Aganiok Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Maja 2011 Witam,zastanawiam się nad zakupem grilla i pomyślałam, że fajnie byłoby gdyby przy okazji można było wykorzystać go jako wędzarnie. Jest to bardzo prosty model i zastanawiam się właśnie, czy jest to dobry pomysł. Jako grill pewnie się sprawdzi, ale czy jako wędzarnia również? Czy odległość komory spalanie od komory wędzenia nie jest zbyt bliska?Będę wdzięczna za opnie http://img221.imageshack.us/i/1610047022.jpg/ http://img853.imageshack.us/i/40zgrillwedzarniaxxl2.jpg/ Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Maja 2011 Kol. Yogi tu testował lokmotywkęhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=141650#141650 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aganiok Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Maja 2011 Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Przeszukiwałam forum ale nie wpadłam na to, że to "lokomotywa" :-) Zdjęcia wędlin były tak przekonujące, że zamówiłam już sprzęt, a teraz zabieram się za poszukiwanie przepisów! Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aganiok Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Maja 2011 Sprzęt dojechał, jutro zabieram się do składania. Od kilku dni czytam o wędzeniu, i z każdym dniem mam większy mętlik w głowie :-) Czy dobrze myślę, że skoro odległość paleniska będzie tak niewielka, to powinnam używać wyłącznie trocin, a nie np. drewna, tak żeby temperatura nie była zbyt wysoka? Ale przecież i tak pewnie będzie wysoka. Czy wysoka temperatura i konstrukcja tej wędzarni wpływa bezpośrednio na to co i jak mogę wędzić? Jednym słowem, czy wszystko w niej się uda? Widząc te piękne wędzonki w podanym wcześniej linku chciałabym zapytać o wskazówki, jak je przygotować. Czy jest na forum jakiś przepis na wędzonkę dla początkujących? :-) Czytałam wiele przepisów, ale może jest taki, który na pewno udałby mi się w lokomotywie? Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Maja 2011 Aganiok.. Jesli chcesz grillowac albo podduszac zeberka , rybke czy tez jakas pieczen to owszem... Nada sie... Jesli chcesz wedzic szynki , kielbache , boczek itp...to lepiej wedzarnia... Jeden z czterech pancernych pomoze :lol: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Maja 2011 Aganiok, Tak używaj do wędzenia wyłącznie zrębków bo szczapy drewna dadzą zbyt wysoką temperaturę Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Maja 2011 Aganiok, Posiadam dokładnie ten sam model lokomotywy (oprócz borniaka 150l) była to moja pierwsza wędzarnia i jak dotąd spisuje się bardzo dobrze. Wędziłem w niej wszystko, kiełbasy, szynki, balerony i nawet kurczaki (wchodzi 6szt kuraków o wadze do 1,20Kg). Wędzenie jest dość trudne w tym modelu, mówię o wędzeniu dymem ciepłym spalając drewno a nie zrębki. Wędzarnie należy pilnować prawie cały czas kontrolując szybrem i regulując dostęp powietrza do paleniska w taki sposób aby uzyskać zadaną temperaturę. Wędzonki należy przekładać parokrotnie podczas wędzenia ponieważ te bliżej paleniska wędzą (podpiekają) się szybciej. Przy wędzeniu wykorzystujesz także drugi ruszt, ten wyżej usadowiony. Pozatym można wędzić zrębkami - mozliwości jest wiele. Napewno będzie to udany zakup i przyniesie Ci mnóstwo frajdy wędzenie w tej lokomotywce. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aganiok Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Maja 2011 Aganiok, Posiadam dokładnie ten sam model lokomotywy (oprócz borniaka 150l) była to moja pierwsza wędzarnia i jak dotąd spisuje się bardzo dobrze. Wędziłem w niej wszystko, kiełbasy, szynki, balerony i nawet kurczaki (wchodzi 6szt kuraków o wadze do 1,20Kg). Wędzenie jest dość trudne w tym modelu, mówię o wędzeniu dymem ciepłym spalając drewno a nie zrębki. Wędzarnie należy pilnować prawie cały czas kontrolując szybrem i regulując dostęp powietrza do paleniska w taki sposób aby uzyskać zadaną temperaturę. Wędzonki należy przekładać parokrotnie podczas wędzenia ponieważ te bliżej paleniska wędzą (podpiekają) się szybciej. Przy wędzeniu wykorzystujesz także drugi ruszt, ten wyżej usadowiony. Pozatym można wędzić zrębkami - mozliwości jest wiele. Napewno będzie to udany zakup i przyniesie Ci mnóstwo frajdy wędzenie w tej lokomotywce. Dzięki wielkie, cieszę się, że jak się postaram, to dam radę wszystko uwędzić :-) Zastanawiam się nad jakimś prostym i szybkim przepisem, bo tak bardzo chciałabym już wypróbować ten sprzęt. Może mi coś podpowiesz? Co najłatwiej i najszybciej da się przygotować? Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Maja 2011 Aganiok, Napewno na poczatek coś z wędzonek wg mnie najlepszy będzie boczek (który naprawde trudno zepsuć) pozatym napewno szynka lub polędwica. Mięso przed wędzeniem (boczek, szynka kulka, schab) należy odpowiednio przygotować peklując je wg tabeli peklowania mokrego. Acha jeszcze jedna ważna uwaga do tej wedzarni, wbudowany termometr ma dużą bezwładność i jest nieprawidłowo wyskalowany (przynajmniej tak jest w moim modelu) najlepiej będzie jak zaopatrzysz się w termometr z sondą. Sonde wkładasz przez kominek. Pamietam, że jak kupiłem to urzadzenie a było to ze 2 lata temu to pierwsze wędzenie odbyło się na szybko, uwędziłem boczek oraz kupną biała kiełbasę - wszystko było palce lizać. Do momentu zakupu wędzarni borniaka używałem tej lokomotywy co tydzień aż doszedłem do perfekcji w obsłudze tej lokomotywy:) Pamietaj, że przed pierwszym wędzeniem należy przepalić wędzarnie aby pozbyc się zapachu "nowości". Jak bedziesz miała jakies pytania postaram się coś podpowiedzieć. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Maja 2011 Widząc te piękne wędzonki w podanym wcześniej linku chciałabym zapytać o wskazówki, jak je przygotować. Wszelkie (no prawie) na ten temat wiadomości znajdziesz na stronie głównej (kliknij w logo WB u góry po lewej na tej stronie). Powodzenia. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Maja 2011 Ciekaw jestem jak sie wedzi jakas kielbaske w tej lokomotywie ??? Lezy ona na ruszcie wtedy czy jest jakos wieszana w komorze ? Jesli kielbasa lezy podaczas wedzenia na ruszcie , czy nie bedzie na niej widac jakis odciskow albo niedowedzen ? Prosze o odp.. pozdro ;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Maja 2011 Jesli kielbasa lezy podaczas wedzenia na ruszcie , czy nie bedzie na niej widac jakis odciskow albo niedowedzen ?Już wędziłem na ruszcie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=174610#174610 Powiem że to najmniejszy problem. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Maja 2011 Darino... To jest naprawde mniamusna kielbacha do lokomotywy albo przenosnej wedzarki..Jest wspaniale podpieczona i taka tez lubie ale to chyba nie jest typowa wedzona kielbasa..Jedzac ja napewno niebo w gebie ale co pozostanie po jej sparzeniu ? Przypomina mi "Kielbase z PRL-u" z mojego postu... Na forum gdzies jest napisane ze wedzonki nie powinny sie stykac ze soba..lezac na ruszcie .. beda jakies zabarwienia..paski :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni79 Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Maja 2011 Aganiok witaj miałem podobna lokomotywę ,robiłem żeberka kiełbasę a'la wszystko wędzone ale wpadłem na pomysł żeby odczepić palenisko ,umieściłem je na dole lokomotywy i połączyłem rura i było jak ulał inaczej wszystko wychodziło :)może spróbuj tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Maja 2011 Arni79... A moze odrazu lepiej tak ? i dlugie Kabanosy tez beda pasowac no i wegorz :-) zart :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Maja 2011 A może dym z tego kominka wprowadzić do jakiejś komory skrzyniowej jako przystawki i w niej wędzić? Zależy jeszcze jaką średnicę ma ten kominek. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aganiok Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Maja 2011 Dziękuję za cenne podpowiedzi! Dodam tylko, że w sumie to chciałam sobie sprawić grill, a ta wędzarnia wyszła przy okazji. Spróbuję zatem wykorzystać go w tej formie, a jak się choć troszkę uda, to może się zapalę do budowy prawdziwej wędzarni, bo mam 3 tys. metrów kwadratowych do zagospodarowania :grin: Tylko najpierw muszę męża przekonać, że warto mi w tym pomóc! A nic faceta lepiej nie przekona, jak pyszne jedzonko, prawda Panowie? Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Maja 2011 A nic faceta lepiej nie przekona, jak pyszne jedzonko, prawda Panowie?Coś w tym jest .... tylko tutaj przewaga takich co to z głodu nie umrą a dobre jedzonko dla ładniejszej połówki z wielką chęcią przygotują .... PS Ale Panie moją swoje sposoby na swoich facetów .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Maja 2011 Oj Małgoś widzę wie co i jak ...... :thumbsup: :clap: Do tego dorzucę ładne podanie ( ... tu musicie puścić wodze fantazji.... ) i butelkę wina ... ... że o świecach nie wspomnę ..... PS...... To jaka ma być ta wędzarnia .... ??????????? :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Maja 2011 Ciekaw jestem jak sie wedzi jakas kielbaske w tej lokomotywie ??? Lezy ona na ruszcie wtedy czy jest jakos wieszana w komorze ? Jesli kielbasa lezy podaczas wedzenia na ruszcie , czy nie bedzie na niej widac jakis odciskow albo niedowedzen ? Tak kiełbasa leży na ruszcie i tak się wędzi, kiełbasy są równomiernie uwędzone bo jak wspominałem należy je parokrotnie przekładać podczas wędzenia w tej lokomotywie, te które leżały bliżej paleniska idą na koniec a te z końca na przód i tak parokrotnie:) , przekładamy je tak żeby raz leżała na jednym boku a raz na drugim. Dużym mankamentem jest też to iż nie ma możliwości wędzenia kiełbas w zwojach tak jak na kijach wędzarniczych, kiełabsy należy podzielić w parki aby łatwiej było je przekładać na ruszcie. Pomimo dużych utrudnień, wędzenie w lokomotywie jest bardzo przyjemne. A dym z konia idzie taki, że "Piękna Helena" dostała by rumienców:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aganiok Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Maja 2011 mam 3 tys. metrów kwadratowych do zagospodarowania W Poznaniu :shock: :question: To jak jakiś ... :rolleyes: ... developer - czy cóś :grin: . Pod Poznaniem :-) A jeśli chodzi o wywieranie wpływu na mojego męża, to najlepiej sprawdzały się dotąd poznańskie kluski ćpane :-) http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2011/01/szare-kluski-poznanskie-vel-kluski.html i poznańskie ciasto zwane brzdącem http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2011/01/brzdac.html Myślę jednak, że jak wędzonki będą udane, to jest szansa na zwiększenie tego arsenału :-) Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-160930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aganiok Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Aganiok, Tak używaj do wędzenia wyłącznie zrębków bo szczapy drewna dadzą zbyt wysoką temperaturę Czy ktoś mi podpowie jak podpalić zrębki w lokomotywie? Wrzuciłam je do takiej blaszki do ciast, którą od spodu bardzo gęsto poprzekłuwałam. Nie mogę ich jednak za żadne skarby podpalić A schab już się suszy i czeka (((( Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-171589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Podpałka do grila,ale rozpalaj na zewnątrz wędzarni,jak zaczną się dobrze żażyc wstaw do paleniska. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-171592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aganiok Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Podpałka do grila,ale rozpalaj na zewnątrz wędzarni,jak zaczną się dobrze żażyc wstaw do paleniska. Pozdrawiam serdecznie. Właśnie użyłam w kostce, ale jakoś nie daje rady. Mam też w płynie, ale nie wiem czy taka może być. Cytuj PozdrawiamAganiok http://wkuchniaganiok.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-171593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Wrzuciłam je do takiej blaszki do ciast, którą od spodu bardzo gęsto poprzekłuwałam. Nie mogę ich jednak za żadne skarby podpalić One mają się tlić a nie palić .... wcześniej w tej blaszce rozżarz węgiel drzewny i dopiero węgiel zasyp zrębkami lub mączką ..... w takim układzie "dymienia" im drobniejsze tym lepsze ..... i dopiero wtedy wstaw do lokomotywy ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5641-zakup-grillo-w%C4%99dzarni/#findComment-171595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.