marekgks Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Witam!Właśnie skręciłem mięsko na kiełbase-użyłem nowej peklosoli,kupionej u tego samego dostawcy co zawsze-u nas na targu tylko jedna osoba tym handluje,więc towar od lat sprawdzony.Zawsze,gdy wyrobiłem mieso i wsadziłem do lodówki na drugi dzień po wyjęciu na wierzchu kolor był szary a pod spodem mięsko było czerwone.Teraz ,po dodaniu tej nowej peklosoli mięso zaczęło zmieniać kolor szybko-po ok 10-15 min mieszania było już szarawe-czy wszystko jest ok?Może za dużo jest np nitrytu w tej mieszance?( tego sie boję-dlatego ten post)A może to zależy od mięsa?.Mięso też biore zawsze w tym samym miejscu, i było świeże ps zapomniałem ,że dodałem gotową mieszankę przypraw do kiełbasy jałowcowej 5gr/kg,ale to chyba nie miało wpływu Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/568-kolor-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2007 Poczekaj jeszcze trochę. Ubij w naczyniach, nakryj jakąś ściereczka i wsadź do lodówki. Zobaczymy co będzie. W razie czego, gdyby cos było nie tak, możesz wziąść sie za gostka, a próbki peklosoli przekazać do zbadania w sanepidzie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/568-kolor-kie%C5%82basy/#findComment-7918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 1 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2007 niepotrzebnie spanikowałem,mięsko wsadziłem do lodówki wczoraj ,dziś rano wyjąłem ,żeby jeszcze troche wyrobić i sprawdzić-wszystko ok,kolorek na wierzchu szarawy ale po przemieszaniu ładny czerwony,smak zapach ok Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/568-kolor-kie%C5%82basy/#findComment-7921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.