszałtaka też może być przyczyna I co zrobić by uniknąć powtórki takiej sytuacjiZrób jeszcze raz zakwas jak możesz to z mąki żytniej 2000 i doglądaj go codziennie być może nie będzie potrzeby trzymać go 5 dni, może się okazać, że po 3 będzie gotowy. To samo dotyczy zaczynu w przepisie jest napisane 12-18h lepiej trzymać krócej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2011 I co zrobić by uniknąć powtórki takiej sytuacji? Kupić mąkę z innego źródła? Czy ją czymś zaszczepić?Uważam ,że nie ma sensu kupować innej mąki , spróbuj dodać "wody" z kiszonych ogórków jeśli posiadasz własne. Latem będę w Tczewie to mogę Ci troszkę swego zaczynu podrzucić ale to jeszcze sporo czasu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2011 spróbuj dodać "wody" z kiszonych ogórkówewentualnie dobry jogurt naturalny 1-2 łyżeczki :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.