Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wydaje mi się że Twój zakwas jest zbyt gęsty.

Najważniejsze teraz jest to żeby go przez 3-5 dni codziennie dokarmiać,

czyli dodawać mąki(najlepiej żytniej razowej) i letniej wody i wymieszać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44685
Udostępnij na innych stronach

radzio, jeżeli dodasz jeszcze mąki do tego zakwasu, to zwiększysz proporcje ukwaszonego ciasta i otrzymasz kwaśniejszy chleb. Według mnie (jeżeli zakwas Ci urósł) to możesz już upiec chleb.

pedro podał link do bardzo dobrej strony o wypieku chleba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44688
Udostępnij na innych stronach

jeżeli dodasz jeszcze mąki do tego zakwasu, to zwiększysz proporcje ukwaszonego ciasta i otrzymasz kwaśniejszy chleb. Według mnie (jeżeli zakwas Ci urósł) to możesz już upiec chleb.

No to już głupi jestem! Karmić, nie karmić! Piec, nie piec! Sam już nie wiem. Myślę, że jutro zobaczę co z zakwasu wyszło i jak zobaczę, że go przybyło to upiekę chleb i tyle.

 

pedro podał link do bardzo dobrej strony o wypieku chleba.

Poczytałem, strona rzeczywiście dobra! Chciałbym mu kliknąć 'pomógł' ale niestety... nie mój post!

Andy, to samo dotyczy Ciebie.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44691
Udostępnij na innych stronach

No to już głupi jestem! Karmić, nie karmić! Piec, nie piec! Sam już nie wiem. Myślę, że jutro zobaczę co z zakwasu wyszło i jak zobaczę, że go przybyło to upiekę chleb i tyle.

No właśnie musisz sam wypróbować bo trudno tylko opisując przekazać konsystencję ciasta na chleb czy ocenić bąbelki w zaczynie. Zostaw z tego ciasta zaczyn i upiecz chleb za 2 -3 dni , jestem pewna ,że będzie jeszcze lepszy.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44708
Udostępnij na innych stronach

Na stronie, którą podał Pedro jest zakładka ZAKWAS NA WESOŁO,

przeczytaj, zabawnie napisane i daje możliwość zrozumienia problemu.

Zakwas należy traktować jak żywe zwierzę, to są drożdże tyle że inne szczepy

niż te z kostki, używane do ciasta.

Ja dopiero po tej lekturze załapałam o co chodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44709
Udostępnij na innych stronach

Radzio - to ja wiem dlaczego on Ci sie tak powoli robi.Zaczales od sporej ilosci maki i wody jak na pierwszy raz.Mniejsza ilosc szybciej fermentuje.Wystarczyloby 100 g + woda, bo i tak go musisz dokarmiac,wiec po kilku dniach jest go o wiele wiecej.Potem lepiej z niego robic ciasto zakwaszone,wiec nie potrzebna duza ilosc.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44716
Udostępnij na innych stronach

No i upiekłem!!

 

 

 

Chyba nie wyszło tak źle? Chlebek jest miękki, nie kruszy się i szybko znika.

Najważniejsze jest to, że powstał bez dokładania grama drożdży, tylko: woda, mąka, trochę soli i cukru, olej. Resztę zrobiła natura.

Teraz, kiedy mam już zakwas, mam nadzieję piec ze dwa bochenki w tygodniu.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45013
Udostępnij na innych stronach

No gratulacje!!! Super jak na pierwszy raz.Teraz to juz tylko bedzie coraz lepiej :)
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45015
Udostępnij na innych stronach

:grin: Śliczny chlebek upiekłeś! Pewno smakowity!? Zaraz zawołam Jędrka niech i on się pocieszy razem z Tobą. :grin: Gratulacje!

 

P.s. Wygląda jakbyś piekł od zawsze :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45032
Udostępnij na innych stronach

Zaraz zawołam Jędrka niech i on się pocieszy razem z Tobą.

Jędrek :!: , Jędrek :!: dawaj tutaj :grin: :lol:

 

Radzio myślę, że będziesz piekł więcej niż 2 tygodniowo - Gratulacje.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45033
Udostępnij na innych stronach

Radzio myślę, że będziesz piekł więcej niż 2 tygodniowo

Chciałbym, ale jednak receptura, z której korzystałem podaje, że zakwas zaczynia się przez 1,5 dnia dodając stopniowo mąkę. Potem jeszcze wyrastanie chleba i pieczenie. Potrzeb trochę czasu żeby go zrobić. Pewnie są przepisy żeby to wszystko przyśpieszyć, ale muszę je znaleźć.

 

Zaraz zawołam Jędrka niech i on się pocieszy

Andy bardzo mi pomógł przysyłając na PW pierwszy przepis. Sam jestem ciekawy co myśli o moim pierwszym chlebku?

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45039
Udostępnij na innych stronach

radzio Co myślę o Twoim chlebie? Chciałbym taki piec! :grin: To ja już z tego przepisu tyle korzystam i takich efektów nie miałem. Wychodzi, ze niekumaty jestem. :rolleyes:

Bardzo zależało mi żeby Ci wyszło i okazało się, że "postawiłem na dobrego konia" :grin:

Przy okazji zapytam: ile ciasta włożyłeś do formy? (moje są bardziej "plaskate")

Piszesz:"...zakwas zaczynia się przez 1,5 dnia dodając stopniowo mąkę...", no niekoniecznie. Jeżeli wyrabiam chleb np. rano, i po tym zaczynię zakwas, to za 24 godziny mogę piec następny. Zakwas nastawiam tak jak Ci pisałem bez dosypywania mąki. Po prostu 400/400.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45040
Udostępnij na innych stronach

Radzio - sprobuj piec chleby na ciescie zakwaszonym metoda 1-fazowa,to skroci czas oczekiwania.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45043
Udostępnij na innych stronach

ile ciasta włożyłeś do formy? (moje są bardziej "plaskate")

Kupiłem sobie foremkę tzw. keksówkę z silikonu. Napełniłem ją tak gdzieś do 3/4 objętości i położyłem na kaloryferze. Przez 2 godziny chlebek sobie rósł. Potem włożyłem go do nagrzanego piekarnika (230 C) na 15 minut. Po tym czasie obniżyłem temperaturę do 200 stopni i piekłem przez jakieś 45 minut. Wyjąłem, poczekałem aż ostygnie i zjadłem :tongue: (w tzw. międzyczasie jeszcze go sfociłem, ale ta kanapeczka ze zdjęcia długo nie poleżała)

 

sprobuj piec chleby na ciescie zakwaszonym metoda 1-fazowa

Na razie pobawię się metodą trójfazową. Jeżeli uda mi się kilka razy zrobić taki sam chlebek to wtedy spróbuję metody jednofazowej. Wszystko w swoim czasie. :wink:

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45046
Udostępnij na innych stronach

Radzio - masz racje,tylko ze metoda 3-fazowa nie skroci Twojego czasu oczekiwania,bo tez wyjdzie poltora dnia.Dlatego napisalam o 1-fazowej.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45073
Udostępnij na innych stronach

Piekne Elu! No to teraz prosimy o przepisy.Chetnie skorzystamy :)
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45222
Udostępnij na innych stronach

A ja dzis pieklam CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM MAKI RYZOWEJ.W oryginale byly to takie podluzne bulki.

Przepis pochodzi z blogu mojej przyjaciolki Danusi: www.dancia.bloog.pl

 

http://img407.imageshack.us/img407/4395/p1060847wp2.jpg

 

http://img392.imageshack.us/img392/1948/p1060838yn1.jpg

 

http://img171.imageshack.us/img171/6062/p1060828sx4.jpg

 

Skladniki:

300 g ciasta pszennego zakwaszonego

100 g maki ryzowej

220 g wody pomieszanej z 1 lyzeczka cukru i sola (ja dalam 3/4 lyzki)

440 g maki pszennej 650

troszke oliwy (ja dalam 1 lyzke).

 

Do zakwaszonego ciasta dodac make ryzowa,zamieszac a potem dodawac pszenna i wode.Wyrobic a pod koniec dodac oliwe.Zostawic do wyrosniecia na okolo 1 i 1/2 godziny.Potem wyrobic jeszcze raz i uformowac chlebus,albo podluzne bagietki,co kto woli.Pozostawic na 2 i 1/2 godziny.Piec najlepiej na kamieniu w temp. 250'C przez 6-7 minut(bagietki) 10-12 minut chleb, a potem zmniejszyc do 200'C i dopiekac jeszcze okolo 20-30 minut.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45223
Udostępnij na innych stronach

Ale mi smaka ostatnimi wpisami narobiliście! Do tej pory piekłam tylko na drożdżach. Wczoraj nastawiłam zakwas i mam zamiar dalej eksperymentować. Jedyna rzecz, która mnie martwi to brak piekarnika z prawdziwego zdarzenia. Mam tylko taki metalowy, na dwie blaszki, w którym nie ma możliwości regulacji temperatury. :cry:

 

Wasze wypieki przepiękne :grin: Nie można oglądać ich obojętnie :grin:

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45232
Udostępnij na innych stronach

Ale się porobiło! :grin:

Nie wierzyłam, że uda się, a jednak!!! Jest!!! :grin: Wyrósł pięknie i był całkiem smaczny, do następnego dodałam jednak ciutek więcej soli, bo w pierwszym trochę przyskąpiłam.

To wczorajszy pierwszy chleb. Dzisiaj piekłam już drugi, teraz przerwa, mnożę zakwas.

W ostatniej odsłonie z świeżo wykonaną parówkową Wnuczka :grin:

Sprawdziłam, mój blaszany piekarnik, bo taki tylko mam, wyciąga niestety tylko 180 stopni C. Dla chleba powinno być więcej. :cry: Fakt, że mi smakuje nawet taki, tyle tylko, że w blaszce tak mocno nie rumienią się boki, ale podobno te blaszkowe tak mają.

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45594
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłam, mój blaszany piekarnik, bo taki tylko mam, wyciąga niestety tylko 180 stopni C. Dla chleba powinno być więcej. Fakt, że mi smakuje nawet taki, tyle tylko, że w blaszce tak mocno nie rumienią się boki, ale podobno te blaszkowe tak mają.

Nie rozumiem skąd to narzekanie. Przecież chlebek jak malowany. Tylko pozazdrościć. Gratuluję udanego wyrobu.

 

Ps.

Parówkowa Wnuczka, też niczego sobie. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45597
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.