oli Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Dal amatorów suszonych "wędlin" polecam polędwicę suszoną z pieprzem. Wykonanie podobne do schabu a'la... Polędwicę wieprzową nacieramy solą i odstawiamy na tydzień do lodówki, codziennie przewracamy. Po tym czasie polędwicę osuszamy i obtaczamy w kolorowym pieperzu. http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz.jpg Całość wkładamy do skarpetki, tak aby było kilka warstw i wieszamy na 7 dni w chłodny i przewiewnym miejscu. Po 7 dniach "rozbieramy" polędwicę i wkładamy do lodówki na 14 kolejnych dni. Wiadomo im dłużej leży tym lepiej :grin: Po tym czasie kroimy w plastry i szamamy. http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz1.jpg http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz2.jpg Polędwica ma piękny krwisto-czerwony kolor i wyborny smak. http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz3.jpg smacznego Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Ale ślinotoku dostałem :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: I już pewnie koniec nawet plasterka niema Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Stycznia 2007 mam ośliniony cały monitor uwielbiam wszystko co jest prawie surowe i wysuszone, w sobote poluję na polędwicę dzięki Oli :lol: za pomysł, dobrze że u mnie w domu tylko ja lubię takie smakołyki będzie na dłużej :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2007 No pieprz jednak zdecydowanie powinien byc utluczony w mozdzierzu lub grubo zmielony Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Dla mnie wizualnie wygląda pięknie, a ze zmielonym pieprzem chyba nie.OLI tak trzymaj :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Stycznia 2007 No cóż..jedni lubią pieprz w całości inni nie.Ja zrobiłam kiedyś (idąc śladami Olego) wędlinke w szynkowarce z kolorowym pieprzem.Cała rodzina miała zajęcie ...wydłubywała ziarna pieprzu..a było ich troszkę :tongue: . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 26 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Stycznia 2007 To kwestia gustu, krojąc wędlinę rozkrawamy też pieprz, no i mamy w kawałkach. Ja tam lubię sobie chrupnąć pieprzu i żadnym wypadku go nie wydłubuję. Każdy zrobi jak lubi. Cała zabawa w tym, żeby zrobić to po swojemu. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2007 To kwestia estetyki i smaku. Grubo utluczony pieprz na calej powierzchni ( a nie mielony, wujtom - grubo mielony, ma byc jak skruszony, po prostu ) wyglada zdecydowanie lepiej na calej powierzchni, niz takie wyspy calego. Ale to tylko moje zyczliwe sugestie/pomysly, a bynajmniej nie krytykanctwo. Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Stycznia 2007 ... jeżeli pieprz w całości, ... to można go przedtem zaparzyć we wrzątku, ... swoje "pieprzne" wyroby "obtaczam" w pieprzu grubo utłuczonym w moździerzu ... jest to jednak indywidualna kwestia pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.