Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Chciałem u mnie na działeczce zamontować sobie grill murowany z miejscem na wędzarkę i piwniczkę do przechowywania win. Jako, że nie mam czasu na własnoręczne przygotowywanie mięsa i wędzenie, miałbym pytanie. Chciałbym np. kupować kiełbasę w sklepie i szynkę w takich dużych kawałkach u lokalnych wytwórców i wędzić już we własnym zakresie. Jest to możliwe? Jeśli tak to jakie drzewo będzie najbardziej odpowiednie? Można póniej takie wyroby przechowywać w piwniczce w obecności "bąbelkującego" wina?

 

Pzdr!

Mat

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

Chciałem u mnie na działeczce zamontować sobie grill murowany z miejscem na wędzarkę i piwniczkę do przechowywania win.

Innowacyjny projekt , jeszcze nikt z nas nie próbował wędzić pod ziemią !!! :wink:

Proponuje obejrzeć wędzarnie kolegów.

Ale świat należy do odważnych. :clap: :shock:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-159444
Udostępnij na innych stronach

Innowacyjny projekt , jeszcze nikt z nas nie próbował wędzić pod ziemią

Przecież nie pisze, że wędzarnia ma być pod ziemią. :grin:

Chciałbym np. kupować kiełbasę w sklepie i szynkę w takich dużych kawałkach u lokalnych wytwórców i wędzić już we własnym zakresie. Jest to możliwe?

Możliwe jak najbardziej tylko nie licz na swojski wyrób.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-159748
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jako, że nie mam czasu na własnoręczne przygotowywanie mięsa i wędzenie, miałbym pytanie. Chciałbym np. kupować kiełbasę w sklepie i szynkę w takich dużych kawałkach u lokalnych wytwórców i wędzić już we własnym zakresie. Jest to możliwe?

Jestem także nowicjuszem na tym forum, ale mam także niewielkie doświadczenie w wędzeniu. Skoro nie masz czasu na własnoręczne przygotowanie mięsa i wędzenie, to daj sobie spokój. Jeśli myślałeś, że kupisz kiełbasę w sklepie i sobie ją uwędzisz to zapomnij o tym. Jak można wędzić chemię?

Pracuję ponad 12 godzin na dobę ale i tak znajduję czas na przygotowanie i wędzenie swoich własnych wędlin. To nic trudnego, jeśli korzystasz z tego forum. Tu jest wszystko czego Ci potrzeba. Przygotowanie genialnych szynek własnego przepisu zajmie Ci jedną godzinę (10 minut dziennie).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-165182
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Chcąc wędzić - połowa przyjemności całęgo rytuału to zrobienie własnej bejcy, którą z czasem można sobie udoskonalać. (Jeszcze nic nie uwędziłem ale to chyba podobnie jak z grillem). Dziwie się że ktoś wogóle wpadł na pomysł żeby kupić gotowe i sobie to dowędzać... Ma to jakiś sens wogóle??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-166339
Udostępnij na innych stronach

Chcąc wędzić - połowa przyjemności całęgo rytuału to zrobienie własnej bejcy, którą z czasem można sobie udoskonalać. (Jeszcze nic nie uwędziłem ale to chyba podobnie jak z grillem). Dziwie się że ktoś wogóle wpadł na pomysł żeby kupić gotowe i sobie to dowędzać... Ma to jakiś sens wogóle??

sens jakis ma napewno bo można w ten sposób nauczyć sie, wędzarni kupić pare pentek białej kiełbasy i dymić zobaczyć co i jak a potem można już samemu wędlinki robić ja na swoje pierwsze wędzenie też tak zrobię
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-166340
Udostępnij na innych stronach

Biała kiełbasa ok, ale reszta to już chyba bez sensu. Ja zaczynam od boczku, surowego mięsa, który jest podobno bardzo prosto zrobic, przygotuje bejcę, poczekam 10 dni i włala :D Potem będę mógł coś więcej się wypowiedziec. W następnym rzucie planuje pstrąga, albo jakąś inną rybę którą będzie się dało zawiesic na haku i jakiś ser może. Pozdr.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-166344
Udostępnij na innych stronach

No zrobił się offtop, owszem ale to dlatego że ciekawy temat się rozwinął :) Sorki za to bo ja zaczołem, choc z drugiej strony link do wiki o bejcy jako formie malowania drewna był głównym powodem. Zatem po przeniesiemu wątku proponuje oprócz rozmów na temat spraw regionalnych rozstrzygnąc raz a porządnie różnicę pomiędzy bejcowaniem, a peklowaniem (MIĘSA), bo faktycznie najwyraźniej dla mnie to jedno i to samo... :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5592-wlasna-w%C4%99dzarnia/#findComment-166512
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.