markus383 Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2011 Witajcie.Chciałem u mnie na działeczce zamontować sobie grill murowany z miejscem na wędzarkę i piwniczkę do przechowywania win. Jako, że nie mam czasu na własnoręczne przygotowywanie mięsa i wędzenie, miałbym pytanie. Chciałbym np. kupować kiełbasę w sklepie i szynkę w takich dużych kawałkach u lokalnych wytwórców i wędzić już we własnym zakresie. Jest to możliwe? Jeśli tak to jakie drzewo będzie najbardziej odpowiednie? Można póniej takie wyroby przechowywać w piwniczce w obecności "bąbelkującego" wina? Pzdr!Mat Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oryfeusz Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Maja 2011 Jak kupisz u lokalnych to na 80% będą szpikowane chemia a to sie mija z celem a do wędzenia to olcha i owocowe grusza jabłoń czereśnia tez dobra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-159441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Maja 2011 Witajcie. Chciałem u mnie na działeczce zamontować sobie grill murowany z miejscem na wędzarkę i piwniczkę do przechowywania win.Innowacyjny projekt , jeszcze nikt z nas nie próbował wędzić pod ziemią !!! :wink: Proponuje obejrzeć wędzarnie kolegów. Ale świat należy do odważnych. :clap: :shock: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-159444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Maja 2011 Innowacyjny projekt , jeszcze nikt z nas nie próbował wędzić pod ziemiąPrzecież nie pisze, że wędzarnia ma być pod ziemią. :grin: Chciałbym np. kupować kiełbasę w sklepie i szynkę w takich dużych kawałkach u lokalnych wytwórców i wędzić już we własnym zakresie. Jest to możliwe?Możliwe jak najbardziej tylko nie licz na swojski wyrób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-159748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsad Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lipca 2011 Jako, że nie mam czasu na własnoręczne przygotowywanie mięsa i wędzenie, miałbym pytanie. Chciałbym np. kupować kiełbasę w sklepie i szynkę w takich dużych kawałkach u lokalnych wytwórców i wędzić już we własnym zakresie. Jest to możliwe?Jestem także nowicjuszem na tym forum, ale mam także niewielkie doświadczenie w wędzeniu. Skoro nie masz czasu na własnoręczne przygotowanie mięsa i wędzenie, to daj sobie spokój. Jeśli myślałeś, że kupisz kiełbasę w sklepie i sobie ją uwędzisz to zapomnij o tym. Jak można wędzić chemię? Pracuję ponad 12 godzin na dobę ale i tak znajduję czas na przygotowanie i wędzenie swoich własnych wędlin. To nic trudnego, jeśli korzystasz z tego forum. Tu jest wszystko czego Ci potrzeba. Przygotowanie genialnych szynek własnego przepisu zajmie Ci jedną godzinę (10 minut dziennie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-165182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek-bb Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Lipca 2011 Chcąc wędzić - połowa przyjemności całęgo rytuału to zrobienie własnej bejcy, którą z czasem można sobie udoskonalać. (Jeszcze nic nie uwędziłem ale to chyba podobnie jak z grillem). Dziwie się że ktoś wogóle wpadł na pomysł żeby kupić gotowe i sobie to dowędzać... Ma to jakiś sens wogóle?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-166339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roland Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Lipca 2011 Chcąc wędzić - połowa przyjemności całęgo rytuału to zrobienie własnej bejcy, którą z czasem można sobie udoskonalać. (Jeszcze nic nie uwędziłem ale to chyba podobnie jak z grillem). Dziwie się że ktoś wogóle wpadł na pomysł żeby kupić gotowe i sobie to dowędzać... Ma to jakiś sens wogóle??sens jakis ma napewno bo można w ten sposób nauczyć sie, wędzarni kupić pare pentek białej kiełbasy i dymić zobaczyć co i jak a potem można już samemu wędlinki robić ja na swoje pierwsze wędzenie też tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-166340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek-bb Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Lipca 2011 Biała kiełbasa ok, ale reszta to już chyba bez sensu. Ja zaczynam od boczku, surowego mięsa, który jest podobno bardzo prosto zrobic, przygotuje bejcę, poczekam 10 dni i włala Potem będę mógł coś więcej się wypowiedziec. W następnym rzucie planuje pstrąga, albo jakąś inną rybę którą będzie się dało zawiesic na haku i jakiś ser może. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-166344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek-bb Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Lipca 2011 No zrobił się offtop, owszem ale to dlatego że ciekawy temat się rozwinął Sorki za to bo ja zaczołem, choc z drugiej strony link do wiki o bejcy jako formie malowania drewna był głównym powodem. Zatem po przeniesiemu wątku proponuje oprócz rozmów na temat spraw regionalnych rozstrzygnąc raz a porządnie różnicę pomiędzy bejcowaniem, a peklowaniem (MIĘSA), bo faktycznie najwyraźniej dla mnie to jedno i to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-166512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.