andy Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 1 Listopada 2008 Mam nadzieję, że tak powinno być?Tak ma być! Idzie w dobrym kierunku :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 1 Listopada 2008 Urrraaaaaaaaaaaaaaaaaa! :grin: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 1 Listopada 2008 O zakwasie i o chlebie oraz innych wypiekach sporo dowiedziałem się tu: http://www.chleb.info.pl/index.php?id=20 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 1 Listopada 2008 Wydaje mi się że Twój zakwas jest zbyt gęsty.Najważniejsze teraz jest to żeby go przez 3-5 dni codziennie dokarmiać,czyli dodawać mąki(najlepiej żytniej razowej) i letniej wody i wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 1 Listopada 2008 Ok, tak będę robił. Jutro rano dostanie 'śniadanko' Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 1 Listopada 2008 radzio, jeżeli dodasz jeszcze mąki do tego zakwasu, to zwiększysz proporcje ukwaszonego ciasta i otrzymasz kwaśniejszy chleb. Według mnie (jeżeli zakwas Ci urósł) to możesz już upiec chleb. pedro podał link do bardzo dobrej strony o wypieku chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 1 Listopada 2008 jeżeli dodasz jeszcze mąki do tego zakwasu, to zwiększysz proporcje ukwaszonego ciasta i otrzymasz kwaśniejszy chleb. Według mnie (jeżeli zakwas Ci urósł) to możesz już upiec chleb. No to już głupi jestem! Karmić, nie karmić! Piec, nie piec! Sam już nie wiem. Myślę, że jutro zobaczę co z zakwasu wyszło i jak zobaczę, że go przybyło to upiekę chleb i tyle. pedro podał link do bardzo dobrej strony o wypieku chleba. Poczytałem, strona rzeczywiście dobra! Chciałbym mu kliknąć 'pomógł' ale niestety... nie mój post! Andy, to samo dotyczy Ciebie. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 1 Listopada 2008 No to już głupi jestem! Karmić, nie karmić! Piec, nie piec! Sam już nie wiem. Myślę, że jutro zobaczę co z zakwasu wyszło i jak zobaczę, że go przybyło to upiekę chleb i tyle. No właśnie musisz sam wypróbować bo trudno tylko opisując przekazać konsystencję ciasta na chleb czy ocenić bąbelki w zaczynie. Zostaw z tego ciasta zaczyn i upiecz chleb za 2 -3 dni , jestem pewna ,że będzie jeszcze lepszy. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 1 Listopada 2008 Na stronie, którą podał Pedro jest zakładka ZAKWAS NA WESOŁO,przeczytaj, zabawnie napisane i daje możliwość zrozumienia problemu.Zakwas należy traktować jak żywe zwierzę, to są drożdże tyle że inne szczepyniż te z kostki, używane do ciasta.Ja dopiero po tej lekturze załapałam o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 2 Listopada 2008 Radzio - to ja wiem dlaczego on Ci sie tak powoli robi.Zaczales od sporej ilosci maki i wody jak na pierwszy raz.Mniejsza ilosc szybciej fermentuje.Wystarczyloby 100 g + woda, bo i tak go musisz dokarmiac,wiec po kilku dniach jest go o wiele wiecej.Potem lepiej z niego robic ciasto zakwaszone,wiec nie potrzebna duza ilosc. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-44716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 5 Listopada 2008 No i upiekłem!! Chyba nie wyszło tak źle? Chlebek jest miękki, nie kruszy się i szybko znika. Najważniejsze jest to, że powstał bez dokładania grama drożdży, tylko: woda, mąka, trochę soli i cukru, olej. Resztę zrobiła natura. Teraz, kiedy mam już zakwas, mam nadzieję piec ze dwa bochenki w tygodniu. Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 5 Listopada 2008 No gratulacje!!! Super jak na pierwszy raz.Teraz to juz tylko bedzie coraz lepiej Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 5 Listopada 2008 :grin: Śliczny chlebek upiekłeś! Pewno smakowity!? Zaraz zawołam Jędrka niech i on się pocieszy razem z Tobą. :grin: Gratulacje! P.s. Wygląda jakbyś piekł od zawsze :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zaraz zawołam Jędrka niech i on się pocieszy razem z Tobą. Jędrek :!: , Jędrek :!: dawaj tutaj :grin: :lol: Radzio myślę, że będziesz piekł więcej niż 2 tygodniowo - Gratulacje. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 5 Listopada 2008 Radzio myślę, że będziesz piekł więcej niż 2 tygodniowo Chciałbym, ale jednak receptura, z której korzystałem podaje, że zakwas zaczynia się przez 1,5 dnia dodając stopniowo mąkę. Potem jeszcze wyrastanie chleba i pieczenie. Potrzeb trochę czasu żeby go zrobić. Pewnie są przepisy żeby to wszystko przyśpieszyć, ale muszę je znaleźć. Zaraz zawołam Jędrka niech i on się pocieszy Andy bardzo mi pomógł przysyłając na PW pierwszy przepis. Sam jestem ciekawy co myśli o moim pierwszym chlebku? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 5 Listopada 2008 radzio Co myślę o Twoim chlebie? Chciałbym taki piec! :grin: To ja już z tego przepisu tyle korzystam i takich efektów nie miałem. Wychodzi, ze niekumaty jestem. :rolleyes: Bardzo zależało mi żeby Ci wyszło i okazało się, że "postawiłem na dobrego konia" :grin: Przy okazji zapytam: ile ciasta włożyłeś do formy? (moje są bardziej "plaskate") Piszesz:"...zakwas zaczynia się przez 1,5 dnia dodając stopniowo mąkę...", no niekoniecznie. Jeżeli wyrabiam chleb np. rano, i po tym zaczynię zakwas, to za 24 godziny mogę piec następny. Zakwas nastawiam tak jak Ci pisałem bez dosypywania mąki. Po prostu 400/400. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 5 Listopada 2008 Radzio - sprobuj piec chleby na ciescie zakwaszonym metoda 1-fazowa,to skroci czas oczekiwania. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 6 Listopada 2008 ile ciasta włożyłeś do formy? (moje są bardziej "plaskate") Kupiłem sobie foremkę tzw. keksówkę z silikonu. Napełniłem ją tak gdzieś do 3/4 objętości i położyłem na kaloryferze. Przez 2 godziny chlebek sobie rósł. Potem włożyłem go do nagrzanego piekarnika (230 C) na 15 minut. Po tym czasie obniżyłem temperaturę do 200 stopni i piekłem przez jakieś 45 minut. Wyjąłem, poczekałem aż ostygnie i zjadłem :tongue: (w tzw. międzyczasie jeszcze go sfociłem, ale ta kanapeczka ze zdjęcia długo nie poleżała) sprobuj piec chleby na ciescie zakwaszonym metoda 1-fazowa Na razie pobawię się metodą trójfazową. Jeżeli uda mi się kilka razy zrobić taki sam chlebek to wtedy spróbuję metody jednofazowej. Wszystko w swoim czasie. :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 6 Listopada 2008 Radzio - masz racje,tylko ze metoda 3-fazowa nie skroci Twojego czasu oczekiwania,bo tez wyjdzie poltora dnia.Dlatego napisalam o 1-fazowej. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 7 Listopada 2008 Moje wypieki. I jeszcze takie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 7 Listopada 2008 Piekne Elu! No to teraz prosimy o przepisy.Chetnie skorzystamy Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 7 Listopada 2008 A ja dzis pieklam CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM MAKI RYZOWEJ.W oryginale byly to takie podluzne bulki. Przepis pochodzi z blogu mojej przyjaciolki Danusi: www.dancia.bloog.pl http://img407.imageshack.us/img407/4395/p1060847wp2.jpg http://img392.imageshack.us/img392/1948/p1060838yn1.jpg http://img171.imageshack.us/img171/6062/p1060828sx4.jpg Skladniki: 300 g ciasta pszennego zakwaszonego 100 g maki ryzowej 220 g wody pomieszanej z 1 lyzeczka cukru i sola (ja dalam 3/4 lyzki) 440 g maki pszennej 650 troszke oliwy (ja dalam 1 lyzke). Do zakwaszonego ciasta dodac make ryzowa,zamieszac a potem dodawac pszenna i wode.Wyrobic a pod koniec dodac oliwe.Zostawic do wyrosniecia na okolo 1 i 1/2 godziny.Potem wyrobic jeszcze raz i uformowac chlebus,albo podluzne bagietki,co kto woli.Pozostawic na 2 i 1/2 godziny.Piec najlepiej na kamieniu w temp. 250'C przez 6-7 minut(bagietki) 10-12 minut chleb, a potem zmniejszyc do 200'C i dopiekac jeszcze okolo 20-30 minut. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 8 Listopada 2008 Ale mi smaka ostatnimi wpisami narobiliście! Do tej pory piekłam tylko na drożdżach. Wczoraj nastawiłam zakwas i mam zamiar dalej eksperymentować. Jedyna rzecz, która mnie martwi to brak piekarnika z prawdziwego zdarzenia. Mam tylko taki metalowy, na dwie blaszki, w którym nie ma możliwości regulacji temperatury. Wasze wypieki przepiękne :grin: Nie można oglądać ich obojętnie :grin: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 12 Listopada 2008 Ale się porobiło! :grin: Nie wierzyłam, że uda się, a jednak!!! Jest!!! :grin: Wyrósł pięknie i był całkiem smaczny, do następnego dodałam jednak ciutek więcej soli, bo w pierwszym trochę przyskąpiłam. To wczorajszy pierwszy chleb. Dzisiaj piekłam już drugi, teraz przerwa, mnożę zakwas. W ostatniej odsłonie z świeżo wykonaną parówkową Wnuczka :grin: Sprawdziłam, mój blaszany piekarnik, bo taki tylko mam, wyciąga niestety tylko 180 stopni C. Dla chleba powinno być więcej. Fakt, że mi smakuje nawet taki, tyle tylko, że w blaszce tak mocno nie rumienią się boki, ale podobno te blaszkowe tak mają. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 12 Listopada 2008 Sprawdziłam, mój blaszany piekarnik, bo taki tylko mam, wyciąga niestety tylko 180 stopni C. Dla chleba powinno być więcej. Fakt, że mi smakuje nawet taki, tyle tylko, że w blaszce tak mocno nie rumienią się boki, ale podobno te blaszkowe tak mają. Nie rozumiem skąd to narzekanie. Przecież chlebek jak malowany. Tylko pozazdrościć. Gratuluję udanego wyrobu. Ps. Parówkowa Wnuczka, też niczego sobie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/558-pieczywoprzepisy-na-chleb-i-bu%C5%82ki/page/19/#findComment-45597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.