andrzej k Opublikowano 2 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Lutego 2007 Witam. Sól nie jodowana jest w sprzedaży Tak jak pisze Jzp ja też kupuję w woreczkach 3kg. Nie wiem co w tym jest ale musisz uważać bo nie jodowana piszą małymi literkami . Ja kupuję w małych sklepikach może dlatego że do Kłodawy jest nie daleko. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Lutego 2007 Macie rację. Można ja kupić, ale kiedy szukamy sami, bardzo uważajmy na napisy. Najlepiej zapytać ekspedientki.Kupując peklosól, problem z głowy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam Pragnę się pochwalić moimi wyrobami z ostatnio zakupionej ½ świnki .Udało mnie się kupić po 4,90 za kg .20gr taniej bo jak mówili że to jest ta klasa niby tłusta było tego 44kg. Kupiłem dodatkowo żołądki, jelita grube, osierdzia i oczywiście krew . Wszystko to w granicy 2zł za kilogram. Gdy wróciłem do domu to zauważyłem że żołądki były tak rozcięte że salcesonu nie da się włożyć i po sparzeniu poszły na flaczki. Kiełbaskę zrobiłem wg mojego przepisu tylko nie dałem podgardla bo podgardle było potrzebne do pasztetu i salcesonu. Zamiast podgardla dałem trochę szynki i boczku no i słoninki jak zresztą widać na załączonych zdjęciach, uzbierało się tego 10kg. Salceson , kiszkę wątrobianą ,i kaszankę robiłem fragmentarycznie z przepisów które podał Maxell na stronie Wędliny Domowe . Do kaszanki dołożyłem smażonej wątroby z cebulką przekręconej przez maszynkę przez sitko 4mm ,na drugi raz dam sitko większe .Resztę boczku i szynki było tego 8kg zasoliłem na mokro stosując się do naszego kalkulatorka i moczą się na balkonie bo pogoda jakoś sprzyja i nie przekracza +5 stopni. Myślę że resztę pokażą załączone fotki. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Lutego 2007 Wędlinki wyglądają apetycznie.Mogłeś jeszcze poważyć gotowe wyroby to by było wiadomo ile mniejwięcej można uzyskać z półtuszy. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Lutego 2007 andrzej k, Gratuluje, wyglądają super i na pewno są bardzo smaczne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Lutego 2007 Witam. Mareczku . Można by to zrobić ,jak robię dla siebie to nie ma dla mnie znaczenia. Prababciu Aniu. Serdeczne dzięki . Domownikom smakuje i to jest ważne ,Zawsze po próbie chciało by się coś zmienić na lepsze .I w tym jest urok domowych wyrobów każdy następny jest inny gdy się nie daje ulepszaczy .Dla mnie najważniejsze że bez chemii i że to jest moja praca . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Lutego 2007 Witam! Dzięki wszystkim za podpowiedzi w sprawie soli nie jodowanej. Andrzej k – gratuluję, super wyroby i najważniejsze, że bez chemii. Pozdrawiam.zetes Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Lutego 2007 Cześć Zetes większość rzeczy kupisz w Żyrardowie na rynku lub w sklepqach w otoczeniu rynku. Ja mam panią u której kupuję jelita.osłonki białkowe , osłonki poliamidowe, szpagat, siatki,sól niejodowaną, przyprawy, zrębki wędzarnicze, peklosól wszystko w dobrej jakości.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Lutego 2007 Cześć SMORODINA!Dzięki za podpowiedź. Czy ten sklep czynny jest codziennie czy np. tylko w soboty lub niedzielę (a może także w soboty i niedziele). Nie jest daleko to podjadę, ale w tygodniu to nie raz trudno się wyrobić. Podpowiedz proszę, czy osłonki barierowe to któreś z tych co wymieniłeś, bo u nas na rynku ma facet jakieś jelita i osłonki, ale twierdzi, że on tylko sprzedaje i nie bardzo się na tym zna i nie słyszał o żadnych osłonkach barierowych.Pozdrawiamzetes Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Lutego 2007 Cześć ZetesWchodząc główną bramą trzeba przejść w miejsce gdzie sprzedają ziarna i mąki, na środkowym stoisku ( korpulentna, sympatyczna Pani ma podstawowe rzeczy do wyrobu wędlin. Osłonek barierowych nie ma słabo schodzą, a musi kupić minimum 500 m.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Lutego 2007 Dzięki SMORODINA. zetes Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skarbek70 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Lutego 2007 Serdecznie Witam.Jestem nowy na tym forum. Sam wyrabiam domowym sposebem kiełbasę wiejską.Recepturę mam ze starej książki pt. "Przetwory z owoców,warzyw i grzybów".Podeję przepis na kiełbasę wiejską , z tego przepisu wyrabiałem sam kiełbasę tak,że jest sprawdzony.1 kg wieprzowiny( łopatka, podgardle bez skóry proporcje dowolne jeżeli ktoś lubi tłustą to podgardła więcej jeżeli chudą to wogóle nie musi go dodawać)15 g soli 1 g saletry2 g pieprzu czarnego1/2 ząbka czosnkuoprócz tych skladników można dodać jeżeli ktoś lubi0,5 g ziela angielskiego2 g majeranku0,3 g gałki muszkatołowejMięso kroimy w kostkę następnie mielimy na ( ładne kawałki na grubym sicie pozostałe na drobnym). Do zmielonego mięsa dodajemy sól wymieszaną z saletrą oraz wszystkie przyprawy bez czosnku, po wymieszaniu masy mięsnej pozostawiamy ją w chłodnym miejscu do dnia następnego (nie musi to być lodówka może być piwnica lub inne chłodne miejsce około 15 stopni C. W dniu następnym dodaje się roztarty na miazgę czosnek i wyrabia się do tąd aż masa stanie się kleista około 10 -15 min z małymi przerwami. Po napełnieniu jelit pozostawia sie ją na 2 godziny w przewiewnym miejscu aby obeschła i do wędzarni.Sposób wędzenia z książki jest niespecjalny gdyż kiełbasa jest mocno wędzona, ale pomimo to podaję:w zimnym dymie 3-5 godzim ( do 35 stopni)w ciepłym gęstym dymie 1,5 godziny (45-50 stopni)w gorącym dymie 1 godzinę ( 85 stopni)Ja wędzę w inny sposób podaję:kiełbasę wkładam do lekko nagrzanej wędzarni i wędzę w temp. 60-70 stopni około 1-2 godziny po tym czasie podnoszę temp. do 100-120 stopni i kiełbasa piecze się przez min. 1 godzinę. Srednio można przyjąć ,że czas wędzenia wynosi 2,5-3 godzin.Drewo do wędzenia powinno być owocowe bez kory, ale może też być grab lub jawor ale też bez kory. I to już koniec.Dodaję, że w książce tej są inne przepisy na wyrób innych gatunków kiełbas jeżeli ktoś będzie zainteresowany podam. Przykładowe przepisy to:Kiełbasa moskiewska suchaSalami litewskieKiełbasa sucha.Kiełbasa jałowcowa podsuszana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Lutego 2007 Masz rację książka dobra tylko trzeba uważać z niektórymi dodatkami . pozdrawiamp.s.mam ją na swojej półce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skarbek70 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Lutego 2007 Jarku moja książka jest w fatalnym stanie brakuje mi okładki i ostatnich stron. Chciałem zrobić z niej mięso w wekach ale tych przepisów już nie mam. Prosiłbym o podanie jakiegoś z tej książki, bądź podobnego sprawdzonego i dobrego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Lutego 2007 Witam Dzisiaj znów uwędziłem troszkę cienkiej kiełbaski z mojego przepisu kiełbaska całoroczna . Muszę powiedzieć że bardzo mnie smakuje , no i jest cienka to waga dużo nie skacze. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-8967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alvit Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Marca 2007 Witam Temat kiełbasiany więc pozwolę sobie zadać w nim 2 pytania ,o co chodzi z tą solą? dla czego dajecie nie jodowaną, swoją drogą to dopiero tu dowiedziałem się że jest nie jodowana !i druga sprawa, czy dobrze robię, po wędzeniu i sparzeniu kiełbasy, zalewam ją przez chwilkę zimną wodą ,czy to jest konieczne?Jutro kręcę kiełbaskę z dzika Cytuj pzdr Aldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-9901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Marca 2007 Bo ogólnie do wyrobów nie dodaje się soli jodowanej, a dlaczego dokładnie to sam nie wiem, czy to jest uwarunkowane jakimiś czynnikami, czy tak już jest :wink: .A co do pażenia to nie jest konieczne zanużanie jej w zimnej wodzie, chyba że robisz bardzo tłustą i niechcesz żeby się tłuszcz wytapiał, jeżeli niemasz takiej potrzeby to wystarczy chłodzenie powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-9903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Marca 2007 Wzięliśmy się i my za kiełbase Andrzeja. Poniżej na zdjęciu dzisiejszy wyrób w wersji białej pieczonej: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1218_kielbasa.jpg Kiełbasa po uwędzeniu: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1234_kielbasa.jpg Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/543-moja-kie%C5%82basa-ca%C5%82oroczna/page/2/#findComment-10126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.