oli Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Dal amatorów suszonych "wędlin" polecam polędwicę suszoną z pieprzem. Wykonanie podobne do schabu a'la... Polędwicę wieprzową nacieramy solą i odstawiamy na tydzień do lodówki, codziennie przewracamy. Po tym czasie polędwicę osuszamy i obtaczamy w kolorowym pieperzu. http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz.jpg Całość wkładamy do skarpetki, tak aby było kilka warstw i wieszamy na 7 dni w chłodny i przewiewnym miejscu. Po 7 dniach "rozbieramy" polędwicę i wkładamy do lodówki na 14 kolejnych dni. Wiadomo im dłużej leży tym lepiej :grin: Po tym czasie kroimy w plastry i szamamy. http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz1.jpg http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz2.jpg Polędwica ma piękny krwisto-czerwony kolor i wyborny smak. http://www.dzidkaserdeczna.k9.pl/poledwicasusz3.jpg smacznego Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Ale ślinotoku dostałem :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: I już pewnie koniec nawet plasterka niema Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Stycznia 2007 mam ośliniony cały monitor uwielbiam wszystko co jest prawie surowe i wysuszone, w sobote poluję na polędwicę dzięki Oli :lol: za pomysł, dobrze że u mnie w domu tylko ja lubię takie smakołyki będzie na dłużej :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2007 No pieprz jednak zdecydowanie powinien byc utluczony w mozdzierzu lub grubo zmielony Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Dla mnie wizualnie wygląda pięknie, a ze zmielonym pieprzem chyba nie.OLI tak trzymaj :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Stycznia 2007 No cóż..jedni lubią pieprz w całości inni nie.Ja zrobiłam kiedyś (idąc śladami Olego) wędlinke w szynkowarce z kolorowym pieprzem.Cała rodzina miała zajęcie ...wydłubywała ziarna pieprzu..a było ich troszkę :tongue: . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 26 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Stycznia 2007 To kwestia gustu, krojąc wędlinę rozkrawamy też pieprz, no i mamy w kawałkach. Ja tam lubię sobie chrupnąć pieprzu i żadnym wypadku go nie wydłubuję. Każdy zrobi jak lubi. Cała zabawa w tym, żeby zrobić to po swojemu. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2007 To kwestia estetyki i smaku. Grubo utluczony pieprz na calej powierzchni ( a nie mielony, wujtom - grubo mielony, ma byc jak skruszony, po prostu ) wyglada zdecydowanie lepiej na calej powierzchni, niz takie wyspy calego. Ale to tylko moje zyczliwe sugestie/pomysly, a bynajmniej nie krytykanctwo. Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Stycznia 2007 ... jeżeli pieprz w całości, ... to można go przedtem zaparzyć we wrzątku, ... swoje "pieprzne" wyroby "obtaczam" w pieprzu grubo utłuczonym w moździerzu ... jest to jednak indywidualna kwestia pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.