Gość Anonymous Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam, ja mam pytanie do znawców tematu serowego, nie jest związane z oscypkiem, nie bardzo się orientuję gdzie pytać, czytam tylko ten temat. Mianowicie co to jest za ser? Przepis dostałem od mamy kolegi. Garnek średni +1kg sera twarogu +1litr mleka3% = rozmieszać drobno, ogrzewać, lecz nie gotować 10-15min, aż oddzieli się (rzadka „woda biała”) =przez sitko,to co jest w sitku do garnka = na piec +2jajka rozczepane +sól płaska łyżeczka +1łyżka masła(moja modyfikacja – mniej – za tłuste było) =mieszać powoli podgrzewać, uważać nie przypalić, jak masa jednolita fajna + MALUTKA mniej jak płaska łyżeczka sody (modyfikacja, mniej, bo w smaku czuć chenię) = mieszać (robi się pulchne) chwilka. SZYBKO (bardzo szybko, lekko ostygnie nie da się ruszyć) przełożyć do połowy obciętej butelki plastikowej po napojach = do lodówki na 6godzin. Gotowe, smak super. Czy w tym przepisie czegoś brakuje? Jak wiadomo każdy upraszcza, co to jest za nazwa sera? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5522-co-to-za-ser/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Mianowicie co to jest za ser? http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2289 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5522-co-to-za-ser/#findComment-157318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Tak, wiem nie w tym temacie. Mam, według Gabi bardzo podobny tj. w moim jest: 2jajka, nie ma octu. Reszt to samo. Zaś sody taka ilość – to czuć intensywny posmak jak dla mnie – za dużo. W mojej modyfikacji dużo mniej masła – dla mnie zbyt tłuste. A ktoś się orientuje jak to się nazywa? Ponieważ gdy mówię że zrobiłem kiełbasę …, …., według Dziadka, to każdy się uśmiecha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5522-co-to-za-ser/#findComment-157327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.