arizo Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Stycznia 2007 sól,sól,sól. Jasna cholera! robiłem kiełbasę surową, Pomyślałem że za eksperymentuje i tak zrobiłem.Częśc kiełbasy zapażyłem bez wędzenia reszte chciałem upiec ok.80 stopni 1,5h. też bez wędzenia.( szukam złotego sirodku na kiełbasę białostocką-PALCÓWKE!!!!! białą) I co się okazało.Parzona ok.70stopi 20min w smaku ok.! a pieczona bardzo słona! zaznaczam że mięso było wyrabiane jak do wędzenia-nie za słone nie za pieprzne!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/547-kie%C5%82basa-surowaparzonapieczonas%C3%B3l-s%C3%B3ls%C3%B3l/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Co się dziwisz? Trzymałeś 2 godz w 80 stopniach, to pewnie straciła 50% na wadze. To tak jakbyś 2 razy przesolił. Trzeba było wędzić 2 godz w 40-45 stopniach i 30 minut w 80, biorąc 17-18g soli na kg farszu to byłoby ok. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/547-kie%C5%82basa-surowaparzonapieczonas%C3%B3l-s%C3%B3ls%C3%B3l/#findComment-7383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arizo Opublikowano 24 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Co racja to racja. Nie ma wielkiego problemu,są to niewielkie ilości "eksperymentalne" dzisiaj na obiad będzie żur to się wykorzysta :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/547-kie%C5%82basa-surowaparzonapieczonas%C3%B3l-s%C3%B3ls%C3%B3l/#findComment-7389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Stycznia 2007 WitamArizo, do kiełbas pieczonych dajesz 0.17kg soli a do kiełbas białych parzonych dodajemy 0,20kg soli Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/547-kie%C5%82basa-surowaparzonapieczonas%C3%B3l-s%C3%B3ls%C3%B3l/#findComment-7396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Stycznia 2007 @Szczepan: na 10kg, czy 1kg surowca? Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/547-kie%C5%82basa-surowaparzonapieczonas%C3%B3l-s%C3%B3ls%C3%B3l/#findComment-7401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arizo Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Dzięki Szczepan!Moja kiełbaska stała się już przyjemnym acz lekko słonym wspomnieniem.Zostało jeszcze trochę surowej zamrożonej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/547-kie%C5%82basa-surowaparzonapieczonas%C3%B3l-s%C3%B3ls%C3%B3l/#findComment-7411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Witam. Daje śię 17g-20g, na 1kg surowca,tzn.17dkg-20dkg na 10 kg surowca. Pozdrawiam. Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/547-kie%C5%82basa-surowaparzonapieczonas%C3%B3l-s%C3%B3ls%C3%B3l/#findComment-7417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.