Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W końcu zabrałem się za chleb na zakwasie.

 

Wg. przepisu ze strony :

http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/

zrobiłem zakwas z mąki żytniej 720, trzymając się zaleceń (czy da się zrobić.... za kwaśny zakwas?).

Potem jeden chlebek ze strony:

http://smakiaromaty.blogspot.com/2009/08/chleb-zytni-najatwiejszy-chleb-zytni.html

drugi dla wykorzystania reszty zakwasu z przepisu który podał przemek1978:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7003&postdays=0&postorder=asc&start=90.

 

I po ostudzeniu okazało się że obydwa są zbyt kwaśne.

Gdzie może tkwić błąd?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/
Udostępnij na innych stronach

pawelgdynia chleb na zakwasie jest generalnie troszkę kwaskowy ale ja mam wrażenie ,że u mnie jak mąka "skwaśnieje" to choćby stała w cieple dłużej to bardziej kwaśna się nie robi . Piszę to w oparciu o ciągłe robienie żurku ( a żurek to w gruncie rzeczy 'rzadsza" odmiana zakwasu) o którym czasem zapominam by go przelać do słoika i wsadzić do lodówki. Natomiast spotkałam się z przypadkiem ,że mąką nie uległa fermentacji mlekowej tylko octowej i wtedy rzeczywiście jej kwaśność była aż nieprzyjemna - może Tobie coś takiego się przydarzyło.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154217
Udostępnij na innych stronach

Chleb jeśli będzie wyrastał zbyt długo , będzie się zakwaszał .Czyli im dłużej zwlekamy ze wstawieniem do piekarnika , tym ciasto będzie bardziej zakwaszone .
daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154228
Udostępnij na innych stronach

Co do czasu wyrastania pieczywa to rosło o połowę krócej niż w przepisie, więc tu nie dopatruję się przyczyny.

 

Ciekawe z tą fermentacją octową....zakwas delikatnie "trąca" octem, ale naprawdę delikatnie.

To prawidłowe, czy nie powinno być zupełnie żadnego octowego zapachu?

 

I co zrobić by uniknąć powtórki takiej sytuacji? Kupić mąkę z innego źródła?

Czy ją czymś zaszczepić?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154240
Udostępnij na innych stronach

mąką nie uległa fermentacji mlekowej tylko octowej

tak mogło się stać

Chleb jeśli będzie wyrastał zbyt długo , będzie się zakwaszał

taka też może być przyczyna

I co zrobić by uniknąć powtórki takiej sytuacji

Zrób jeszcze raz zakwas jak możesz to z mąki żytniej 2000 i doglądaj go codziennie być może nie będzie potrzeby trzymać go 5 dni, może się okazać, że po 3 będzie gotowy. To samo dotyczy zaczynu w przepisie jest napisane 12-18h lepiej trzymać krócej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154343
Udostępnij na innych stronach

I co zrobić by uniknąć powtórki takiej sytuacji? Kupić mąkę z innego źródła?

Czy ją czymś zaszczepić?

Uważam ,że nie ma sensu kupować innej mąki , spróbuj dodać "wody" z kiszonych ogórków jeśli posiadasz własne. Latem będę w Tczewie to mogę Ci troszkę swego zaczynu podrzucić ale to jeszcze sporo czasu .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5424-pieczywo-chleb-na-zakwasie-zbyt-kwa%C5%9Bny/#findComment-154346
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.