Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dal amatorów suszonych "wędlin" polecam polędwicę suszoną z pieprzem.

 

Wykonanie podobne do schabu a'la...

 

Polędwicę wieprzową nacieramy solą i odstawiamy na tydzień do lodówki, codziennie przewracamy.

Po tym czasie polędwicę osuszamy i obtaczamy w kolorowym pieperzu.

http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz.jpg

 

Całość wkładamy do skarpetki, tak aby było kilka warstw i wieszamy na 7 dni w chłodny i przewiewnym miejscu.

 

Po 7 dniach "rozbieramy" polędwicę i wkładamy do lodówki na 14 kolejnych dni.

Wiadomo im dłużej leży tym lepiej :grin:

 

Po tym czasie kroimy w plastry i szamamy.

http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz1.jpg

http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz2.jpg

 

Polędwica ma piękny krwisto-czerwony kolor i wyborny smak.

 

http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz3.jpg

smacznego

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/
Udostępnij na innych stronach

Ale ślinotoku dostałem :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

I już pewnie koniec nawet plasterka niema :cry::cry::cry:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7444
Udostępnij na innych stronach

mam ośliniony cały monitor uwielbiam wszystko co jest prawie surowe i wysuszone, w sobote poluję na polędwicę dzięki Oli :lol: za pomysł, dobrze że u mnie w domu tylko ja lubię takie smakołyki będzie na dłużej :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7476
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie wizualnie wygląda pięknie, a ze zmielonym pieprzem chyba nie.

OLI tak trzymaj :tongue: :tongue: :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7483
Udostępnij na innych stronach

No cóż..jedni lubią pieprz w całości inni nie.

Ja zrobiłam kiedyś (idąc śladami Olego) wędlinke w szynkowarce z kolorowym pieprzem.

Cała rodzina miała zajęcie ...wydłubywała ziarna pieprzu..a było ich troszkę :tongue: .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7486
Udostępnij na innych stronach

To kwestia gustu, krojąc wędlinę rozkrawamy też pieprz, no i mamy w kawałkach.

 

Ja tam lubię sobie chrupnąć pieprzu i żadnym wypadku go nie wydłubuję.

 

Każdy zrobi jak lubi. Cała zabawa w tym, żeby zrobić to po swojemu.

 

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7490
Udostępnij na innych stronach

To kwestia estetyki i smaku. Grubo utluczony pieprz na calej powierzchni ( a nie mielony, wujtom - grubo mielony, ma byc jak skruszony, po prostu ) wyglada zdecydowanie lepiej na calej powierzchni, niz takie wyspy calego.

Ale to tylko moje zyczliwe sugestie/pomysly, a bynajmniej nie krytykanctwo. ;):D

 

Pozdrawiam,

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7582
Udostępnij na innych stronach

... jeżeli pieprz w całości, ... to można go przedtem zaparzyć we wrzątku,

... swoje "pieprzne" wyroby "obtaczam" w pieprzu grubo utłuczonym w moździerzu ... jest to jednak indywidualna kwestia

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/551-pol%C4%99dwica-suszona-z-pieprzem/#findComment-7594
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.